Sokan szeretnék a vegyi anyagokkal tele levő szúnyogirtókat valami természetes anyaggal helyettesíteni, de egyáltalán, érdemes-e? Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan készíthet illóolajok felhasználásával olyan bizonyítottan hatékony szúnyogriasztót, mint bármelyik boltban kapható termék.

3. oldal: Víz alapú rovarriasztó szer / Olaj alapú rovarriasztó szer

Egy spray-s üvegbe alapként töltsön fél csésze varázsdió levet és/vagy desztillált vizet. Adjon hozzá 10 cseppet a fő illóolajból, majd néhány cseppet a többi olajból is.

Hasznos, ha tesz a keverékbe egy kis emulgeálószert, például aloe vera gélt, ecetet vagy vodkát. A vodka például egyszerre tartósítószer is.

A spray könnyedén használható, felvihető a bőrre, és elég könnyen szállítható, ha a keveréket napjában többször kell használnia. Külsődlegesen használható szúnyogriasztó olaj elkészítéséhez az illóolajokat egy hordozóolajjal keverje el. Hordozóolajként felhasználhat szójabab, napraforgó, barackmag, kókusz, szőlőmag, jojoba, mandula, olíva vagy indiai margosolajat.

Néhány olaj már önmagában is rovarriasztó hatású - például az indiai margosolaj, a kókusz, szójabab, pálma és andiroba olaj (Carapa guianensis). Egy csésze hordozóolajhoz érdemes átlagosan 40-50 csepp illóolajat adni.

A vaníliával pedig meghosszabbítható a keverék szúnyogriasztó hatása. Egy tanulmány szerint, ha az illóolajos keverékhez mindössze 5 százalék vaníliát adnak, azzal (a szúnyogfajtától függően) biztosítható a 6-8 órás védelem.

Ebből a cikkből tehát láthatja, hogy számos biztonságos, környezetbarát, növény-alapú olajjal helyettesíthetőek a vegyszeres rovarriasztó szerek. Egyszerűen csak keverje össze néhány kedvenc olaját - legalábbis azokat, amelyekről a tudomány is bebizonyította, hogy hatásos szúnyogriasztó tulajdonságokkal bírnak.

A legjobb megelőzés természetesen az, ha ruhával eltakarjuk a bőrünket, illetve eltakarítjuk a mélyebb pocsolyákat az udvarunkról, mivel sokszor ilyen tócsákban szaporodnak a szúnyogok. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy a szúnyogcsípések miatt aggódjunk, szóval vegye elő az illóolajait, és kísérletezzen ki egy kellemes, természetes szúnyogriasztó szert!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!