Sokan szeretnék a vegyi anyagokkal tele levő szúnyogirtókat valami természetes anyaggal helyettesíteni, de egyáltalán, érdemes-e? Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan készíthet illóolajok felhasználásával olyan bizonyítottan hatékony szúnyogriasztót, mint bármelyik boltban kapható termék.

1. oldal:

A Zika vírus és a kisfejűség közötti bizonyított kapcsolat csak egy a sok, szúnyogok hordozta betegség közül, amely aggodalmat kelt az emberekben. Igazából mindegy is, hogy mennyire hiszi el a Zika és a születési rendellenességek közötti kapcsolatot, az tény, hogy a szúnyogok irtó kellemetlenek tudnak lenni, és sokszor betegséget is terjeszthetnek. Ezek évente több, mint egy millió embert ölnek meg. A szúnyogok által terjesztett legveszélyesebb betegségek a malária, a nyugat nílusi láz, a chikungunya vírus és a sárgaláz - a kutyák pedig akár szívférgességet is kaphatnak a szúnyogcsípésektől.

Sokan szeretnének természetes szúnyogriasztót használni, de egyáltalán hatnak-e azok? A tudomány jelenlegi állása szerint igen, hatnak!

Számos illóolaj bizonyítottan, hatékonyan képes távoltartani a szúnyogokat, beleértve az Aedes Aegypti fajtát—amely a leghírhedtebb Zika vírust hordozó fajta. Nem meglepő, hogy az illóolajok ilyen hatékonyak, mivel az évezredek során a növényeknek ki kellett valamint fejleszteniük a túlélésük érdekében, ami "rovarriasztó szerként" hatott. Az illóolajokban található egyes kémiai vegyületek önmagukban is rovarrisztó tulajdonságokkal bírnak. Bármely illóolaj több száz és ezer vegyületet tartalmaz - terpéneket, alkoholokat, észtereket, aldehideket, ketonokat, fenolokat, és így tovább, a lista szinte végtelen.

A modern tudomány csak most kezdi felfedezni, mely növény-alapú kivonattal mely rovarfajta tartható hatékonyan távol. Szerencsére jónéhány olyan illóolaj van, amelyet az Aedes

Aegypti szúnyogfajta egyáltalán nem kedvel, így azok rendkívüli hatékonysággal használhatóak szúnyogriasztóként.

1. Kubeba illóolaj

Annak érdekében, hogy biztonságos és környezetbarát növényi-alapú rovarriasztószert találjanak, a kutatók 23 illóolajat teszteltek le arra, mennyire képesek elriasztani a szúnyogokat, különösen az Aedes Aegypti fajtát. Három illóolajjal kitűnő hatást értek el: a kubeba, a geránium és a rózsafa illóolajjal. A kapott eredményeket a Journal of Arthropod-Borne Diseases című folyóirat 2016, szeptemberi számában publikálták.

A kubeba olaj volt az, amelyet a legnagyobb hatékonysággal lehetett felhasználni a szúnyogok ellen. Valamint a kubeba olaj volt az is, amely mindhárom koncentrációban (1, 10 és 100 ppm) hasonlóan hatékonynak bizonyult, mint a DEET és a DEPA (N,N-dietil penilacetamid). A kubeba olaj a Litsea cubeba nevezetű fa gyümölcséből származik, ami Japán, Dél-Kína és Délkelet-Ázsia őshonos örökzöld fája. Ebben a bizonyos tanulmányban a top 10 szúnyogriasztó illóolaj sorrendben a következő (a leghatékonyabb illóolajjal kezdve):

1. Kubeba
2. Rózsafa
3. Geránium
4. Citromfű
5. Citromos eukaliptusz
6. Kámfor
7. Citronella
8. Galbánum
9. Kapor
10. Fahéj

Ebben a tanulmányban a kubeba olajról nem állapították meg, hogy különlegesebb lenne, mint a többi illóolaj. 2015-ben ugyanezeknek az illóolajoknak különböző kombinációkban megvizsgálták a szinergikus hatásait - különösen, hogyan hatnak az Ae. Aegypti szúnyogfajtára. A leghatékonyabb keverékek kubebát, valamint citromos eukaliptusz vagy citromfű olajat tartalmaztak. Egyszóval, ha mondhatjuk így, a szúnyogok nem valami nagy citromimádók.
Citromos eukaliptusz, geránium és rózsafa olaj

A citromos eukaliptusz (Eucalyptius citriodora) olaj egy hatalmas fából származik, amely nevét nemrégiben Corymbiára változtatták. Tehát a Corymbia citriodora egy citromos eukaliptusz fajta, melynek olaja a fa leveleiből származik. A citromos eukaliptusz olaj 85 százalékban citronellolból áll. Mint a neve is utal rá, a citronellol elsődlegesen a citronellában található meg, és jól ismert rovarriasztó tulajdonságai miatt.

Hogy még nagyobb zavar legyen a fejekben, van egy termék, amelyet ugyanúgy citromos eukaliptuszból készítenek, de "a citromos eukaliptusz olajának" nevezik - ez a termék is (milyen meglepő) rovarriasztó szerként használatos. Habár ugyanabból a növényből készítik, ez az olaj nem egyezik meg a Corymbia citriodora leveléből készült illóolajjal, inkább a desztillálási folyamat egyik mellékterméke.

Ezen kívül citronellolt még a geránium olajban találunk. Mivel vegyileg nagyon hasonló a citronellához, nem csoda, hogy az előkelő harmadik helyet foglalja el a rovarriasztó listán. A geránium olaj a Pelargonium graveolenes, nevű bokorból készül, amely Dél-Afrikában, Zimbabwéban és Mozambikban őshonos. A levelek korától függően a bokornak citromos-rózsás illata van. A geránium olaj ezen kívül számos jótékony hatással rendelkezik, például gombaölő hatású.

A második a listán a rózsafa olaj, ami az Aniba rosaeodora nevű, Peruban és Brazíliában őshonos örökzöld fa felhasználásával készül. "Bois-de-rose"-nak is nevezik és a babérfélék családjába tartozik a kámforral, babérral, fahéjjal és kassziával egyetemben. A rózsafa illata nagyon kellemes, és bizonyítottan is jótékony hatásokkal bír: például enyhíti a fájdalmat, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a stresszt és az asztmát.

Egy 2011-es, brazil irodalmi recenzió szerint a citronella, eukaliptusz, geránium, citrom és citromfű olajok azok, amelyek a leggyakrabban találhatóak meg a különféle szabadalmaztatott szúnyogriasztókban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!