Milyen hatással lehet a szem egészségére az áfonya?

1. Glaukóma és retinoterápia:

Ha nem lát jól éjszaka, esetleg próbálja ki a fekete áfonyát. A gyümölccsel olyan szemproblémák kezelhetőek, mint a glaukóma. A fekete áfonya hatékonyan használható a retinoterápiában (a retina károsodása) is, mivel tele van antocianidokkal, amelyek védik a retinát a károsodástól.

2. Szemproblémák:

A legtöbb szakértő szerint a fekete áfonya nagymértékben tartalmaz antocianidokat, amelyek segítenek abban, hogy a vérerek egészségesek maradjanak a szemekben. Ezen kívül csökkenti a szürkehályog és makula degeneráció kialakulásának kockázatát, valamint jó hatással van a szemgyulladásra is.

3. Élesebb látás:

A szemproblémák kezelésén kívül a fekete áfonya hozzájárul ahhoz, hogy a látás jobb és élesebb legyen. Mivel gazdag béta-karotinban, ezért védi a szemet a károsodástól. Az áfonya azokra is jó hatással van, akik érzékenyek a fényre.

4. Kimerült szemek:

A krónikus szemkimerültség általános problémának számít szerte a világon. A kor előrehaladtával az ember gyakran válik közellátóvá, habár a fekete áfonyával megelőzhető ennek a problémának a kialakulása is.

Biztonságos-e a fekete áfonya fogyasztása?

Igen, akár nyersen is fogyasztható. A legjobb azonban mindig óvatosnak lenni, mivel az olcsó fekete áfonya kivonat vegyi színezőanyagokat tartalmazhat, ezért vásárlás előtt mindig vizsgálja meg a gyümölcs színét: a friss sötét, míg a rossz minőségű áfonya világos színű. Ezen kívül mindig vásároljon megbízható forrástól.

A fekete áfonya majdnem minden korosztály számára fogyasztható, azonban mindenképp beszéljen az orvosával, mielőtt meghozná a végső döntést.

Ajánlott fogyasztási mennyisége általában 80-120 mg naponta, viszont a hasmenéses problémákkal küzdők csak 5-10 gramm szárított vagy összetört, míg a szemproblémás emberek 80-480 mg áfonyát fogyasszanak naponta 2-3 adagra elosztva.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!