Jó hatással van-e az ananászlé a vesekövekre?

Sokan úgy gondolják, hogy az ananásszal vagy a gyümölcs levével kezelhetőek a vesekövek, de ez nem teljesen igaz, mivel az ananászlé segít az epeköveket feloldani. Az ananász gazdag bromelainban is, amely köztudottan nagyon hatékonyan segíti az emésztést és csökkenti a vérrögösödés kockázatát, ezáltal megakadályozza a vesekövek kialakulását is. Ezen kívül pedig fontos szerepet játszik a proteinek lebontásában is. Ez azt jelenti, hogy az ananász csökkenti a vesekövek méretét, ezáltal azok könnyebben képesek távozni a szervezetből.

Az ananászlének alacsony a káliumtartalma. Emiatt rendkívül alkalmas azon emberek számára, akik krónikus vesebetegek. Mint már korábban említettük, a lé feloldja a veseköveket, de önmagában erre nem képes. Méregteleníti a veséket, míg más összetevők feloldják a veseköveket.

A vesekövek megelőzése más módszerrel:

1. Fogyasszon sok folyadékot:

Ha szeretné megakadályozni a vesekövek kialakulását, akkor az egyik legjobb módszer, ha sok folyadékot fogyaszt. Fontos, hogy sok vizet igyon, mivel ezáltal megtisztítja a veséit, tisztán tartja a húgyutakat és kimossa a szervezetből a méreganyagokat. Fogyasszon ezen kívül olyan vese-barát innivalókat, amik grapefruitból, vörös áfonyából, narancsból, kelkáposztából, és természetesen ananászból készültek.

2. Változtasson étrendet:

Vannak bizonyos táplálékok, amelyek elősegítik a vesekövek kialakulását. Azonban ha változtat az étrendjén, akkor megakadályozhatja ezt. Fogyasszon olyan rostban gazdag ételeket, mint a búzakorpa, zab, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, müzlik, répa, bab, stb., amelyek serkentik az emésztést, megakadályozzák a székrekedés kialakulását és kimossák a köveket a vesékből. Ezen kívül kerülje el a magas oxaláttartalmú ételeket, mint amilyen például a csokoládé, diófélék, sötétzöld zöldségek, stb., mivel ezek csak rontanak a problémán.

3. Fogyasszon több kalciumot:

A tanulmányok szerint, ha több olyan táplálékot fogyaszt, amely gazdag kalciumban, akkor óriási mértékben megakadályozhatja a vesekövek kialakulását. Az ananász gazdag ebben az ásványi anyagban, csakúgy, mint a tejtermékek, a szójabab, stb.

4. Csökkentse az elfogyasztott só mennyiségét:

Ha túl sok sót fogyaszt, akkor felboríthatja a kálium és nátrium egyensúlyát, amely miatt csökken a vesék működése és kevesebb víz távozik a szervezetből, ami miatt magas vérnyomás alakul ki. A tanulmányok szerint a magas sóbevitel növeli a vizelet protein-tartalmát, ami miatt csökken a vesék működése. Ha szeretné tehát megakadályozni az olyan veseproblémák kialakulását, mint a vesekövek, csökkentse a szervezetbe bevitt só mennyiségét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!