Miért az ananász?

Habár bizonyos gyógyszereket sok ízületi gyulladásos beteg használ, ezeknek a gyógyszereknek komoly mellékhatásaik lehetnek. Emellett az ízületi gyulladás krónikus gyulladásos fájdalmat okoz, valamint a gyógyszerek hosszú távú használata a jövőben komplikációk kialakulásához vezethet. Ha az ananászt beépíti az étrendjébe, akkor hatékonyan enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit és a fájdalmat.

Az ananász egy olyan édes ízű trópusi gyümölcs, amely tele van az emberi szervezet számára jótékony hatású tápanyagokkal. Ez a gyümölcs bromelainnak nevezett vegyületet tartalmaz, amely létfontosságú szerepet játszik az ízületi gyulladás általi gyulladás és fájdalom csökkentésében. Ez a növényi enzim (bromelain) tehet róla, hogy az ananász fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású. A gyümölcsben lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert is. A bromelain különben általában az ananász húsában és torzsájában található.

Hogyan fogyassza az ananászt az ízületi fájdalmak enyhítése érdekében:

Az ananász számos módon fogyasztható, ezáltal enyhíthető az ízületi gyulladás okozta duzzanat és fájdalom.

Gyümölcsléként:

A házilag készített friss ananászlevet akár minden nap fogyaszthatja a fájdalom enyhítése érdekében.

Nyers gyümölcsként:

Reggelire fogyaszthat érett ananászszeleteket, vagy belekeverheti a darabokat gyümölcssalátába is. Ha jobban szereti, készítse el joghurttal és müzlivel.

Ha lehetséges, ne fogyasszon konzerv ananászt és bolti ananászleveket, mivel azok olyan feldolgozási folyamaton esnek át, mely során elpusztulnak a gyulladásgátló enzimek, legalábbis csökken a hatékonyságuk.

Az ananász mellékhatásai:

Akármennyire is szeretné csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit, ne vigye túlzásba az ananász fogyasztását, mivel ez enyhébb-közepesebb mellékhatások kialakulásával járhat. Az enyhébb mellékhatások közé tartozik az ajkak és a nyelv duzzanata, amelyek idővel lelohadnak. Néhányan azonban allergiásak is lehetnek az ananászra.

Az ananász nagy mennyiségben való fogyasztása néha gyomorégést, hányingert, fejfájást és hasmenést eredményez. Emellett az ananászban található bromelain interakcióba léphet a szedett gyógyszerekkel is. Ha olyan gyógyszereket szed, mint például a vérhígító vagy görcsoldó, akkor beszéljen az orvosával biztonsági okokból, mielőtt napi rendszerességgel fogyasztani kezdené az ananászt.

Fontos:

Habár az ananászlé és az ananász enyhíti bizonyos mértékig az ízületi fájdalmat, fontos tudni, hogy magával az ananásszal nem gyógyítható meg az ízületi gyulladás. Csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat, de csak olyan más gyógynövényekkel együtt, mint például a gyömbér. Mindig vásároljon friss, érett ananászt, mivel azokban nagy mennyiségű C-vitamin és bromelain található. Hogy elkerülje a rovarölő szerek általi mérgezést, vásároljon bio-termesztésű gyümölcsöt. Ezen kívül azt is fontos megjegyezni, hogy ne fogyasszon olyan ananászt, ami csak félig vagy részben érett meg.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!