A köszvény természetes kezelése eperrel:

Az egyik leghatékonyabb módja a köszvény kezelésének, ha az ember megváltoztatja az étrendjét, és egészségesebben étkezik. Számos olyan táplálék van, amely köztudottan segít ennek a betegségnek a kezelésében, de az eper mindegyik közül az egyik legjobb. Ezt a gyümölcsöt sok köszvényes ember fogyasztja, mivel enyhíti a tüneteket. Ez nem is csoda, hiszen gazdag C-vitaminban, flavonoidokban, és olyan más tápanyagokban, amelyek segítenek a köszvény kezelésében.

A következő tápanyagok mind megtalálhatóak az eperben, és segítenek a betegség kezelésében:

C-vitamin:

A köszvényeseknek azt tanácsolják, kövessenek C-vitaminban gazdag étrendet. A szakértők szerint azok a táplálékok, amelyek gazdagok C-vitaminban, jelentősen csökkentik a húgysav szintjét a szervezetben. Egy nemrégiben keletkezett tanulmány szerint azoknál volt a köszvény kialakulásának a legnagyobb a kockázata, akik még ezelőtt nem voltak köszvényesek, viszont naponta nagyon kevés C-vitamint juttattak a szervezetükbe. A kutatás azt is kimutatta, hogy ezzel a vitaminnal nem csak kezelhető, de meg is előzhető a köszvény kialakulása.

Folsav:

Az eper gazdag folsavban is. Egy csésze nyers eperben körülbelül 40 mikrogramm folsav található. Ez körülbelül a napi bevitel 10 százalékának felel meg. A kutatók szerint kapcsolat fedezhető fel a szervezet alacsony folsav szintje és a köszvény között, emiatt a folsavban gazdag táplálékok fogyasztásával megakadályozható a köszvény kialakulása.

Flavonoidok:

Azért is hasznos az eper fogyasztása a köszvényesek számára, mivel a gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, például katekint, antocianint, quercetint és kaempferolt. Ezek a flavonoidok erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak, ezért csökkentik a köszvénnyel járó gyulladást. Az eper olyan fitovegyületeket is tartalmaz, mint az ellagin-sav, amely megállítja a gyulladási folyamatot és csökkenti a szívbetegség, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

Az eper és a köszvény:

Kezelhető-e tehát az eperrel a köszvény? A válasz igen. A gyümölcsben lévő tápanyagok és vegyületek ugyanis jótékony hatással vannak erre a fájdalmas betegségre. Ezeken az anyagokon kívül az eper 90 százalékban vízből áll. Ez azért fontos, mert a köszvényes betegeknek nagy mennyiségű vízre van szüksége ahhoz, hogy a szervezetből távozhassanak a húgysav kristályok.

Fontos azonban, hogy megjegyezze, az eper oxalátot is tartalmaz, amely egy oxálsavból származó vegyület. A tanulmányok szerint kapcsolat fedezhető fel a húgysav, az oxalát, és a vesekövek között. Ezért lehetséges, hogy ez az eperben lévő vegyület néhány embernél csak rosszabbá teszi a köszvény tüneteit, valamint növelheti a vesekövek kialakulásának a kockázatát is. A legjobb az, ha kikéri az orvosa véleményét, mielőtt eperrel kezdené kezelni a köszvényt, különösen, ha volt már veseköve.

A friss eper fogyasztható magában vagy saláták és desszertek részeként. Ha rendszeresen fogyasztja ezt a gyümölcsöt, néhány hónapon belül jelentősen enyhülhetnek a köszvény tünetei.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!