Kanadai aranygyökér: a gyógyír mindenre?

1.    Mi a kanadai aranygyökér?

Egyszerűen ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűséggel nem is igaz. A kanadai aranygyökeret övező orvostudományi állítások szerint a növény a körömgombától a hasnyálmirigy rákig mindent gyógyít. Valóban ilyen csodaszer birtokában vagyunk? 

A kanadai aranygyökér egy alacsony, burjánzó, pálmalevélre hasonlító növény. Minden egyes levélcsoport közepén egy fehér virág nyílik, amely egy piros bogyóvá alakul, amely tíz magot tartalmaz. A Mississippi folyótól keletre fekvő erdőkben honos, azonban túlélőképességeg csökkent a túlzott bányászat és begyűjtés miatt. 

2.    Tudta? 

A kanadai aranygyökér gyökerében rejlik gyógyító hatása, a levelek elfogyasztása nem javaslott. 

3.    Mit gyógyít? 

Talán rövidebb lenne azt felsorolni, mely betegségek gyógyításával nem hozták még összefüggésbe ezt a növényt. A korai amerikai feljegyzések szerint a Cherokee-k és az Irokézek aranygyökérrel gyógyították a rákot, a szájüregben található fertőzéseket (mint a fekélyek is), és a gyomorproblémákat. 

Napjainkban rengeteg tünet gyógyítására alkalmas étrendkiegészítőként reklámozzák. Sokak szerint a megfázást és egyéb felső légúti gyulladásokat remekül gyógyítja, valamint az alábbi betegségeket is kezeli: 

- gonorrea,
- malária,
- tüdőgyulladás,
- bármilyen gyomor vagy emésztőrendszeri probléma,
- bőrproblémák, mint a korpa, az ótvar, és az ekcéma,
- szemfertőzések.

Az aranygyökér emellett egyéb gyógyszerek és gyógynövények hatékonyságát is növeli. Rendszeresen fogyasztják együtt echinacea-val, amely gyógynövény az immunrendszert erősíti. 

4.    Mi a titka? 

A modern kutatások lehetővé tették, hogy kiválasszanak egy összetevőt az aranygyökérből, a berberint, amelynek nagy valószínűséggel köszönheti a növény jótékony hatásait. Egy kutatás szerint a berberin a cukorbetegség ellen igen hatékony szer, bár azt nem értették, ez miért van így. Egy 2014-es tanulmány szerint a berberin a koleszterinszintet is csökkenti, valamint a bél- és emésztőrendszeri problémákat is gyógyítja.

Az aranygyökér az E. coli baktérium ellen is hatékony, amely húgyvezeték fertőzéseket és hasmenéshez vezető emésztési gondokat okozhat. Az aranygyökér antibakteriális hatásai miatt alkalmazhatják előszeretettel különféle bőrbántalmak és gyulladások kezelésére. 

Az aranygyökeret kiszárítják és porrá őrölik, majd belső fogyasztásra kapszulaként, és külső alkalmazásra krémek alapanyagaként is felhasználják. Ecsetelő folyadékot is készítenek belőle, amely a szájüreg problémáira alkalmazható. 

5.    Mi a tanulság?

Mértékkel alkalmazva az aranygyökér valószínűleg ártalmatlan gyógynövény, azonban minden esetben konzultáljon orvosával mielőtt gyógyhatású készítmények alkalmazásába kezdene, főképp, ha szed vényköteles gyógyszereket is, hiszen azok kölcsönhatásba léphetnek egymással. 

Arra vonatkozólag nem végeztek még elegendő mennyiségű kutatást, hogy az aranygyökér biztonságosan alkalmazható-e gyermekeknél. Nem ajánlott szedése ha terhes vagy szoptat. 

Arra vonatkozólag sincsenek adatok, hogy mennyi az aranygyökér ajánlott mennyisége a bőrre alkalmazva. Amennyiben egy sebet szeretne gyógyítani, naponta legalább egyszer kenje be vékonyan annyi mennyiségű aranygyökér kivonattal, amely befedi a sebet, és naponta tisztítsa ki sebét, megakadályozva azt, hogy az esetleges szennyeződések megzavarják sebe gyógyulását. 

Nem származnak egyértelmű adatok arra vonatkozólag, mennyi aranygyökér kivonat szedhető kapszula formájában. Olvassa el a különféle márkák javaslatait, valamint konzultáljon orvosával az önnek megfelelő dózisról. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!