Az utóbbi években komoly küzdelem zajlik a gyömbér és a kurkuma között, hogy melyikük lépjen fel a legegészségesebb gyógynövények képzeletbeli dobogójának legfelső fokára. És bár mostanában a kurkuma nyerésre áll, azért nem szabad megfeledkeznünk a gyömbérről sem.

A gyömbér számos olyan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, amely egyedülállóvá teszi a gyógyító növények sorában. 

Emellett a gyömbér íze is kiváló, így számos népszerű ételhez hozzáadható az előételektől egészen a desszertekig. Olvassa el, miért érdemes Önnek is hozzáadnia a gyömbért ételeihez!

Antioxidánsok

Az antioxidánsok bevitele szervezetünkbe nagyon fontos, hiszen ezek a vegyületek küzdenek a káros szabad gyökök ellen, amik a sejtek károsodásait okozzák. A gyömbér különösen gazdag antioxidánsokban és mivel könnyedén hozzá tudja adni ételeihez, a legjobb módja annak, hogy felturbózza vele ételeit. Számos tanulmány utal arra, hogy az antioxidánsokban gazdag étkezés csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

Javítja az emésztést

A gyömbér ezen tulajdonsága a legjobban ismert. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén csökkenti az emésztőrendszer irritációját, kiválóan alkalmazható hányinger esetén, terhes nők is előszeretettel alkalmazzák. Felfúvódás és puffadás esetén is rendkívül hatékony.

Csökkenti a rák kockázatát

A gyömbérben lévő fitotápanyagok, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a sejtekre nehezedő oxidatív stresszt, segítik az immunrendszer megfelelő működésének fenntartását és ezáltal annak védekezését a rosszindulatú sejtformációk ellen.

Gyulladáscsökkentő

A gyömbérben található gingerol nevű aktív vegyület erőteljes gyulladáscsökkentő. A természetgyógyászok előszeretettel alkalmazzák a gyömbért krónikus gyulladásos betegségek esetén, mint amilyen pl. az artritisz, a különböző gyulladásos bélbetegségek, stb. A krónikus gyulladások mérséklése a szervezetben csökkentheti a rák kialakulásának rizikóját.

Ezek tehát a legfontosabb jótékony tulajdonságai a gyömbérnek, ami miatt érdemes minden nap fogyasztania és beépítenie minél több ételébe. Készítsen belőle teát reggelire, adja hozzá reggeli turmixához, tegye hozzá a zabkásához, szórja bele a muffinba és más édes süteményekbe. A gyömbéres répa vagy gyömbéres édesburgonya leves az év bármely részében fogyasztható, íze pedig fenséges.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!