Ön tudta, hogy több, mint a lakosság 80%-a szenved az egyik legfontosabb ásványi anyag hiányától és még csak nem is tud róla? Az oxigén, a víz és az élelmiszerek után a soron következő a magnézium a túléléshez való fontossági sorrendben. Mindezek ellenére azonban a modern egészségügyi kivizsgálások alkalmával gyakran nem veszik kellőképpen figyelemben.

Miért nem vesszük észre a magnézium hiányt?

A magnéziumnak mindössze 1%-a raktározódik el a vérünkben, ami azt jelenti, hogy se a vérvizsgálatok se komplikált vizsgálatok nem képesek arra, hogy kimutassák a magnézium hiányt.

Emiatt elengedhetetlen, hogy kiképezzük magunkat a magnézium hiány jeleiből és tüneteiből, mert ez segíthet önnek és az egészségügyi szakértőjének abban, hogy felfedezze ezt a hiányosságot. Amennyire fontos az, hogy figyelemmel kísérjük mikor vagyunk éhesek és mikor vagyunk szomjasak, legalább ennyire fontos, hogy figyelemmel kísérjük azokat a tüneteket, amik összefüggésbe hozhatók a krónikus magnézium hiánnyal és megtegyük a szükséges lépéseket. 

Mit tesz a magnézium az egészségünk érdekében? 

A magnézium hatalmas szerepet játszik a fizikai testünk történetében, mivel felelős több mint 300 biokémiai reakcióért. 

Elősegíti a jobb emésztést, javítja az idegek egészségét, feltüzeli az anyagcserét, emeli a kálcium felszívódását a szervezetben, ezzel elősegítve az erősebb fogakat és csontokat, csökkenti a gyulladást, csökkenti a vérnyomást, kiegyensúlyozza a vércukor szintet, megelőzi a depressziót, elősegíti a jobb alvást, harcol a krónikus fáradtság ellen és lúgosítja az egész szervezetet. 

Azzal, hogy biztosítja szervezete számára a napi ajánlott magnézium mennyiséget ön aktívan javítja és tartja fent a remek egészségi állapotot, mivel ez befolyásol minden fontos rendszert a szervezetben.

Dr. Norman Shealy kiemeli a magnézium fontosságát: „ Minden ismert betegség összefüggésbe hozható a magnézium hiányával. Ez az legeslegfontosoabb ásáványi anyag, amire szüksége van a szervezetnek az elektromos stabilitásért a test minden sejtjében. A magnézium hiánya jobban felelős bizonyos betegségekért, mint az egyéb tápanyagok hiánya.”

Mik a magnéziumhiány jelei és tünetei? 

Csodálatos, hogy a magnézium hiány mennyi rendszert érint a szervezetben. Alább olvasható pár gyakori jele és tünete annak, hogy szervezetének szüksége van rá : 

- Szorulás
- Izomgörcsök
- Krónikus fáradtság
- Ingerlékenység
- Gyakori migrénes fejfájás
- Gyengeség
- Álmatlanság
- Abnormális szívverés
- A fogak romlása
- Magasvérnyomás
- Pánik rohamok
- Kiegyensúlyozatlan folyadékszintek

A súlyos magnézium hiány esetében még további tünetek léphetnek fel, például az extrém szomjúság, extrém éhségérzet, sérülések, amik lassan gyógyulnak, súlyveszteség zsibbasztó érzés a kezekben és lábakban és gyakori gombás fertőzések. Megemelkedett stresszhelyzet esetében nagyon fontos, hogy használjunk magnézium étrendkiegészítőket, mivel a stressz hormonok és a tünetek, amik összefüggésbe hozhatóak a magas feszültségi szinttel, kimerítik a magnéziumforrásokat. 

Hogyan segíthetünk a magnézium hiányon? 

Étrendkiegészítők egyszerűen tudják kijavítani a magnéziumhiányt és az olyan ételek is, amelyeknek magas a magnézium koncentrációja, mint például:

- Spenót: 2 bögre = 80%-a a napi ajánlott bevitelnek
- Tökmag: ½ bögre = 92%-a a napi ajánlott mennyiségnek
- Banán : banánonként 8%-a az ajánlott bevitelnek
- Mogyorófélék : 20%-a a napi ajánlott bevitelnek 30 grammban
- Fekete bab: 1 bögre = 30%-a az szükséges napi bevitelnek 
- Joghurt: 13%-a az ajánlott napi bevitelnek, poharanként

Már két bögre leveles zöldség és egy maroknyi dióféle segít önnek abban, hogy a magnézium napi ajánlott mennyiségét elfogyassza. A magnézium hiány felfedezésének kezdeti időszakában ajánlott az étrendkiegészítők használata, hogy felturbózzák a kiürült szinteket. 

A férfiak számára a szükséges mennyiség 400 miligramm, míg a nők számára ajánlott mennyiség a 320 miligramm. 

Mi történik, ha nem foglalkozunk vele?

A kijavítatlan krónikus magnéziumhiány vezethet törékeny csontokhoz, rossz emésztéshez, cukorbetegséghez, szív problémákhoz, krónikus gyulladásokhoz, amik növelik a halandóságot. 

Azzal, hogy figyelemmel kísérjük és kijavítjuk már a kezdeti jelek és tünetek észrevételekor, és a megfelelő mennyiségű bevitelről gondoskodunk, az egészségünket elképszető módon javítjuk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!