A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv, mely a torok alsó részén helyezkedik el. Az emberek többsége nem sokat foglalkozik a pajzsmirigyével, nem is nagyon vesz róla tudomást egészen addig, amíg az megfelelően működik.

A leggyakoribb pajzsmirigy rendellenesség a pajzsmirigy alulműködés, melynek során a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségű hormont a szervezet részére. Amikor ez bekövetkezik, a beteg fáradtságról, hízásról és depresszióról panaszkodik.

Ha kialakul a pajzsmirigy alulműködés, még nagyobb szükség lesz az egészséges, C-vitaminban minél gazdagabb táplálkozásra. 

Nézzük meg, miért fontos a C-vitamin a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez?

C-vitaminra az egész testünknek szüksége van. De van néhány ok, amiért a pajzsmirigy számára különösen fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel.

1, Erős antioxidáns tulajdonsága miatt a C-vitaminnak fontos szerepe van a szervezet méregtelenítésében, ami javítja a pajzsmirigy működését.
2, A C-vitamin csökkenti a kortizol nevű stressz hormon szintjét, mely hatással van a pajzsmirigy működésére (a kalcium feldolgozás szempontjából).
3, Segíti a feleslegesen felgyülemlett hormonok távozását a szervezetből.
4, Azoknál, akik hormonpótlásra szorulnak, a C-vitamin segíti a gyógyszer felszívódását.
5, A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, ami fokozza a pajzsmirigy szövetek szintézisét.

Fogyasszon tehát többet ebből a rendkívül értékes vitaminból!

Legjobb természetes C-vitamin források:

-    kiwi
-    citrusfélék
-    ananász
-    körte
-    alma
-    sárgadinnye
-    paprika
-    brokkoli

A C-vitamin tehát nem csak az általános egészségmegőrzésben játszik fontos szerepet, hanem olyan esetekben is, ha valaki pajzsmirigy betegségben szenved. A C-vitamin bevitel egy természetes módja annak, hogy megőrizzük pajzsmirigyünk egészégét. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!