Segíti a fogyást? Igen. Antibakteriális hatású? Igen. Védi a májat? Igen. Van olyan dolog egyáltalán, amire a gyömbér nem képes?

Ahogy közeledik a tavasz, úgy érezhetjük, hogy itt az ideje a változásnak. Az új év kezdetével új ember válhat belőlünk. A gyors fogyást ígérő diéták és a méregtelenítő termékek pontosan azok, amire szükségünk van ilyenkor, ugye? Aztán ahogy érezni kezdjük, hogy jön a tél, jön a vágy is, hogy melegen, melegben tartsuk magunkat, és nyilvánvalóvá válik az is, hogy meg kell erősítenünk az immunrendszerünket. Bármelyik eset is áll fönn, leggyakrabban a televízió és az internet által ajánlott termékekhez, ötletekhez, diétákhoz és szolgáltatásokhoz nyúlunk, amelyektől a könnyű és gyors megoldást várjuk. 

Mi most a legnépszerűbb? A répadiéta? A kenyér és víz diéta? A húsdiéta? Netalántán a tenger gyümölcsei diéta? Vagy maga a koplalás a diéta? Sokan elfelejtik, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan egyszerű, olcsó, viszont teljes mértékben megbízható és a tudomány által is megvizsgált gyógynövény, amelyet régóta, mindenféle probléma kezelésére használnak a világ más tájain.

Habár a gyógyszeres dobozunk tele lehet tablettákkal, gélekkel, porokkal és krémekkel, ezzel az egy gyógynövénnyel sokkal hatásosabban kezelhető sok probléma, mivel biztonságosabb és hatékonyabb, mint bármelyik gyógy készítmény. Ha valaki még nem találta volna ki: a gyömbérről van szó. Ezt a gyógynövényt több mint egy évezreden át használták a különböző bajok enyhítésére - de a gyógyszeripar felvirágzásával a gyömbér a háttérbe került. 

Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyömbér különleges, antimikrobiális tulajdonságokkal bír, így kiváló a baktériumok, vírusok, gombák és paraziták ellen. A frissen elkészített, ínycsiklandozó sushihoz is gyakran adnak gyömbért. De hogy miért? A sushi önmagában is finom, ízletes ételnek számít. A választ Paul Schulick "Ginger" (A gyömbér) című könyvében találjuk: A nyers hal fogyasztása által olykor egy Anisakis nevezetű parazita féreg juthat az emberi szervezetbe. A gyömbérről azonban kimutatták, hogy a több száz aktív vegyületéből mindössze kettővel képes elpusztítani ezt a parazitát akár 90 százalékban is, kevesebb, mint egy nap alatt. Ennek ellenére a gyömbért manapság ritkán használják és fogyasztják az emberek.

A következő alkalommal, amikor boltban jár, figyelje meg, hogy az egyik leginkább reklámozott és leggyakrabban használt alapanyag az egészséges termékekben és gyógy készítményekben a zöldtea. A zöldtea tényleg csodás alapanyag, viszont természetes módon koffeint tartalmaz. Ez önmagában nem jelent problémát, de lehetnek olyanok, akik semmilyen formában és mennyiségben nem szeretnének koffeint fogyasztani. Ezeknek az embereknek tökéletes választás lehet a gyömbér, mivel nem csak serkenti az anyagcserét, de csökkenti az éhségérzetet is, és nem tartalmaz feleslegesen hozzáadott anyagot. 

Valójában (és ez sokakat meglephet), a gyömbér egyik gyógyhatású vegyülete a melatonin, ami az alvást szabályozó hormon. Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy a fogyás egyik fő oka az, hogy az ember csökkenteni szeretné a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amelyek legfőbb előidézője a gyulladás. A gyömbér azonban természetéből fakadóan több mint 70 ismert aktív, gyulladásgátló vegyületet tartalmaz, így kiválóan megakadályozza a gyulladás kialakulását. 

Továbbá a gyömbérről azt is tudjuk, hogy rendkívül jól kezelhető vele a fájdalom, mivel pozitív hatással van ugyanazokra az enzimpályákra, amelyeket a manapság használt gyógyszerek is befolyásolnak. A gyömbér tehát általánosságban nem csak biztonsággal használható, de rendkívül sok pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.

Túlhajszolt? Teljesen kimerült testileg és lelkileg is? Levert és fáradékony? Sok méregtelenítő kúra és gyógy készítmény ígéri azt, hogy a bőre ragyogó lesz, újra feltöltődik majd energiával, és méregtelenítheti az olyan szerveit is, mint a máj vagy a vese, amelyek hosszútávon biztosítják, hogy egészségesek maradhassunk. Habár a boltokban sokféle ilyen terméket kapni, sőt, az egészségtudatosabbak talán többször vásárolnak máriatövist, kurkumát és articsókát, a gyömbért még mindig kevesen választják, annak ellenére, hogy nagy mennyiségű tudományos és történelmi adat áll rendelkezésünkre, amelyek bizonyítják, hogy a gyömbér - többek között - kiválóan méregteleníti és védi a májat.

Egy szép nagydarab gyömbér a házi patikánk messze egyik legolcsóbb beszerzése lehet - és mindenképp jó, ha van belőle. Míg ha prémium minőségű, vegyszermentes, extra erős gyömbér gélt vásárolunk, ami csupán egy hónapra elég, az kerülhet a gyömbér ötszörösébe is. Nem túl pénztárcakímélő megoldás. Ezen kívül a gyömbért egyértelműen könnyebb lenyelni, mint akár a legjobb minőségű oregánó olaj cseppeket, és biztonságosabb is, mint a vegyileg izolált, frakcionált ginzeng kivonatok. Végezetül pedig jöjjön egy recept, amellyel hatékonyan kezelhető az enyhébb láz, mint gyerekeknél, mind felnőtteknél.

Ehhez daraboljon fel egy kisebb gyömbért (vagy gyömbérdarabot), majd öntsön rá egy kis adag forró vizet. Hagyja állni 25 percig, míg a tea gyönyörű sárgás színű, kissé fűszeres illatú nem lesz. Ebből vegyen két evőkanállal, és keverje össze kétszer ennyi hideg almaecettel (lehetőleg bio készítmény). Ezt a keveréket már fogyaszthatja a lázas beteg.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!