Egy idős betegemtől tanultam ezt a nagyszerű, de pofonegyszerűen elkészíthető, az otthoni levegőt kiválóan megszűrő, bárki által elkészíthető receptet.

Kell vásárolni 3 kg legolcsóbb sót, ami csak létezik. Fel kell tenni a tűzhelyre egy nagy fazék vizet, amit fel kell forralni. Közben folyamatosan adagoljuk bele a sót. A só közben felolvad és ezt addig folytatjuk, amíg az oldat olyan tömény lesz, hogy már nem olvad (marad egy kis alja).

Ekkor a sós vizet hagyjuk kihűlni és egy műanyag flakonba töltjük (telített sóoldathoz jutunk).

Kell egy kerek, műanyag tálca, ezen fog állni a bálvány és ezt a só nem marja szét.

A tálcára állítsunk fel és ragasszunk hozzá egy öt literes pet palackot, aminek a tetejét és az alját előbb levágjuk (más formák is lehetségesek, minél kreatívabb, annál szebb lesz a bálvány!

Minden nap ráöntünk kb. egy dl oldatot és állni hagyjuk. Lassan, napról-napra egyre vastagabb só réteg csapódik ki a falán. Az így elkészített oldatot az idős betegem klíma oldatnak nevezi. Így "nevelgetve" egyre nagyobb és szebb só oszlop (bálvány) építhető, amit ha már 7-8 kg-ra hizlaltunk, akkor elég csak hetente egyszer-kétszer öntözni, alkalmanként egy-két dl klíma oldattal. Ha az oldat elfogy, akkor újat készítünk. Bármeddig eláll. 

A kristályos só a levegőben is oldódik (ez a jelenség a szublimáció), és ezáltal tengeri levegőt varázsolhatunk a nappalinkba, hálószobánkba.

COPD-s asztmás, hörghurtban szenvedő betegeknek különösen ajánlott, de mindenkinek jót tesz. Káros hatásáról nem tudunk.

A kórházban, ahol dolgozom, az intézet professzorának a szobájában is áll egy, a főorvosi szobámban és a kezelőben is. Nevelgetjük, szépen hizlalgatjuk "őket". Az otthonomban is van kettő.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!