Az arzén egy természetben előforduló elem. A kövekből szűrődik át a talajba és a vízbe, így kerül be a táplálékláncba. Bizonyos formában az arzén mérgező az emberek számára. Ha az ember hosszú távon arzénnal érintkezik, bizonyítottan is szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, illetve máj-, tüdő-, vese-, bőr- és húgyhólyagrák alakulhat ki.

Az átlagot tekintve az amerikai borokban több arzén található, mint az európai borokban. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az amerikai bortermesztő vidékek földtanilag eltérnek egymástól.

A Washingtoni Egyetem tanulmánya során vett borminták 10-76 ppb közötti arzént tartalmaztak, ami átlagosan 24 ppb-t jelent, jóval többet, mint az ivóvíz. A legtöbb arzént a vörösborok tartalmazták. A vörösborok általában több arzént tartalmaznak, mint a fehérborok, mivel a talajban lévő arzén a szőlőhéjban gyűlik fel - a szőlőszemekből pedig később vörösbor készül.

Valamint az arzénszint akkor is nőhet, ha a szőlőt olyan területre ültették, amelyen korábban más növényeket (például gyümölcsöket) termesztettek, mivel azokat arzén alapú rovarirtó szerekkel óvják. A Washingtoni Egyetem kutatói találtak rá bizonyítékot, hogy a Washingtonban termelt vörösboroknak a korábban használt rovarirtó szerek miatt magasabb az arzéntartalma.

A Washingtoni Egyetem egyik tanulmánya szerint az amerikai vörösborok arzént tartalmaznak. 65 népszerű, olcsó bort teszteltek le, amelyek Kaliforniából, Washingtonból, New Yorkból és Oregonból származtak. A kapott eredmények során kiderült, hogy az arzénszint egy kivételével az összes borban túllépte a megengedett értéket.

Valójában pedig senki nem tudja biztosra, mennyi arzént nevezhetnénk túl soknak. De azt tudjuk, hogy az arzén szinte mindenben megtalálható, így például az almalében, tejben, palackozott vízben, müzli szeletekben, babatápszerekben, tonhalban, lazacban, marha- és csirkehúsban, algában és sok más élelmiszerben is.

Egy rendszeresen borfogyasztó felnőtt esetében a borból származó arzénmennyiség a napi arzénbevitel maximumának csak 10-12 százalékát teszi ki. De ha az adott személy nagy mennyiségben fogyaszt például arzénnal szennyezett rizst, tonhalat és energiaszeletet, akkor akár át is lépheti az arzén biztonságosnak tartott beviteli mennyiségét.

Aki nagy mennyiségű szennyezett rizst fogyaszt, akár a napi arzénbevitel maximumának 41-101 százalékát is a szervezetébe juttathatja. Ilyen szempontból a barna rizs veszélyesebbnek bizonyult a fehér rizsnél. A barna rizs ugyanis több arzént tartalmaz, mint a fehér rizs - ez azért van így, mert az arzén nagyobb mennyiségben található meg a rizs külső héjában, vagyis a korpában. A fehér rizs előkészítésénél a korpát leválasztják, azonban a barna rizs előkészítésénél nem.

Az arzénmérgezéssel kapcsolatban a legnagyobb kockázatot az olyan babatápszerek jelentették, amelyek barna rizsszirup hozzáadásával készültek. A jelentés becslései szerint azoknak a babáknak a szervezetébe, akiket nagy mennyiségű tápszerrel etetnek a fentebb említett típusból, akár a napi maximum arzénmennyiség tízszerese is juthat.

Amíg nem tudunk többet az arzénról, érdemes csökkenteni a bevitt mennyiséget.

1. Fogyasszon kevesebb rizst

Csak alkalomadtán fogyasszon rizst. Ha amerikai márkát szeretne, válassza a Lundberg márkát, amelyet Kaliforniában termesztenek, mivel ezen a területen a legalacsonyabb a rizs arzéntartalma (az Amerikai Egyesült Államokat tekintve). A Lundberg kaliforniai fehér basmati rizs adagonként ugyanis csak 1,3-1,6 ppb arzént tartalmaz.

2. Változtasson a rizs elkészítési módján

A rizst hasonlóan készítse el, mint a tésztát: egy csésze rizshez adjon 6 csésze vizet, főzze fel, majd a maradék vizet öntse le az elkészült rizsről. Bizonyították ugyanis, hogy ezzel az elkészítési móddal körülbelül 30 százalékkal csökkenthető a rizs arzéntartalma.

3. Fogyasszon több kurkumát

Az arzén felerősíti az oxidatív stresszt, amely károsítja a DNS láncot, így rák kialakulásához vezethet. Egy indiai tanulmány során arzénnak krónikus mértékben kitett embereket vizsgáltak. A tanulmány során kiderült, hogy a kurkumin (a kurkuma fűszernövényben található erős antioxidáns és aktív összetevő) képes helyreállítani az arzén okozta DNS károsodást.

4. Szedjen folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt

A Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben egy tanulmány jelent meg, amely megállapította, hogy a folsavat tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével több, mint 13 százalékkal csökkenthető a vérben mért arzénszint.

5. Méregtelenítsen chlorella algával

A chlorella egy olyan zöld algafajta, amely tele van klorofillal, ami megköti a nehézfémeket. Kezdetben minden étkezésnél fogyasszon egy gramm algát, majd fokozatosan növelje a mennyiséget 3 grammra.

6. Méregtelenítsen módosított citrus pektinekkel

Az emberi szervezet képes rá, hogy bizonyos mennyiségű arzéntól és más nehézfémektől maga szabaduljon meg. De ha segíteni akar a szervezetének, akkor akár használhat gyümölcsből származó pektineket, amelyek méregtelenítik a szervezetet.

A pektin egy sűrítő anyag, amely olyan gyümölcsökből származik, mint az alma és a narancs.

Bizonyították, hogy a pektinek a bélrendszerben megkötik a nehézfémeket, így gátolják meg, hogy a nehézfémek felszívódjanak és biztos kikerüljenek a szervezetből.

Csupán egy napi, citrusgyümölcsök héjából származó pektint tartalmazó étrend-kiegészítő beszedésével 130 százalékkal növelhető az arzén méregtelenítésének mértéke egy kaliforniai tanulmány szerint.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!