Fontos alaposan végig gondolnia, milyen veszélyt rejthet otthona, így felkészülten szállhat szembe a problémaforrásokkal, Ön és családja egészsége és biztonsága érdekében.

1.    Penész.

A penész napfénytől elzárt, nyirkos helyeken nő. Nézzen körül pincéjében, mivel lehetséges, hogy a plafonon, falakon, vagy a régi bútorok lábain és kárpitozásán is megtalálja. 

Ezenkívül fürdőszobájában is gyakran fellelhető, főképp a zuhanykabinban, a zuhanyrózsán, a lefolyócsövek környékén, valamint az ajtók és ablakok kereteinél is. 

Amennyiben beázik a plafon, vagy csöpög valamelyik vízvezeték, a szivárgási pont környékén is penész képződhet, a káros organizmus levegőben terjedő spórái átjuthatnak a falakon, szőnyegeken, és a fa padlóburkolaton is. 

A penész a központi légkondícionáló- és fűtőrendszerekben is kialakulhat, a spóráit a gépek légkeverő funkcióinak használatával állandóan belélegezheti. 

Az asztmával és immunológiával foglalkozó Annals of Allergy, Asthma and Immunology szaklapban 2011-ben megjelent kutatás szerint nagy mennyiségű penész található a karácsonyfáknak felhasznált fenyőkön is. Ez a felmérés alátámasztja azt a tényt, hogy decemberben drasztikusan megnő a légúti problémák és megbetegedések száma. 

A penész okozta fertőzések gyakori tünetei a köhögés, a tüsszögés, az orrfolyás, a viszkető és vizenyős szemek, a migrén, az izom és ízületi fájdalmak, a depresszió, a látásproblémák, a memóriavesztés, a hasi fájdalmak, és a légszomj. 

Idővel a tünetek súlyosbodhatnak, emésztő- és bélrendszeri problémákat, arcüreg betegségeket, és asztmát okozva. 

2.    Ólom.

Az ólom erősen mérgező anyag, idegkárosodást, szaporodási problémákat, elvetélést, magas vérnyomást, nem megfelelő izomkoordinációt, fejlődési nehézségeket, és fiatal gyermekek körében agyi károsodást is okozhat. 

A fejlett országokban a '70-es években betiltották az ólom alapú festékek használatát, egyéb országokban azonban a tiltás ellenére is gyakran alkalmazzák házak, irodaépületek, és iskolák festésére. A '70-es évek előtt épült házak külső és belső vakolatán is lehetséges, hogy fellelhető még az ólom alapú festék. 

A festék lassan bekövetkező lebomlása során a festékből származó por és festékdarabok megülnek a padlón, az ablakkereteken, a pultokon, a bútorokon, a ruhadarabokon, és a gyermekek játékain is. Ezáltal a háztartás összes lakóját veszélyezteti az ártalmatlannak tűnő festék. 

A gyermekek, akik gyakran és előszeretettel veszik kezüket vagy játékaikat a szájukba, még inkább ki vannak téve a veszélyeknek. 

Emellett háza vízvezeték rendszere is tartalmazhat ólmót. 

3.    Háztartási tisztítószerek. 

A különféle, egész otthona tisztaságáért felelős takarítószerek, mint a mosószerek, szappanok, fehérítők, és az ablaktisztítók, felületkezelők, zsíroldók, valamint fertőtlenítőszerek mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. 

Rendszeresen belélegezve a fertőtlenítőkben található fenolok és az ablaktisztítóban található glikol károsíthatják belső szerveit, mivel megváltoztatják vére természetes savszintjét. 

Emellett hasi görcsöket, hányingert, és véres székletet is okozhatnak. Megduzzaszthatják torkát, megnehezítve a légzést. Krónikus fejfájást és rohamokat is okozhatnak, valamint az agyi, vese, és májkárosodás bekövetkezése sem kizárható. 

A sütőtisztítókban található nátrium hidroxid égetheti bőrét és károsíthatja a kötőszöveteket. 
Emellett sok háztartási mosószer nonylfenolokat tartalmaz, amelyek a szervezet természetes módon előforduló hormonfunkcióit utánozzák. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-es felmérései szerint ez nagymértékben befolyásolja a pajzsmirigy működését, az anyagcsere folyamatokat, és a vércukorszintet is. Ezáltal idegkárosodást, meddőséget, vagy akár rákot is okozhat. 

Emellett a terhesség során károsíthatja a születendő gyermek szervei fejlődését és az idegrendszere kifejlődését is. 

4.    Szőnyegek. 

A szőnyegek olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, mint az organotin, a permetrin, vagy a többszörös klorinokat tartalmazó bifenilek (PCB-k). Hosszabb távon mindegyikük igen veszélyes lehet egészségére, derült ki a Greenpeace Laboratórium 2001-es kutatásai szerint. 

A PCB-k súlyos bőrkiütéseket, légzési nehézségeket, májkárosodást, pajzsmirigy rendellenességet, rákos megbetegedéseket, és termékenységi problémákat, köztük vetélést is okozhatnak. 

A környezeti hatásokkal foglalkozó Environmental Research szaklapban 2015-ben megjelent kutatás szerint az anyaméhben PCB-nek kitett magzatok felnőve, egészen felnőttkorukig aszimmetrikus halláskárosodástól szenvedhetnek. 

A szőnyegekben található PCB-t a leggyakrabban a cipők talpán lehet behozni, vagy háziállata mancsán. Amennyiben otthona ipari környezethez közel található, gyárak vagy a városközpont mellett, valószínűleg nagyobb mennyiségű PCB-t visz be otthonába, amely beépül padlójába és szőnyegeibe. 

A szőnyegek emellett káros hatású organikus összetevőket is tartalmazhatnak, mint a benzén, a tulén, és a formaldehid, amelyek hallucinációkat és idegkárosodást okozhatnak. 

5.    Légfrissítők. 

A légfrissítők is tartalmazhatnak káros hatású organikus összetevőket, mint az etén alapú glikol-éter és a terpén. Ezek az anyagok az ózonréteggel reakcióba lépve másodlagos veszélyes szennyezőanyagokat alkotnak, mint amilyen a formaldehid is, derült ki az Indoor Air magazinban 2006-ban megjelent tanulmányból. 

A formaledhid káros hatásai között felsorolhatóak a szájban, nyelőcsőben, és gyomotban kialakuló fekélyek, a tüdőgyulladás, a menstruációs problémák, a születési rendellenességek, és a rákos megbetegedések is. 

A Natural Resources Defence Council által készített felmérés szerint a tizennégy tesztelt légfrissítőből tizenkettő tartalmazott ftalátokat.

Ezek az anyagok a szervezet természetes hormonjainak viselkedését utánozzák, ezáltal asztmát, termékenységi problémákat, mellrákot, idegrendszeri rendellenességeket, elhízást, cukorbetegséget, és autizmust okozhatnak. 

6.    Cumisüvegek. 

A gyermeke etetésére használt cumisüvegek könnyedén háztartása egyik legveszélyesebb eszközévé válhatnak. 

A cukisüvegek ugyanis biszfenol – A (BPA) nevű kémiai anyagot tartalmaznak, amelyet a műanyag megkeményítése, a rozsda képződésének megakadályozása, és a baktériumok elpusztítása céljából alkalmaznak. 

A cumisüvegek nagymértékű melegítésével és gyakori mosogatásával a műanyagban található BPA lassan kiválik az agyagból és az üveg tartalmába keveredik. 

A BPA a férfiak körében prosztata rákot és nemzőképességi problémákat okozhat, nők körében pedig korai pubertázst eredményezhet. Emellett figyelemhiányos hipeaktivitás-zavart és elhízást is okozhat. A gyermekek még inkább érzékenyek a BPA-ra, mivel az károsíthatja a még kialakulóban levő belső szerveiket. 

7.    Naftalin labdák. 

Sokan a nyári hónapokra naftalin labdákat csomagolnak a gyapjúpulóverek közé. Ezáltal megvédik ruháikat a molyok és egyéb rovarok károsító hatásaitól. 

Néhányak a naftalin labdákat kertjeikben és pincéjükben is elszórják, ezáltal távoltartva a rovarokat, madarakat, és rágcsálókat.

A naftalin azonban az emberekre is káros hatással lehet. A különféle mérgező hatású szerekkel foglalkozó National Toxicology Program Technical Reports Series szaklapban 2000-ben megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a naftalin gőzének két évnyi rendszeres belélegzése hím és nőstény laboratóriumi patkányokban is rákos elváltozásokat idézett elő. 

Lehetséges, hogy nem is tud arról, hogy környezetében naftalin van, esetleg bőrén keresztül felszívódik, vagy nyálkahártyájára, esetleg szemébe kerül. 

Amennyiben közvetlen környezetében hosszabb ideig naftalinnak van kitéve, az hányingert, hasi görcsöket, vérszegénységet, retina és szürkehályog problémákat, valamint rákos elváltozásokat okozhat. 

8.    Szárítógép. 

Csupán az Egyesült Államokban évente 2900 szárítógép meghibásodás okozta tűzesetet jelentenek, ez évente öt halálos áldozatot követel, száz súlyosabb sérülést, és harmincöt millió dolláros veszteséget okoz, derült ki a tűzesetekkel foglalkozó Tropical Fire Report Series magazin 2012-es tanulmányából. 

Mosás során a ruhadarabok, főleg a nehezebb, téli ruhák felszíne foszlani kezd. A legtöbben úgy hiszik, hogy ezeket az apró részecskéket a szárítógép szűrője felfogja. 

Ez azonban nem így van, idővel a szárítógép egészében felhalmozódhatnak ezek az apró, erősen gyúlékony ruhafoszlányok. 

Emellett a szárítógép használat során nedvességet és hőt sugároz ki magából. Amennyiben a gépben felhalmozódtak a ruhafoszlányok, nem tud rendesen szellőzni, túlhevítve a szárítógépet. 

Ezáltal egyre több hő keletkezik, amelyet a gép nem tud elvezetni. A magasabb hőmérséklet és a felhalmozódott ruha részecskék könnyedén tüzet okozhatnak. 

9.    Kozmetikumok. 

A szépségápolási termékek többsége káros hatású kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek idővel súlyosan károsíthatják egészségét. 

A tartósítószerek, mint a parabének, és az egyéb káros hatású összetevők, mint az ólom, a higany, vagy a formaldehid, amelyeket rúzsokban, hajfestékekben, samponokban, és egyéb termékekben találhat meg, akár rákos elváltozásokat is okozhatnak. 

A termékek sok esetben szilikont is tartalmaznak, amely összetevő simává és puhává teszi haját és bőrét, azonban emellett rákos elváltozásokat is okozhat, valamint bőre összehúzódását is előidézheti. 

Az illatanyagokt is tartalmazó termékek, mint a dezodorok, parfümök, körömlakkok, samponok, tusfürdők, testápolók, és szappanok gyakran ftalátokat is tartalmaznak. 

Ezek az összetevők az emberi szervezetben természetes módon megtalálható hormonok viselkedését utánozzák, ezáltal fejlődési és szaporodási problémákat okozhatnak. Terhes nők esetében a születendő gyermekre is káros hatással lehetnek. 

A szempillaspiráokban higany található, amely agyi elváltozásokat okozhat. A hidrokvinin, amelyet főképp a bőrvilágosító szerekben találhat meg, nemzőképességi problémákat és rákos elváltozásokat okozhat. 

10.    Tapadásmentes konyhai eszközök. 

Ezeket az eszközöket világszerte, közkedvelten használják. Azonban csupán azért, mert megakadályozzák, hogy a tükörtöjás a serpenyőhöz ragadjon, nem feltétlen kellene bíznia a tapadásmentes konyhai eszközökben. Hosszú távon alkalmazva ugyanis egészségügyi károkat okozhatnak, amelyek idővel súlyossá is válhatnak. 
A tapadásmentes eszközöket teflonból készítik, amely a perfluoro-oktanoén sav (PFQA) nevű alapanyagból készül. Egy 2008-ban, az International Journal of Andrology szaklapban megjelent tanulmány szerint a PFQA nőkben és férfiakban is csökkenti a tesztoszteron szintet, emellett nőkben megemeli az estradiol, az ösztrogén egyik fajtája szintjét. 

Az alacsony tesztoszteron szint depressziót és csökkenti libidót okoz, a magas estradiol szint pedig nehezíti az ovulációt és ezáltal csökkenti a teherbe esés esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a PFQA segítheti a petefészek tumorok kialakulását is. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!