Fél kezet fogni valakivel, mert annyira izzad a tenyere? Vagy sokszor zavarban van, mert túlságosan izzad a lába, és kellemetlen szagú? Ha ez megnyugtatja, nincs egyedül! Sokak szenvednek ettől a problémától ugyanis, hogy izzad a tenyerük és a lábuk.

1. oldal:

Túlzott izzadás akkor történik, ha az ember többet izzad a környezeti hőmérséklet, az aktivitási szint vagy a stressz miatt.

Orvosi szakszavakkal a túlzott mértékű izzadást hyperhidrosisnak nevezzük. Ez a probléma a test bármely területét érintheti, de leggyakrabban a tenyér, a talp, a hónalj és az arc az érintettek. Maga a probléma gyakran akkor alakul ki, ha az adott ember genetikailag hajlamos rá, mivel ilyenkor megfigyelhető, hogy a beteg édesapja, édesanyja vagy testvére is ugyanattól a problémától szenved.

A túlzott izzadás kiváltó oka az, hogy az idegek túlműködnek, így az izzadtságmirigyek is.

Az idegek túlműködéséért bizonyos gyógyszerek, a menopauza során jelentkező hőhullámok, a túlsúly, a droghasználat, az alacsony vércukor szint, a pajzsmirigy túlműködés, a szívroham vagy az olyan fertőző betegségek, mint a malária és tuberkolózis vonható felelősségre. Még az elégtelen táplálkozás, az egészségtelen étrend, valamint a nem higiénikus életmód járulhat hozzá a túlzott izzadás kialakulásához.

A hyperhidrosis kényelmet lehet, mivel gyakran megzavarja a napi tevékenységeket, és szorongást vagy szégyenkezést vált ki. Néhány egyszerű házi kezelési módszerrel azonban enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.

Alább 10 olyan otthoni kezelési módszerről olvashat, amelyekkel kezelhető a tenyér és a láb túlzott izzadása.

1. Almabor ecet

Ha a túlzottan izzadó tenyerek és lábak kerülnek szóba, az egyik leghatékonyabb otthoni kezelési módszer az, ha az ember almabor ecetet használ.

Ez természetes vérzéscsillapító tulajdonságokkal bír, így csökkenti a túlzott izzadást, mivel összehúzza a pórusokat. Továbbá az almabor ecet fogyasztásával kiegyensúlyozható a szervezet pH szintje.

Ezen kívül az almabor ecet felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, így könnyebben felvehető a harc az elhízással, ami sokszor a hyperhidrosis egy fő oka.

•    Az izzadó bőrfelületet öblítse le langyos vízzel. Aztán öntsön egy kis nyers, szűretlen almabor ecetet egy vattakorongra, és törölje át vele a bőrfelületet. Az ecetet hagyja fenn éjszakára. A következő reggel fürödjön meg, majd babahintőporral szórja be az érintett felületet. Ha esetleg érzékeny a bőre, akkor először hígítsa fel az almabor ecetet ugyanannyi vízzel, és úgy használja.
•    Ha szeretné, ugyanannyi almabor ecet és rózsavíz összevegyítésével készíthet oldatot is. Ezt vigye fel az érintett területre naponta 2-3 alkalommal.
•    Továbbá, ha hozzáad 1-2 teáskanál nyers, szűretlen almabor ecetet és egy kis mézet egy pohár langyos vízhez, azt is fogyaszthatja naponta kétszer.

2. Kukoricakeményítő

A hyperhidrosist házilag a kukoricakeményítővel is kezelni lehet. A kukoricakeményítő természetes izzadásgátló, amely felszívja a nedvességet és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Továbbá könnyen magával viheti az ember, és kényelmes a használata azoknak is, akik sokat utaznak.

1.    Keverjen össze ugyanannyi kukoricakeményítőt és szódabikarbónát, a keveréket pedig tárolja hintőporos dobozban.
2.    Törölje meg egy zsebkendővel vagy papírtörlővel a legjobban izzadó területeket, hogy eltávolítsa a felesleges izzadtságot.
3.    Hintse meg a keverékkel az érintett területeket.
4.    Használja ezt az egyszerű módszert az izzadás megszüntetésére, amikor csak szükséges.

3. Citromlé

Otthoni praktikák az izzadó tenyér és talp kezeléséhez Otthoni praktikák az izzadó tenyér és tal...

A citrom könnyen beszerezhető és könnyen használható – és sokan nem tudják, de kezelhető vele a láb- és tenyér izzadása. A citrom ugyanis természetes izzadásgátló.

Továbbá a citrom elpusztítja a baktériumokat, és friss, finom illatot hagy maga után.

•    Facsarja ki egy friss citrom levét és adjon hozzá egy teáskanál szódabikarbónát – keverje addig, amíg csomómentes krém nem lesz belőle. Vigye fel az érintett területre, hagyja fent 10 percig, majd utána öblítse le a felületet. Naponta egyszer ismételje meg a procedúrát.
•    Vagy, egy másik megoldás, ha egy citrom levét hozzáadja egy csésze vízhez. Ebbe áztasson be egy rongyot, és törölje át vele az egész testét. A citromos-vizes keveréket hagyja fent a testén 20 percig, aztán zuhanyozzon meg vagy fürödjön meg. Naponta egyszer ismételje meg ezt a procedúrát.
•    Egy másik opció, ha felszeletel egy citromot, és az egyik darabját megszórja egy kis sóval. Ezután a citrommal gyengéden dörzsölje át az érintett területet, amíg az száraz nem lesz. Ezzel a módszerrel lelassítható az izzadtságmirigyek aktivitása.

Megjegyzés: A citromlé használata után ne menjen rögtön a napra, mivel ilyenkor ideiglenesen a bőr még érzékenyebbé válik az ultraviola sugarak negatív hatásaira.

4. Varázsdió

One Daily multivitamin 90 db tabletta One Daily multivitamin 90 db tabletta Multivitamin

A varázsdióval vérzéscsillapító és izzadásgátló hatásai miatt kiválóan szabályozható a túlzott izzadás.

A benne található csersav összehúzza a pórusokat, így gátolja a túlzott izzadást. Biztonsággal használható a test egész felületén, bárhol, ahol az ember túlzott izzadást tapasztal.

•    Áztasson be vattakorongot folyékony varázsdió kivonatba, majd gyengéden törölje át vele a túlzottan izzadó területeket. Naponta 2-3 alkalommal ismételje meg a procedúrát, vagy olyan gyakran, ahogyan szükségét érzi.
•    Egy másik opció, ha összekever 1 evőkanál varázsdió kivonatot egy kis vízzel, és csomómentes krémet készít belőle. A krémet kenje fel az érintett területekre, és hagyja fent 1 órán át. Ezután a krémet hideg vízzel öblítse le. A kezelést naponta ismételje 1-2 héten át.

Megjegyzés: A varázsdiós kezeléseket néhány hétnél tovább ne használja, mivel a varázsdió hosszútávon kiszárítja a bőrt.

5. Paradicsom

A paradicsommal (vérzéscsillapító és hűsítő hatásai miatt) szabályozható a kezek és a tenyerek izzadása.

Mivel természetes vérzéscsillapító szer, a paradicsom összehúzza a pórusokat és gátolja az izzadtságot kiválasztó csatornák működését. Még a paradicsomlé fogyasztása is csökkenti a testhőmérsékletet, így csökken az izzadás is.

•    Szeljen fel egy paradicsomot, és az egyik nagyobb szeletével dörzsölje be a testén azt a területet, amelyik a legjobban izzad.
•    A másik opció, hogy frissen facsart paradicsomlével keni be az izzadó területet, és 10-15 percig fent hagyja a paradicsomlevet a bőrén. Az idő leteltével öblítse le a bőrét. Naponta egyszer ismételje meg a procedúrát.
•    Ha szeretné, egy héten át minden nap igyon meg egy csésze friss paradicsomlevet, majd lassan csökkentse az adagot, méghozzá úgy, hogy egy hétig kétnaponta csak 1 csésze paradicsomlevet fogyaszt.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!