Fél kezet fogni valakivel, mert annyira izzad a tenyere? Vagy sokszor zavarban van, mert túlságosan izzad a lába, és kellemetlen szagú? Ha ez megnyugtatja, nincs egyedül! Sokak szenvednek ettől a problémától ugyanis, hogy izzad a tenyerük és a lábuk.

1. oldal:

Túlzott izzadás akkor történik, ha az ember többet izzad a környezeti hőmérséklet, az aktivitási szint vagy a stressz miatt.

Orvosi szakszavakkal a túlzott mértékű izzadást hyperhidrosisnak nevezzük. Ez a probléma a test bármely területét érintheti, de leggyakrabban a tenyér, a talp, a hónalj és az arc az érintettek. Maga a probléma gyakran akkor alakul ki, ha az adott ember genetikailag hajlamos rá, mivel ilyenkor megfigyelhető, hogy a beteg édesapja, édesanyja vagy testvére is ugyanattól a problémától szenved.

A túlzott izzadás kiváltó oka az, hogy az idegek túlműködnek, így az izzadtságmirigyek is.

Az idegek túlműködéséért bizonyos gyógyszerek, a menopauza során jelentkező hőhullámok, a túlsúly, a droghasználat, az alacsony vércukor szint, a pajzsmirigy túlműködés, a szívroham vagy az olyan fertőző betegségek, mint a malária és tuberkolózis vonható felelősségre. Még az elégtelen táplálkozás, az egészségtelen étrend, valamint a nem higiénikus életmód járulhat hozzá a túlzott izzadás kialakulásához.

A hyperhidrosis kényelmet lehet, mivel gyakran megzavarja a napi tevékenységeket, és szorongást vagy szégyenkezést vált ki. Néhány egyszerű házi kezelési módszerrel azonban enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.

Alább 10 olyan otthoni kezelési módszerről olvashat, amelyekkel kezelhető a tenyér és a láb túlzott izzadása.

1. Almabor ecet

Ha a túlzottan izzadó tenyerek és lábak kerülnek szóba, az egyik leghatékonyabb otthoni kezelési módszer az, ha az ember almabor ecetet használ.

Ez természetes vérzéscsillapító tulajdonságokkal bír, így csökkenti a túlzott izzadást, mivel összehúzza a pórusokat. Továbbá az almabor ecet fogyasztásával kiegyensúlyozható a szervezet pH szintje.

Ezen kívül az almabor ecet felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, így könnyebben felvehető a harc az elhízással, ami sokszor a hyperhidrosis egy fő oka.

•    Az izzadó bőrfelületet öblítse le langyos vízzel. Aztán öntsön egy kis nyers, szűretlen almabor ecetet egy vattakorongra, és törölje át vele a bőrfelületet. Az ecetet hagyja fenn éjszakára. A következő reggel fürödjön meg, majd babahintőporral szórja be az érintett felületet. Ha esetleg érzékeny a bőre, akkor először hígítsa fel az almabor ecetet ugyanannyi vízzel, és úgy használja.
•    Ha szeretné, ugyanannyi almabor ecet és rózsavíz összevegyítésével készíthet oldatot is. Ezt vigye fel az érintett területre naponta 2-3 alkalommal.
•    Továbbá, ha hozzáad 1-2 teáskanál nyers, szűretlen almabor ecetet és egy kis mézet egy pohár langyos vízhez, azt is fogyaszthatja naponta kétszer.

2. Kukoricakeményítő

A hyperhidrosist házilag a kukoricakeményítővel is kezelni lehet. A kukoricakeményítő természetes izzadásgátló, amely felszívja a nedvességet és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Továbbá könnyen magával viheti az ember, és kényelmes a használata azoknak is, akik sokat utaznak.

1.    Keverjen össze ugyanannyi kukoricakeményítőt és szódabikarbónát, a keveréket pedig tárolja hintőporos dobozban.
2.    Törölje meg egy zsebkendővel vagy papírtörlővel a legjobban izzadó területeket, hogy eltávolítsa a felesleges izzadtságot.
3.    Hintse meg a keverékkel az érintett területeket.
4.    Használja ezt az egyszerű módszert az izzadás megszüntetésére, amikor csak szükséges.

3. Citromlé

A citrom könnyen beszerezhető és könnyen használható – és sokan nem tudják, de kezelhető vele a láb- és tenyér izzadása. A citrom ugyanis természetes izzadásgátló.

Továbbá a citrom elpusztítja a baktériumokat, és friss, finom illatot hagy maga után.

•    Facsarja ki egy friss citrom levét és adjon hozzá egy teáskanál szódabikarbónát – keverje addig, amíg csomómentes krém nem lesz belőle. Vigye fel az érintett területre, hagyja fent 10 percig, majd utána öblítse le a felületet. Naponta egyszer ismételje meg a procedúrát.
•    Vagy, egy másik megoldás, ha egy citrom levét hozzáadja egy csésze vízhez. Ebbe áztasson be egy rongyot, és törölje át vele az egész testét. A citromos-vizes keveréket hagyja fent a testén 20 percig, aztán zuhanyozzon meg vagy fürödjön meg. Naponta egyszer ismételje meg ezt a procedúrát.
•    Egy másik opció, ha felszeletel egy citromot, és az egyik darabját megszórja egy kis sóval. Ezután a citrommal gyengéden dörzsölje át az érintett területet, amíg az száraz nem lesz. Ezzel a módszerrel lelassítható az izzadtságmirigyek aktivitása.

Megjegyzés: A citromlé használata után ne menjen rögtön a napra, mivel ilyenkor ideiglenesen a bőr még érzékenyebbé válik az ultraviola sugarak negatív hatásaira.

4. Varázsdió

A varázsdióval vérzéscsillapító és izzadásgátló hatásai miatt kiválóan szabályozható a túlzott izzadás.

A benne található csersav összehúzza a pórusokat, így gátolja a túlzott izzadást. Biztonsággal használható a test egész felületén, bárhol, ahol az ember túlzott izzadást tapasztal.

•    Áztasson be vattakorongot folyékony varázsdió kivonatba, majd gyengéden törölje át vele a túlzottan izzadó területeket. Naponta 2-3 alkalommal ismételje meg a procedúrát, vagy olyan gyakran, ahogyan szükségét érzi.
•    Egy másik opció, ha összekever 1 evőkanál varázsdió kivonatot egy kis vízzel, és csomómentes krémet készít belőle. A krémet kenje fel az érintett területekre, és hagyja fent 1 órán át. Ezután a krémet hideg vízzel öblítse le. A kezelést naponta ismételje 1-2 héten át.

Megjegyzés: A varázsdiós kezeléseket néhány hétnél tovább ne használja, mivel a varázsdió hosszútávon kiszárítja a bőrt.

5. Paradicsom

A paradicsommal (vérzéscsillapító és hűsítő hatásai miatt) szabályozható a kezek és a tenyerek izzadása.

Mivel természetes vérzéscsillapító szer, a paradicsom összehúzza a pórusokat és gátolja az izzadtságot kiválasztó csatornák működését. Még a paradicsomlé fogyasztása is csökkenti a testhőmérsékletet, így csökken az izzadás is.

•    Szeljen fel egy paradicsomot, és az egyik nagyobb szeletével dörzsölje be a testén azt a területet, amelyik a legjobban izzad.
•    A másik opció, hogy frissen facsart paradicsomlével keni be az izzadó területet, és 10-15 percig fent hagyja a paradicsomlevet a bőrén. Az idő leteltével öblítse le a bőrét. Naponta egyszer ismételje meg a procedúrát.
•    Ha szeretné, egy héten át minden nap igyon meg egy csésze friss paradicsomlevet, majd lassan csökkentse az adagot, méghozzá úgy, hogy egy hétig kétnaponta csak 1 csésze paradicsomlevet fogyaszt.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!