A fogfájás rendkívül kellemtelen. Amint megjelenik, úgy tűnik, az egész testünk együtt fáj vele. Az alábbiakban található gyógymódok jók lehetnek a fogfájásra, olyan alapanyagokból, amit akár a saját konyhájában is megtalálhat.

Mi okozza a fogfájást?

A fogfájás egyik jellemzője a fájdalom a fog körül, amit okozhat a fogszuvasodás, vagy tályog , vagy a fog törése, vagy károsodott tömés vagy olyan ismétlődő mozdulatok, mint a csikorgatés vagy a rágás vagy akár a fertőzött íny. 

Hatékony otthoni gyógymódok: 

1. Fokhagyma

A fokhagyma ismert az antibakteriális és antibiotikus tulajdonságairól. Emellett pedig segít enyhíteni a fájdalmat és támogatni az egészséges ínyeket és fogakat. Zúzzon össze 3-4 fokhagymát, amíg paszta állagú nem lesz. Keverje össze egy negyed teáskanál darabos sóval és helyezze a fájó fogra, majd hagyja rajta 10 percig. Öblítse ki szájvízzel, hogy megszabaduljon a fokhagymás szagtól és azért is, mert így hozzájut a szájvíz antibakteriális tulajdonságaihoz. Ismételje meg a folyamatot naponta kétszer, pár hétig, amíg a fog meg nem gyógyul. 

2. Kesudió

A nyers kesudió rágcsálása segít megszabadulni a tályogtól a fertőzött fog körül. A kesudió tartalmaz anacardic savat, ami egy antibiotikum és ideiglenes enyhülést hoz a fogfájásra. Csak egyen pár gramm kesudiót naponta egy hétig, hogy az eredmény megfelelő legyen.

3. Szegfűszeg olaj

A szegfűszeg rendelkezik gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és baktériumölő tulajdonságokkal,amik segítenek kezelni bármilyen fogászati problémát.A szegfűszeg olaj segít megállítani a fájdalmat és megelőzni a szuvasodás terjedését a fog további részeibe. Elegyítsen 2-3 csepp szegfűszeg olajat egy negyed teáskanál szezám olajjal. Nedvesítsen be vele egy vattapamacsot érintse hozzá a problémás foghoz. Végezze el a mozdulatsort minden este, elalvás előtt. 

4. Sós vizes öblögetés 

A só ismert a fertőtlenítő és baktériumölő tulajdonságairól. Hatékonyan csökkenti a gyulladást, a fájdalmat, megszabadít a fertőzésektől és a baktériumok növekedésétől a szájon belül. Oldjon fel egy teáskanál sót egy pohár meleg vízben. Öblögessen körbe a keverékkel a szájában, ahogyan azt egy szájvízzel tenni, legalább egy percig és töltsön több időt a problémás fognál. Ismételje meg a folyamatot háromszor egy nap ameddig a fájdalom és a duzzanat el nem csitul. 

5. Jégtömlő

Egy jégtömlő segít csillapítani a duzzanatot  és elnyomja a fájdalmat is. 

6. Olajozás

Az olaj segít csökkenteni a szuvasodást, kezeli a vérző ínyt és a rossz lehelletet, valamint hatékony a fog fehérítésében is. Emellett segít eltüntetni a baktériumokat, amik fogászati problémát okoznak a szájon belül. Vegyen be egy evőkanál jó minőségű olajat, mint például a kókusz olaj szájába, körülbelül 20 percig. Az olaj segít eltávolítani a méreganyagokat és a baktériumokat, amik a szájon belül vannak, ezért soha ne nyelje le azt. 

7. Borsmenta

A borsmentának zsibbasztó hatása van a fájdalomra. Öblögessen egy teáskanálnyi szárított borsmenta olajjal, alaposan az egész szájban, majd köpje ki. Ismételje meg annyiszor, amennyiszer lehetséges. 

8. Fogselyem

A fogselyem hatékony a baktériumok és ételdarabkák eltávolításában a fogak közül, amiket a fogkefe nem biztos, hogy elér. Emellett ajánlott minden fog egyenkénti selymezése, főleg azoké, amik hátul találhatóak. Ez az a hely, ahová a legtöbb ételdarabka beszorul. 

9. Hideg kígyóuborka

A hideg kígyóuborkána enyhítő hatással van a fájó fogra. Csak szeleteljen fel egy előzöleg lehűtött uborkát és helyezze az érintett fogra. 

A házikészítésű gyógymódok csak ideiglenes enyhülést hoznak, ezért fontos, hogy felkeresse fogorvosát és beszéljen vele fogai  további kezeléséről. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!