A megfelelő ételek fogyasztása hosszú távon igencsak jót tehet szája egészségének megőrzésében, hiszen némelyik étel meg tudja védeni a szájat az olyan betegségektől, mint a fogínygyulladás, a plakkok vagy egyéb ínyproblémák. Próbálja meg a következő ételeket beiktatni az étrendjébe, hogy ínye és fogai egészségesek és erősek maradhassanak.

Tojás és tejtermékek

A tej és egyéb tejtermékek remek forrásai a kálciumnak. A kálcium nem csak a csontokra van jótékony hatással, de a fogakat is erősítheti. Védelmet biztosít az ínybetegségek ellen, mialatt erősíti a csontokat az állunkban. A nőknél nagyobb a kockázata annak, hogy periodontális betegség kialakulásának, ha az étrendjük nem tartalmaz megfelelő mennyiségű kálciumot. Emiatt fontos, hogy megtaláljuk azokat a módokat, melyeknek során kálciumban dús étrendet tudunk kialakítani. Ennek az egyik legegyszerűbb módja az, ha 1%-os tejet vagy más alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk. 

Zsíros halak

A halak bizonyos fajtái amiknek magas a zsírtartalma, mint például a makréla vagy a lazac remek forrásai a D-vitaminnak. Az előírt mennyiségű D-vitamin nélkül a testünk képtelen a kálcium helyes feldolgozására. Ennek eredményeképpen, ha nem fogyasztunk D-vitamint  a fogaink, ínyünk és még az állcsontjaink is szenvedni fognak. Azzal, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amik gazdagok D-vitaminban, mint például a zsíros halak, biztosíthatjuk azt, hogy a szervezetünk  megfelelő mennyiségű kálciumot dolgozzon fel és segítsen a fogaink és ínyünk egészségének fenntartásában. 

Víz

A nyál elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni védelemben. Olyan ásványianyagokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a savakat, amik megtámadhatják a fogaink felszínét. Sajnos ha nem fogyasztunk elég vizet, akkor a szervezetünk nem tudja kitermelni a megfelelő mennyiségű nyálat, ami védelmezi a fogainkat. A száj szárazsága hajlamosabbá teszi a fogakat a fogszuvasodásra. Csökkenheti a kockázatot azzal, hogy megfelelően hidratálja szervezetét. A cukros vagy más ízesített italok helyett forduljon a tiszta, friss víz felé, ha megszomjazik. 

Citrusfélék

A C-vitamin segít erősnek maradni a vérereknek és az összekötő szöveteknek a szájban. Ezek cserébe pedig támogatják a fogakat.  A C-vitamin emellett egy erőteljes antioxidáns, ami segít legyőzni a gyulladást. Ez minimalizálhatja a fogínygyulladás és az ínybetegség kockázatát. A citrusfélék, mint például a grapefruit, a narancs, a mandarin beiktatása az étrendbe remek módja a megfelelő C-vitamin mennyiség biztosításának. 

Eper

Az eper a C-vitamin egy másik fantasztikus forrása. Egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy ez a kulcsfontosságú vitamin mennyi létfontosságú feladatot lát el, beleértve az egészséges fogíny és fogak fenntartását.  Nemcsak megerősíti az összekötő szöveteket, de csökkenti a gyulladást is. A legjobb ezek közül pedig az, hogy az ajánlott napi, minőségi C-vitamin bevitel akár 70%-át is fedezheti fél bögre eperrel. 

Bár sokan úgy gondolhatják, hogy ezeknek az ételeknek semmiféle jótékony hatása nincs a fogakra, a valóság az, hogy van. A fentebb említett ételek mérsékelt fogyasztása segít javítani a fogak egészségét és azt eredményezhetik, hogy a fogászatra már nem kezelésre, hanem csak az évi ellenőrzésre kell járnia. Emellett pedig a teljeskörű egészségre is rendkívüli hatással vannak, ezért fogyasztásukkal két legyet üthet egy csapásra. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!