A sós vízzel könnyedén megszabadulhat a torokfájástól, mivel a sós víz antibakteriális hatású.

Torokfájás:

A torokfájást olyan bakteriális fertőzés okozza, amelyet egy streptococcus nevű baktérium idéz elő. Ez a baktérium felszakítja a lágy szöveteket vagy a nyálkahártyát, a gyulladásba jutó folyadék pedig fájdalmat okoz, a torok pedig kiszárad és viszketni kezd. Ha nem kezelik időben, a torokfájás akár rosszabbodhat is.

Sós vizes gargalizálás:

A sós vizes gargalizálással könnyen és rövid idő alatt, természetes módon kezelhető a torokfájás. Amikor meleg, sós vizes oldattal gargalizálunk, a gyulladást okozó folyadékok ozmózis útján távoznak, mivel a sós víz sűrűbb, mint a gyulladást kiváltó folyadék. A gyulladt szövetek sejtmembránja az áteresztő membrán, így a só kivonja a vizet a gyulladt sejtekből, így a fájdalom enyhül. A baktérium így fokozatosan elhal és megszűnik a torokfájás is.

Először is, készítsen sós vizes oldatot úgy, hogy egy csipet sót ad egy pohár meleg vízhez. Kortyoljon egyet az oldatból, majd fordítsa a fejét a plafon felé, hogy az oldat a torka végébe jusson. Gargalizáljon a keverékkel.

Először legalább 20 másodpercig gargalizáljon, majd növelje az időt, amennyire csak bírja. Ha készen van, köpje ki az oldatot és ne nyelje le. Ismételje addig, amíg el nem fogy a csésze sós víz. Ha az oldat elfogyott, öblítse ki a száját sima vízzel és igyon egy kis meleg vizet. Ezzel enyhítheti a torokfájás. Hogy felgyorsítsa a gyógyulást, ismételje meg a gargalizálást naponta 4-5 alkalommal.

A sós vizes gargalizálás pozitív hatásai:

1. Semlegesít és tisztít:

A sós víz nem csak semlegesíti a savat, de megtisztítja a torkot a lerakódott nyálkától is.

2. Serkenti a vérkeringést:

A sós víz serkenti a torokban a vérkeringést, kitágítja az ereket, így felgyorsítja a gyulladást okozó baktérium pusztulását.

3. Természetes pH:

A sós vízzel való gargalizálás segít visszaállítani a természetes pH egyensúlyt, amelyet a bakteriális fertőzés felborított. 

4. Orrdugulás:

A torokfájás mellett gyakran orrdugulás is megjelenik az allergiás reakciók vagy homloküreg fertőzés miatt, viszont a sós víz segít megtisztítani az orrüreget is.

5. Fogkő:

A gargalizálással megszabadulhat a fogkőtől, a fekélyektől és más enyhébb fogíny problémáktól is. A sós víz ugyanis elpusztítja a baktériumokat és kórokozókat.

Ha a rendszeres gargalizálás azonban nem segít, akkor mindenképp keresse fel a háziorvosát, mivel más is okozhatja a torokfájást a baktériumon kívül.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!