A szezámmag (Sesamum indicum) az egyik legrégebb óta termesztett növény a világon, és legalább 5 000 éve tartják az egyik legjobb olajos magnak. Manapság kezd újra népszerű lenni, főleg, mivel kifejezetten magas a kalcium és magnéziumtartalma. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy az egyik legjobb gyógyhatással bíró táplálék, amelyet még ma is gyakran fogyasztunk.

Valójában a szezámmag története egészen 3 600 évet nyúlik vissza az egyiptomiak korába, ahol bizonyos pergamentekercseken előszeretettel használt orvosságként említették. Az ókori Babilonban a nők úgy hitték, hogy a mézből és szezámmagból (havla) készített keveréktől fiatalok és szépek maradnak, a római katonák pedig azért fogyasztották a keveréket, mert az erőt és energiát biztosított a számukra.

Az utóbbi húsz évben sokféle tudományos információ látott napvilágot azzal kapcsolatban, milyen jótékony hatásai vannak a szezámmagnak és a mag összetevőinek. Az új kutatások szerint a szezámmag nem csak táplálék, de nagyszerű orvosság is.

Alább a szezámmag 10 bizonyított jótékony hatásáról olvashat:

1.    Cukorbetegség: 2011-ben, a Clinical Journal of Nutrition című folyóiratban egy tanulmány jelent meg arról, hogy a szezámmag olaj javított a szájon át adott anti-diabetikus gyógyszer (glibenclamide) hatékonyságán a kettes típusú cukorbetegeknél. 2006-ban A Journal of Medicinal Foods című folyóiratban egy másik tanulmányt közöltek, amely szerint a szezámmag olaj az egyetlen olyan étolaj, amely csökkenti a vérnyomást és a glükózszintet a hipertóniás cukorbetegeknél.

2.    Magas vérnyomás: 2006-ban, a Yale Journal of Biological Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szezámmag olaj jótékony hatással van (mint vizelethajtó- és béta-blokkoló-szer) a hipertóniás betegekre. Ha az étolajokat szezámmag olajjal helyettesítik, akkor a szisztolés és diasztolés vérnyomás értékei normálisak lesznek, továbbá csökken a lipid peroxidációja és az antioxidáns státusza. A szezámmag hipertóniát-gátló hatása mögött egy olyan anyag áll, amit peptidnek nevezünk, és amely angiotenzin konvertáz enzim gátlóként hat a szervezetben.

3.    Fogínygyulladás/Fogkő: A hagyományos indiai orvoslásban (amelyet Ayurvédikus gyógyászatnak neveznek) évezredek óta használják a szezámmag olajat a száj egészségének megőrzésére az úgynevezett „olajhúzás” módszerével. A folyamat során hosszabb ideig rágni kell az olajat, amely köztudottan megakadályozza a fogszuvasodást, a rossz szájszagot, az ínyvérzést, a kiszáradt torkot és erősíti a fogakat, a fogínyt és az állkapcsot. Az orvosi kutatások szerint az olaj a szájvízzel (klórhexidin) összehasonlítva jobban képes csökkenteni a fogkő okozta ínygyulladást, valamint csökkenti a Streptococcus mutans növekedését, ami a fogkő kialakulásával hozható kapcsolatba.

4.    Masszázsolaj: Az Indian Journal of Medical Researsh című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha az újszülötteket szezámolajjal masszírozzák át, az jó hatással van a babák növekedésére és a masszázs utáni alvás minőségére, ellentétben más olajokkal.

5.    Sclerosis Multiplex (SM): Az állatoknál kialakuló SM-et kísérleti autoimmun encephalomyelitisnek nevezzük. A szezámmag-olaj az egerek esetében például megakadályozza a betegség kialakulását, mivel csökkenti az IFN-gamma kiválasztását, amely kulcsszerepet játszik az autoimmun gyulladás-, valamint az idegrendszeri sérülések kialakulásában. A szezámmag-olaj pozitív hatásait olyan neurodegeneratív problémák kezelésével kapcsolatban is kutatják, mint a Huntington-kór.

6.    Antibiotikum okozta vesekárosodás: A szezámmag-olaj a patkányoknál meggátolta a gentamicin okozta vesekárosodás kialakulását, mivel csökkentette az antibiotikum okozta oxidatív károkat.

7.    Érszűkület: A szezámmag-olaj megakadályozza az érszűkület okozta károk kialakulását az aterogén diétán tartott egereknél. A szezámmagokban található antioxidáns és gyulladásgátló hatású lignánt szezamolnak nevezzük. Ez az anyag részben antiaterogén hatású. Valójában a szezamolról kimutatták, hogy több mint két tucat olyan orvosi szempontból pozitív hatással rendelkezik, amelyek közül több is hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon.

8.    Depresszió: A szezámmag szezamol lignánjáról kimutatták, hogy antidepresszáns-szerű hatással van a krónikus stressztől szenvedő egerekre, mivel specifikuson módosítja az oxidatív-nitrozatív stressz és a gyulladás mértékét.

9.    Sugárzás okozta DNS károsodás: A szezamolról kimutatták, hogy megvéd a gammasugárzás okozta DNS károsodástól, mivel antioxidáns tulajdonságokkal bír. A sugárzással kezelt egereknél képes csökkenteni az elhalálozások számát, részben, mivel megakadályozza a belek és a lép károsodását. Egy másik erős antioxidánssal (melatonin) összehasonlítva pedig a szezamol hússzor hatékonyabb szabadgyök-eltávolító anyag. 

10.    Rák: A szezámmag zsírban oldódó, fitoösztrogén hatású lignineket tartalmaz, amelyeket szezaminnak nevezünk. Ez az anyag gátolja a rákos sejtek sejt-burjánzását a következő esetekben:

•    Leukémia
•    Myeloma Multiplex
•    Végbélrák
•    Prosztatarák
•    Mellrák
•    Tüdőrák
•    Hasnyálmirigy-rák

A szezamin daganat-gátló hatását az NF-kappaB jelátvitellel hozták összefüggésbe.

A szezám jótékony hatásairól tehát érdemes tudni, mivel nem csak a fokhagyma, méz, kurkuma, stb. lehet könnyen elérhető gyógyhatású táplálék.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!