A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. A cikkben olyan táplálékokról és módszerekről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

Jellemzője a krónikus gyulladás, amely a csontokat, porcokat, és az ízületek kötőszöveteit érinti.

A betegség által okozott gyulladás akkor alakul ki, ha az immunrendszer összetéveszti az ízületeket a káros, külső behatolókkal. Ezért megtámadja az ízületeket, melynek folyamán elpusztulnak a porcok, szövetek és a csontok. Ennek eredményeképpen az ember veszít mozgásképességéből.

Viszont a reumás ízületi gyulladás az ízületeket kívül mást is megtámadhat. A becslések szerint a reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegek 15-25 százalékát érinti a betegség ilyesfajta "külsődleges" formája. Ez megjelenhet szívburokgyulladás, mellhártyagyulladás, a vérerek gyulladása, szemproblémák és vesefertőzés formájában. Idővel pedig akár halált is okozhat.

A reumás ízületi gyulladás általános orvosi kezelése fájdalomcsillapítókkal és gyulladás gátló gyógyszerekkel történik, amelyek valamelyest enyhítik a tüneteket. A gyógyszeres kezelés a gyulladási folyamatra van hatással, mivel letompítja a szervezet gyulladásos reakcióját. Néha a szteroidok, vagy a kemoterápiás kezelés során is használhatnak olyan gyógyszereket, mint például a metotrexát. A gyógyszeres kezelés ellenére azonban a betegek jelentős részénél a betegség folyamatosan - ha alacsony szinten is - aktív marad.

Szerencsére számos olyan természetes módszer áll a rendelkezésünkre, amellyel biztonságosan és hatékonyan kezelhető a reumás ízületi gyulladás.

1. Probiotikumok

A reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegeknél jellegzetes elváltozások figyelhetőek meg a bélflórában és a száj mikrobiomjában. Egy kínai tanulmány során a kutatók széklet-, szájüreg- és nyálmintát vettek az ízületi gyulladással diagnosztizált, és az egészséges kontrollcsoport alanyaitól is. A kapott eredmények szerint pedig jellegzetes különbségek figyelhetőek meg a beteg résztvevők mikrobiomjában. Például az ízületi gyulladásos betegeknél a Haemophilus spp nevű baktérium szintje alacsony, míg a Lactobacillus salivarius nevű baktérium szintje magas volt. Ezen kívül azt is megállapították, hogy az ízületi gyulladásos betegeknél megváltozott a vas, kén, cink és arginin felszívódási képessége.

Egy randomizált, kettősvak, placebo-kontrollált, paralell kontrollos vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a probiotikumok tényleg segíthetnek a reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegeken. Hat héten át a kutatók 45 ízületi gyulladásos beteget tejsavat képző probiotikus baktériummal (LAB) vagy placebóval kezeltek a hagyományos kezelések mellett. A felhasznált probiotikum a Bacillus coagulans GBI-30, 6086 volt, egy olyan LAB lánc, amely ellenáll az alacsony pH értékű gyomorsavnak.

A probiotikumot szedő betegek képesek voltak arra, hogy lesétáljanak akár 3,2 km-t is, és részt vegyenek a napi tevékenységekben. Ezzel ellentétben a placebót szedő csoportnál nőtt a fájdalom nagysága, a betegek kevésbé voltak mozgásképesek, és csökkent a C-reaktív protein szintje is a szervezetben. A C-reaktív protein (CRP) egy olyan protein, amelyet a máj termel. 

A vérben a CRP szintje a gyulladás mértékével egyenes arányban nő, és csökken, ha a gyulladás mértéke is csökken. 

2. Illóolajok

Egy koreai tanulmány során a kutatók 40 ízületi gyulladással diagnosztizált beteget illóolajok keverékével kezelt. A keverék levendula, majoranna, eukaliptusz, rozmaring és menta-olajat tartalmazott, 2:1:2:1:1 arányban. Ezt hordozóolajjal keverték össze, ami mandula- (45%), sárgabarack- (45%), és jojoba-olajból (10%) állt. A kapott hordozóolaj keveréket 1,5 százalékkal felhígították, mielőtt hozzáadták az illóolajokat.

Az illóolajos keverék jelentősen csökkentette a fájdalom nagyságát és a depresszió mértékét a kontrollcsoporthoz képest.

Egy másik randomizált, kettősvak tanulmány során 49 reumás ízületi gyulladásos betegen tesztelték, hogy a ligetszépe olajjal (EPO) helyettesíthetőek-e a fájdalomra és gyulladásra szedett nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID). A betegek kapszula formában vagy EPO-t, vagy EPO-t és halolajat, vagy placebót kaptak. 12 hónap elteltével az első két csoport jelentős állapotjavulásról számolt be. Ezen kívül ezeknél a csoportoknál jelentős mértékben csökkent az NSAID gyógyszerek használata is.

Továbbá a citromverbénából és omega-3 zsírokból álló keverék bizonyítottan csökkentette az ízületi diszfunkció és fájdalom mértékét, méghozzá 53 és 78 százalékkal.

3. D-vitamin

A D-vitamin hiány összefüggésben áll a reumás ízületi gyulladás kialakulásával. Egy lengyel tanulmány során 97 ízületi gyulladásos beteget vizsgáltak meg, akik 76,3 százaléka D-vitamin hányban szenvedett. A kutatók szerint összefüggés van a D-vitamin hiány, a betegség magasabb aktivitási szintje, és a rosszabb életminőség között.

De a D-vitamin szedésével javulhat a reumás ízületi gyulladásos beteg állapota. Egy indiai tanulmány során 73 alacsony D-vitamin szinttel (20ng/mL alatt), reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget hat héten át heti 60 000 IU (nemzetközi egység) D-vitaminnal kezeltek. Ezután a résztvevők további 3 hónapon át havi 60 000 IU D-vitamint kaptak. A betegeknél átlagosan 10ng/mL értékről körülbelül 57ng/mL értékre nőtt a D-vitamin szérumszintje. A kutatók szerint a D-vitamin szedése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy rövid idő alatt jelentős mértékben javult a betegek állapota.

Ezen kívül a D-vitamin a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Egy tanulmány során 377, alacsony D-vitamin szinttel és reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget randomizáltan két csoportra osztottak: az egyik csoport kapott D-vitamint, míg a másik nem. 24 hónap elteltével a D-vitamint szedőknél a betegség újboli kialakulásának aránya csak 19 százalék, míg a másik csoportnál ez az arány 29,5 százalék volt.

4. Az étrend

Egy feltételezés szerint a reumás ízületi gyulladás egy olyan, a táplálékok antigénjeire adott válaszreakció, amely a belekben kezdődik el. Az étrendet vizsgáló tanulmányok pedig alátámasztják ezt a feltételezést. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a hús, tejtermékek és gabonafélék elhagyásával enyhülnek a reumás ízületi gyulladás tünetei. Ugyanez igaz az étkezési protein mennyiségének csökkentésére például böjtölés alatt.

Valójában két heti elemi diéta bizonyítottan ugyanolyan hatásos, mint egy adag prednizon, és még mellékhatásai sincsenek. Az elemi diéta aminosavakat (nem teljes értékű proteineket), mono- és di-szacharidokat, közepes- és hosszú-láncú triglicerideket tartalmaz, illetve vitaminok és ásványi anyagok szedését írja elő.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vegetáriánus étrend is hatékonynak bizonyulhat. A kutatók 27 reumás ízületi gyulladásos betegnek 7-10 napos böjtölést írtak elő, melyet a következő 3,5 hónapban glutén-mentes, vegán diéta, majd a végső 9 hónapban laktózmentes vegetáriánus diéta követett. A 26 kontrollszemélyhez képest a diétázó betegek állapota már egy éven belül jelentősen javult. A kutatók megjegyezték, hogy a széklet mikrobiomjában történt változások és az állapot javulását támasztják alá.

5. Halolaj

Egy tanulmány során német kutatók megállapították, hogy a tőkehalmájolajjal hatékonyan kezelhető a reumás ízületi gyulladás. A tanulmány elkészítésének során 43 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteg naponta 1 gramm tőkehalmájolajat kapott. Három hónap elteltével a betegeknél 52,4 százalékkal csökkent az ízületek reggeli merevsége, 42,7 százalékkal az ízületek fájdalma, 40 százalékkal az ízületek dagadása és 67,5 százalékkal a fájdalom intenzitása. A betegek 68 százaléka pedig jónak vagy nagyon jónak értékelte a tőkehalmájolaj hatékonyságát.

Egy brit tanulmány során bebizonyosodott, hogy a tőkehalmálolajjal csökkenthető a fájdalomcsillapítók használatának gyakorisága. A tanulmány keretében egy csoport reumás ízületi gyulladásos beteg minden nap 10 gramm tőkehalmájolajat vagy placebót kapott. A kilencedik hónap végére a tőkehalmájolajat szedő csoport 39 százalékánál több mint 30 százalékban csökkenteni lehetett a szedett NSAID gyógyszerek mennyiségét. A placebós csoport csak 10 százaléka tudta ilyen mértékben csökkenteni a szedett gyógyszerek mennyiségét.

Érdemes tudni, hogy a hagyományos halolaj is ugyanilyen hatékony anyag. Skót kutatók 64 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegnek minden nap eikozapentaénsavból (EPA) és dokozahexaénsavból (DHA) álló keveréket, vagy placebót adtak, összesen 12 hónapig. A halolajat szedő csoportnál 59 százalékkal csökkent a gyógyszerhasználat, míg a placebót kapott csoportnál csak 16 százalékkal.

6. Gránátalma

Egy 12 hétig tartó tanulmány során 8 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteg napi 10 ml gránátalma levet kapott. A gránátalma lé 62 százalékkal csökkentette az ízületek érzékenységét, valami 17 százalékkal a betegség aktivitását.

7. Kurkumin

A kurkumin bizonyítottan jótékonyabb hatású, mint a reumás ízületi gyulladásra szedett hagyományos gyógyszerek. Egy indiai tanulmány során 45 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget 3 csoportra osztottak. Az egyik csoport napi 500 mg kurkumint, a másik 50 mg diklofenákot (egy nemszteroid gyulladáscsökkentő), a harmadik pedig mindkettőből kapott.

A csak kurkumint kapó csoportnál javultak legnagyobb százalékban az betegség aktivitását mérő értékek, valamint az ízületek érzékenysége és duzzadása is. Továbbá a gyógyszert szedő csoport értékei jelentősen gyengébbek voltak. A kutatók megállapították, hogy a kurkumin biztonságosan használható, és nincsenek mellékhatásai sem.

8. Mennydörgésisten indája

Egy randomizált tanulmány során összehasonlították a hagyományos kínai gyógynövényt, a mennydörgésisten indáját (Tripterygium wilfordii) és a reumás ízületi gyulladásra használt gyógyszereket. Arra az eredményre jutottak, hogy a mennydörgésistene indája jelentősen hatékonyabb, mint a methotrexát, ha a reumás ízületi gyulladásról van szó.

Pekingi kutatók egy tanulmány elkészítéséhez 207 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget toboroztak. A résztvevők 20 mg mennydörgésistene indája pirulát kaptak napi háromszor, vagy methotrexátot, vagy mindkettőt. Hat hónap elteltével a növényből készült pirulát szedő csoport 55,1 százalékának 50 százalékkal javult az állapota, míg a methotrexátot szedő csoportnál csak 46,4 százalékkal. Azonban a mindkét tablettát szedő csoport szerepelt végül a legjobban, mivel az emberek 76,8 százalékánál 50 százalékos javulás volt megfigyelhető.

9. Mozgás

Az ízületi gyulladással járó fájdalmat és merevséget olyan mozgásformákkal is bizonyítottan lehet enyhíteni, mint Tai Chi és a jóga.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!