Egy nagy titok, hogy tévhit, hogy a tejtermékektől lesz erős csontja és ezek segítségével csökkentheti a csontritkulást. Egy új tanulmány bizonyítja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található ún. alkáli kálium sók építik fel az erős csontozatot, így csökken a csontlebomlás, csonttörés kockázata és csökkenti a vizelettel kiürülő kalciumot.

Ezt az eredményt 14 tanulmány vizsgálatával kapták a kutatók, amiben a résztvevők 1:2 alkáli kálium sót, káliumcitrátot és káliumkarbonátot kaptak – egy nap 7-8 alkalommal kellett meghatározott mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt kellett fogyasztaniuk.

A csontbomlás egy természetes folyamat, ami a csontépítéshez szorosan kapcsolódik, de néhány embernél sokkal több a bomlás, mint a képződés, ami a csontok törékenységét fogja előidézni és gyenge lesz a csontozat így. Ezt a bomlást kell ezért csökkenteni a csontritkulás elkerüléséért. Tehát ezek a sók úgy tűnik azzal segítik ezt elő, hogy semlegesítik a felesleges savakat, amik a csontbomlást okozzák.

Ahhoz, hogy növelje a bevitelét, érdemes olyan friss élelmiszereket fogyasztani, amiről tudnivaló, hogy magas a kálium tartalmuk, mint a spenót, cékla, avokádó, édesburgonya, citrusok, és a mazsola. Ezek mind káliumcitrátok tartalmaznak, amit a szervezet káliumbikarbonáttá alakít. A sötét zöldlevelűek nagyon jó kálcium-, magnézium és K-vitamin források.

Egy fontos dolgot érdemes megjegyezni: míg a saláták segítenek a csontok megerősítésében, a zöldségek és gyümölcsök önmagukban képtelenek elegendő kalciumot és D-vitamint biztosítani a csontoknak. Ez a tanulmány is nem arra próbál célozni, hogy teljesen el kell hagyni a tejtermékeket, de érdemes kiegészíteni néhány fontos tápanyaggal, mint a mandula, a szójatej, a szardínia vagy a füstölt lazac.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!