A gyógygombáknak a természetben azért van szükségük vírus és baktériumölő komponensekre, hogy túléljék a vadonban burjánzó patogének rájuk nézve is végzetes támadásait. Az egyes gyógygombákban fellelhető béta-D-glükánok úgy tűnik, hogy az emberi immunrendszerre is jótékony hatással vannak, segítő kezet nyújtanak a vírusok és baktériumok elleni harcban.

Melyek a leghatékonyabb vírus és baktériumölő gyógygombák a távol-keleti, alternatív medicina szerint?

1, Maitake

A maitake gyógygombát a leghatékonyabb vírus és baktériumölő gyógygombaként tartják számon, egy korábbi japán kutatás szerint az olyan vírusölő citokinek termelésének stimulálásával, mint a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor), erőteljes vírus pusztító hatással bír és képes gátolni pl. az A-típusú influenza vírus terjedését. Érdekes, hogy ez a hatás tovább fokozható, ha a maitake gomba kivonatot shiitake kivonattal kombinálják.

2, Shiitake

Kutatások azt mutatták, hogy a shiitake gyógygombában található aktív vegyületek vírusölő tulajdonsággal rendelkeznek, s az alábbi vírusokkal szemben fejtenek ki szignifikáns hatást: hepatitis-C, Herpes simplex vírus, influenza vírus.

Állatkísérletekben a shiitake kivonat növelte az influenza vírussal fertőzött egerek túlélési esélyét. Egy másik kutatás szintén a shiitake gomba influenza vírus pusztító hatását találta.

3, Reishi

A reishi gyógygomba vírusellenes hatását az alábbi fertőzések esetében mutatták ki: herpes, Epstein-Barr vírus, hepatitis és influenza A-vírus. A reishi gombában a béta-glükánok mellett úgynevezett triterpén vegyületek is megtalálhatók, melyek a vírusfertőzésekkel szembeni jótékony hatások legfőbb felelősei.

4, Cordyceps

A cordyceps gomba elsősorban gomba és baktériumölő, valamint libidónövelő tulajdonságairól ismert, azonban vírusellenes hatása is számottevő, mely elsősorban annak köszönhető, hogy képes aktiválni néhány vírusölő citokin aktivitását a szervezetben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!