Az elölt vírusok az oltóanyag legfontosabb részét képezik, de önmagában ez még messze nem elegendő. Az immunrendszerünket nem olyan könnyű átverni. Az inaktivált vírusok csak nagyon gyenge immunválaszt generálnak, ezért minden oltóanyag tartalmaz ún. adjuvánsokat. Ezek az anyagok az immunválaszt erőteljesen stimulálják, és így már az immunrendszer valóban hatékony immunválaszt produkál. Az oltóanyag még tartalmaz nyomokban antibiotikumokat, amit azért tesznek bele, hogy ha a gyártás során mikrobákkal szennyeződne az oltás (melynek esélye csekély), akkor is biztonságba legyünk.

Az igazi gond nem is itt van, hanem abban, hogy egy más típusú oltóanyag kb. 95%-os biztonsággal előzi meg a betegséget, ezzel szemben az influenza védőoltások hatékonysága erősen ingadozó. Némely években eléri a 90%-ot, máskor meg jó, ha 15%-os védelmet nyújt. Mi ennek az oka?

Az influenza vírusa RNS vírus, tehát a vírus programja meglehetősen labilis, azaz könnyen és gyorsan képes megváltozni. Ennek következtében a vírus külső burkán is eltérések alakulnak ki, és ezek olyan mértékűek lehetnek, mint az arcplasztikázott gengszter esete, azaz kijátssza ezzel a rendőrséget, illetve az immunrendszert.

Ma még nem tudjuk biztonsággal megjósolni, hogy egy adott járványt okozó influenza vírusa mikor és milyen mértékben változik meg. Ha egy adott szezonban a vírus akkor mutálódik, amikor már kész van ellene az oltóanyag, akkor várható, hogy az oltóanyag már nem fog kellő védelmet nyújtani. Persze a részleges védelem is több, mint a semmi. A vírus ugyan megváltozhat, de ezek a változások a vírus szerkezetének csak kis részét érintik, tehát az immunrendszer lehet, hogy kissé megkésve, de a nem oltottaknál azért sokkal hamarabb észlelni fogja a fertőzést, és a korán beinduló immunválasz következtében a fertőzés okozta megbetegedés lefolyása sokkal enyhébb lesz.

Vannak az influenza vírusoknak olyan részei, amik azonban soha nem változnak meg, viszont sajnos ezek a régiók nem generálnak kellő erejű immunválaszt. A jövő mégis az, hogy ezen konzervatív részekkel szemben alakítsunk ki hatékony immunválaszt. Ha ez sikerülne, akkor nem kellene évről-évre újra és újra beoltatni magunkat, mert ebben az esetben egy-két oltással életre szóló védelemben részesülhetnénk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!