A cink egy esszenciális ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen az emberi szervezet normál működéséhez. Cink nélkül nem tudunk létezni, de túlságosan sok cinkre nincs is szüksége az emberi szervezetnek, az ideális dózis kb. napi 15mg. A cink fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában, az immunrendszer megfelelő működésében, a látásban, a normális agyműködésben és a tesztoszteron szintézisében.

Cinkkel a koronavírus ellen?

Már 1980-ban felfigyeltek a cink potenciális vírusölő képességre. Ezt követően számos tanulmány készült a cink jótékony hatásait vizsgálva, a mai napig úgy gondoljuk, hogy a cink pl. nátha esetén gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a tüneteket. 

Egy vizsgálat során pl. 50 önkéntesnek adtak 2-3 óránként 13mg cinket és vizsgálták a megfázás tüneteinek változását. A cinket szedő csoport 4,5 nap alatt, míg a placebo csoport átlagosan 8 nap alatt gyógyult ki a betegségből. Az eredmény statisztikailag szignifikánsnak bizonyult. 

Ma sem ismerjük még pontosan a cink hatásmechanizmusát, egyes vélekedések szerint a citokinek szintjét csökkenti a vérben, más elmélet szerint pedig egy speciális fehérjéhez kötődik és ez által segíti a szervezetet a vírusokkal szembeni harcban. 

Most azonban térjünk át a jelenleg legégetőbb kérdésre, hogy vajon hatásos lehet-e alkalmazása a koronavírus megelőzésében is?

Erről meglehetősen ellentmondásos információk keringenek jelenleg a világhálón, sokan próbálják félremagyarázni az egyébként pozitív eredményeket. Ami a valóság, hogy a cinknek jótékony hatása van bizonyos vírusok elleni küzdelemben és úgy tűnik, hogy ezek között a ma járványt okozó koronavírus is ott van. 

In vitro kísérletekben a cink képes volt elpusztítani a COV-19 vírusokat és gátolni azok továbbterjedését a sejtkultúrákban. 

Felelőtlenség lenne azt állítani (és ehhez további kísérletekre is szükség lenne), hogy a cink a koronavírus ellenszere, de mindenképpen részét képezheti egy természetes, megelőző stratégiának. Fontos, hogy ebben a jelenlegi helyzetben különösen odafigyeljünk szervezetünk működésére, erősítsük immunrendszerünket, hiszen így sokkal jobb eséllyel vehetjük fel a küzdelmet az esetlegesen kialakuló  fertőzéssel szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!