A legfrissebb dél-koreai és kínai iránymutatások arról számolnak be, hogy a klorokin használata hatékony antivirális terápiás kezelésnek bizonyul a 2019-es koronavírus megbetegedés ellen. A klorokin (tabletták) használatával kedvező eredményeket lehet elérni a koronavírussal fertőzött embereknél, mivel a beteg gyorsabban gyógyul, illetve rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodnia. Az Amerika Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja (CDC/Centers for Disease Control and Prevention) által végzett kutatások szerint nagy potenciál rejlik a klorokin koronavírus elleni, profilaktikus (megelőző) szerként történő felhasználásában laboratóriumi körülmények között, amíg a vakcinák kifejlesztésére várunk. A klorokin egy olcsó, világszerte elérhető gyógyszer, amelyet 1945 óta széles körben használnak az embereknél a malária, az autoimmun betegségek és egyéb megbetegedések kezelésére.

2. oldal: A dél-koreai kezelési útmutató

A Korea Biomedical Review szerint a dél-koreai Központi Klinikai Munkacsoport COVID-19 kezelésére vonatkozó iránymutatásai a következők:

1.        Amennyiben a betegek fiatalok, egészségesek, enyhe tüneteket mutatnak és alapbetegségekkel nem rendelkeznek, az orvosok antivirális kezelés nélkül megfigyelés alatt tarthatják őket;

2.        Ha több mint 10 nap telt el a betegség kezdete óta és a tünetek enyhék maradtak, az orvosoknak nem kell antivirális kezelést adniuk a betegnek;

3.        Ha azonban a betegek idõsek vagy súlyos tünetekkel járó alapbetegséggel rendelkeznek, az orvosoknak mérlegelniük kell az antivirális kezelés lehetőségét.

Amennyiben az orvosok úgy döntenek, hogy antivirális kezelést alkalmaznak a betegnél, a lehető leghamarabb el kell kezdeniük a gyógyszer beadását, ami:
(...) napi 500 mg klorokin szájon át.

4.        Mivel a klorokin Koreában nem elérhető gyógyszer, ezért az orvosok fontolóra vehetik napi 400 mg hidroxiklorokin szájon át történő használatát (a hidroxiklorokin a klorokin analógja, amit a malária, autoimmun rendellenességek stb. kezelésére használnak, viszont széles körben elérhető gyógyszer).

5.        A kezelés hossza 7-10 nap, amely a kórkép előrehaladásától függően lerövidíthető vagy meghosszabbítható.

Figyelemre méltó, hogy az iránymutatások további úgynevezett „védelmi vonalakként” említik az egyéb antivirális szereket, ideértve a HIV-ellenes gyógyszereket is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!