Szervezetünk immunrendszere természetes és erős védekező mechanizmus, amely erősen szembeszáll a belső sejtkárosodásokkal és a külső betolakodókkal, mint a vírusok és baktériumok. Azonban amikor szervezetünk immunrendszere nem működik megfelelően, például túlzott kimerültség vagy bizonyos enzimek és tápanyagok hiánya esetében, könnyebben elkapjuk az influenzát vagy fázunk meg.

Amennyiben úgy érzi, a legtöbbször jól érzi magát, immunrendszere megfelelően működik, hiszen attól még, hogy környezetében megfáztak vagy influenzásak és ön is kapcsolatba került a vírussal, nem jelenti azt, hogy ön is beteg lesz. Amennyiben immunrendszere megfelelően működik, könnyedén le kellene küzdenie a különféle vírusokat anélkül, hogy megbetegedne.

Ezzel szemben napjaink átlagos étrendje és stresszes életmódja megfoszthatja szervezetét a számára szükséges tápanyagoktól, meggyyengítve immunrendszerét és akár betegséget is okozva. A legtöbb ehhez hozzájáruló tényező az alábbiak: 

    Túlzott mennyiségű cukorfogyasztás.
    Nem megfelelő mennyisgű pihenés. 
    Az érzelmi stressz nem megfelelő kezelése. 
    D-vitamin és az immunrendszerműködését segítő vitaminok és ásványi anyagok hiánya. 

Szerencsére bizonyos módszerekkel erősítheti és segítheti immunrendszere működését, amely által kisebb a megfázás esélye, valamint az esetleges betegség kialakulása során szervezete rövidebb ideig küzd a betegséggel.

Megelőzési tippek

A kézmosás az influenza megelőzésének elsőszámú módja! Ugyanis gyakran előfordul, hogy a betegségeket azáltal kapjuk el, hogy ajtónyitás, tankolás, kézfogás, vagy akár egy mások által is használt toll megfogása után hozzáérünk szánkhoz, szemünkhöz, vagy orrunkhoz. A megfázást okozó vírusok akár három órán át képesek túlélni tárgyak felületén. Amennyiben nem tud rendszeresen kezetmosni, a természetes kézfertőtlenítők alkalmazása is jó megoldás. 

Kutatásokkal kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya igen gyakori, főképp a téli hónapokban. A D-vitamin elképesztő hatású antimikrobiális szer, amely 200-300 különböző antimikrobiális hatóanyagot tartalmaz, ezáltal segíti a baktériumok, vírusok, és gombák elpusztítását. A legjobb D-vitamin forrás a napfény. Amennyiben nincsen hozzáférése természetes napfényhez, másodlagos megoldáskként a D3-vitamin tartalmú étrendkiegészítő kapszulák is remek megoldást nyújthatnak. 

Japán kutatók bebizonyították, hogy a fiatal árpafű leve aktiválja az immunrendszer makrofágait, amelyek segítik az immunrendszer megfelelő kontrollját. Kutatásokkal bizonyítható, hogy a makrofágok és a nitrogén-oxid mennyisége jelentősen megnő azok szervezetében, akik fiatal árpafűből készült levet fogyasztanak azok szervezetéhez képest, akik ezt nem teszik meg. 

Amennyiben úgy érzi, kezd megfázni, érdemes azonnal kezelni az összes ehhez hozzájáruló összetevőt, tehát érdemes megváltoztatni étrendjét, valamint ideje immunrendszerét erősítő étrendkiegészítőket szednie. Dr. Mercola szerint az alábbi lista jól példázza a megfelelő összetevőket: 

    Az erjesztett ételek, mint a nyers kefír, a kimchee, a miso, a savanyúuborka, vagy a savanyúkáposzta probiotikumokban, azaz jótékony hatású baktériumokban gazdag ételek. Kutatások szerint az immunrendszer 80%-a az emésztőrendszerben található meg, tehát a probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása vagy a jó minőségű probiotikum tartalmú étrendkiegészítők szedése nagymértékben segítik immunrendszere egészségének támogatását.
    Fogyasszon nyers, organikus tojást, lehetőleg helyi gazdaságból. 
    Fogyasszon kókuszt és kókuszolajat.
    Fogyasszon helyi termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket. 
    A gombafélék, mint a reishi, a shiitake, vagy a maitake béta-glukánt tartalmaz, amely erősíti immunrendszerét. 
    A fokhagyma erős antmikrobiális hatású, segíti a baktériumok, vírusok, és a gombák elpusztítását. Ideális esetben fogyassza frissen, nyers formában, étkezések előtt. 
    A citromlé természetes baktériumölő szer, amely segíti immunrendszerét

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!