Ha azonban fertőző betegség, vagy bizonyos gyógyszerek szedését követően jelenik meg az elváltozás, akkor az már komoly figyelmet érdemel.

Gyakran banális légúti vírus fertőzéseket követően látható, hogy átmenetileg a fehérvérsejtek száma lecsökken, ilyenkor nincs teendőnk, az állapot magától elmúlik.

Súlyos bakteriális fertőzések esetében is előfordul, hogy a fehérvérsejt szám lecsökken és nem növekszik, mint általában.

Még gyakrabban azonban a fehérvérsejt szám csökkenését bizonyos gyógyszerek idézik elő. Ezek lehetnek egyszerű fejfájás csillapítók, vagy lényegében bármelyik gyógyszer, ami viszont nagyon jól reagál a gyógyszer elhagyására, már pár napon belül.

Vannak bizonyos kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek, amik önmagukban, de kombinációban különösképpen jelentős mértékű fehérvérsejt szám csökkenést okozhatnak.

Különösen aggasztó, ha kialakul a lázas neutropénia (amikor az alacsony fehérvérsejt szám az ilyen betegnél lázzal jár). Ezt hematológiai sürgősségi állapotnak kell tekinteni. Az ilyen betegnek, függetlenül a lázat kiváltó októl (amit gyakran nem is tudunk még napokig), el kell kezdeni 3 órán belül a széles spektrumú antibiotikus kezelést, és mielőbb vissza kell vinni a beteget abba a centrumba, ahol a betegségét idáig is kezelték. Pár óra tétovázás ilyenkor a beteg életét jelenti.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!