Fázni nem jó, de amíg csak fázunk, addig nincs nagy baj. Az emberben zajló biokémiai reakciók 36,5 C fokon működnek a legjobban. Éppen ezért szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a hőmérsékletet fenntartsa. 

A didergés azonban nagyon fárasztó, sok oxigént igényel. Szívbetegek, idősebb emberek hamar kimerülnek és az izomzat glikogén készlete is igen gyorsan elfogy. 35 C fok körül már az izomremegés láthatóan alábbhagy, de az ember egyre fáradtabbnak érzi magát, reakciói láthatóan lelassulnak. 33 C foknál az izomremegés teljesen leáll. Az ilyen vészesen lehűlt ember viselkedése zavarttá válik, járása tántorgó.

A fázás első jele a borzongás, majd a mind intenzívebbé váló izomremegés. Az izomremegés révén izomzatunk elégeti a bennük tárolt glikogént, és ezzel hőt termel, ami ellensúlyozza ideig-óráig a külső alacsony hőmérsékletet.

Könnyen összetéveszthetjük az ittas emberrel, pedig ez a téves megítélés szó szerint az illető életébe kerülhet. Ez már nagyon súlyos állapot, bármelyik pillanatban összeomolhat a keringése és beállhat a halál. 

Azt az embert, akit még vissza tudtak hozni az életbe, 28 C fokról hozták vissza. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges, mert ha az ilyen beteget nem szakszerűen melegítik fel, akkor is meghalhat, mivel a törvényszerűen fellépő acidózis (elsavasodás) olyan mértékű lehet, ami az élettel nem egyeztethető össze (nem egyszerű feladat ez, még kórházi körülmények közt sem). Tehát, ha az ilyen beteg a mentőbe kerül, még koránt sem lehetünk biztosak abban, hogy túl van a nehezén.

Az alkohol itatása kimondottan tilos, mert nem melegít, az acidózist súlyosbítja és a tudatzavart szintén. A kezek, lábak dörzsölése ebben az állapotban mit sem ér, a legjobb elsősegély, ha betakarjuk és langyos, cukros itallal (tea) itatjuk, ha az eszméleténél van, amíg a segítség meg nem érkezik.

Látható tehát, hogy a lehűlés és a fagyás nem azonos fogalmak, bár kétségtelen, hogy a lehűlés jobban fenyeget, ha hidegebb a levegő, de a szél és a nedvesség még veszélyesebb. Nem kell nagy hideg ahhoz, hogy szélben és esőben valaki vészesen lehűljön, viszonylag rövid idő alatt. 

A hideg ellen szervezetünk valóban minden energiáját mozgósítja, ezért gyakran már nem tud a szervezetünk hatékonyan védekezni a kórokozó baktériumokkal és vírusokkal szemben, tehát nem pontatlan a népi megfigyelés. Hidegben könnyű megfázni, azaz valamilyen vírusos vagy bakteriális betegséget elkapni. Fűtött helység, meleg étel, réteges és száraz ruha, ez az a három dolog, amiből ha csak egy is hiányzik, annak a tél nem az ünnepekről, hanem a túlélésről szól. Milyen kevés és mégis milyen sok.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!