Ha ön is a több millió gluténérzékeny közé tartozik, könnyen lehet, hogy problémáját nem allergia okozza, hanem bizonyos ásványi anyagok hiánya. Napjaink ételei nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, ezek pótlásával jelentősen javulhat egészsége. 

Leggyakrabban a szervezet cink szükséglete nincs kielégítve, ez a szint a gluténérzékenyek esetében kifejezetten alacsony, hiszen a glutén a vékonybél ásványi anyag felvevő képességét csökkenti. Ez egy afféle ördögi kört okoz. A szervezet nem jut elég cinkhez, ami miatt gluténérzékenység alakul ki, ami miatt a szervezet még kevesebb ásványi anyagot tud befogadni. 

A glutén egy olyan fehérje molekula, ami feltekeredett állapotában egy rugóhoz hasonló. Amikor a tésztát gyúrják, kelesztik, akkor a feltekeredett gluténszálak "kiegyenesítését" végzi el a pék. Ez a ragadós fehérje könnyen megköti a táplálékban lévő cinket és más fémeket is.

Pedig a cink megfelelő szintje elengedhetetlen a szervezet több mint 100 enzimreakciójának elvégzéséhez. A cink nem csak az egészséges immunrendszerért felelős, de a sebgyógyulást is elősegíti, meggyorsítja az anyagcserét, segíti a hemoglobin termelést és a széndioxid szállítást, elősegíti a kollagén és a protein szintézist, valamint a meddőség ellen is gyógyír, és a gyermek fejlődéséhez is elengedhetetlen. A sérült nyálkahártyát is gyorsan meggyógyítja, így megvédi a szervezetet az emésztés közben felbukkanó szennyező anyagoktól. Sok glutén intoleráns beteg esetében az emésztőrendszer sérülései jelentik a fő problémát. 

A másik ásványi anyag hiány, amely gyakran összeköttetésben áll a glutén intoleranciával a magnézium. Ez az ásványi anyag nem csak a csontok megfelelő működéséért és a D-vitamin felhasználásért felelős, de az izomzatot, az idegrendszert, a szívet, és az emésztőszerveket is egészségesen tartja. Habár a betegeknél valóban a gabona fehérjére adott kóros immunválasz  okozza az intoleranciát, néhányuk esetében lehetséges, hogy a probléma kialakulását az ásványi anyagok hiánya tovább súlyosbítja.   

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!