Érdekes tanulmány látott napvilágot az elmúlt hetekben arról, hogy a famotidine, mely a gyomorsav elválasztásának csökkentésére hivatott vegyület (itthon pl. Quamatel), kedvező hatással bírhat azoknál a betegeknél, akik megfertőződtek a COVID-19 vírussal.

Az American Journal of Gastroenterology szaklapban megjelent tanulmány szerint a famotidine tartalmú gyógyszerrel kezelt betegek esetében csökkent a halálozás rizikója. A készítményt olyan súlyos koronavírusos betegeknél alkalmazták, akik magas rizikófaktorokkal rendelkeztek, átlagosan 11 napig.

A kezelés hatására (napi 80mg) a betegek állapota javult (légúti tünetek, szisztémás tünetek, stb.) és átlagosan 14 nap alatt megszűntek a tünetek.

Egyelőre nem tudni, hogy a famotidine milyen hatásmechanizmus révén fejti ki jótékony hatását, gyengíti a vírust vagy az immunrendszert segíti a fertőzéssel szembeni küzdelemben?

A betegek egy része csupán enyhe mellékhatásokról számolt be.

Ezek az eredmények is bíztatóak, természetesen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a készítmény széles körben alkalmazható legyen koronavírus fertőzött betegeknél.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!