A vese másik elsődleges funkciója a szervezet feles vízháztartásának megszüntetése. Emellett, a vízvisszatartásban is fontos szerepet játszanak, ha a szervezetnek épp arra van szüksége.

Ezen felül a vesék a szervezetben található fontos ásványi anyagok, mint a kalcium és a foszfát szintjét is szabályozzák. Fontos hormonokat is termelnek, amelyek segítik a szervezet több alapvető funkciójának szabályozását is, mint a vérnyomás és a vörösvértestek oxigén- és tápanyagszállítása.

A vesék méregtelenítik a vért és a vizeleten keresztül szűrik ki a szervezet sok salakanyagát.

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos a vesék megfelelő működése. A veseproblémák gyakori tünetei közé tartozik a vizelet színének és mennyiségének megváltozása, szédülés, hányás, vérszegénység, légzési nehézségek, gyakori fázás, fáradtság és fáradékonyság, bőrviszketés, kellemetlen lehelet és hirtelen fájdalom a testben.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz, hogy kizárhassa a vesebetegség kockázatát.

A veseproblémák hátterében sokféle ok állhat. Azonban fontos tisztában lenni azokkal az életmódbeli szokásokkal, amelyek szintén ilyen problémákhoz vezethetnek.

1.    A hólyag túl ritka ürítése

Ha túl sokáig marad teli a hólyag, vagy a vizelet hosszan tartó visszatartása vesebetegséget okozhat.
Amikor a vizelet sokáig a hólyagban marad, az ebben található baktériumok szaporodni kezdenek. Majd ezek a kórokozók húgyúti, vagy vesei fertőzést is okozhatnak. Ezen felül a vizelet visszatartása növeli a vesék nyomását, és így veseelégtelenséghez vagy inkontinenciához is vezethet.

Amennyiben gyakran tartja vissza a vizeletet, itt az idő, hogy változtasson ezen a szokáson veséi egészségének érdekében. Függetlenül attól, hogy mennyire elfoglalt, hallgasson a természet hívására és szervezete jeleire, majd kövesse őket.

2.    Nem megfelelő vízbevitel

A túl kevés folyadékfogyasztás szintén súlyosan károsíthatja a veséket. A vese fő funkciója az anyagcsere salakanyagainak szervezetből való kiürítése és a vörösvérsejt termelés szabályozása.

Amikor a szervezet folyadékhiányban szenved, a vesék vérkeringése lelassul, mivel a vér sűrűbbé válik. Ez megakadályozza a vese méregtelenítő folyamatit, ez pedig a méreganyagok felhalmozódásához sé különféle egészségügyi problémákhoz vezet.

A Nemzeti Vese Alapítvány adatai szerint egy egészséges felnőttnek naponta 10-12 pohár vízre (folyadékra) van szükségre ahhoz, hogy a szervezet egészségesen hidratált legyen és a vesék megfelelően működjenek. Tartsa azonban szem előtt, hogy a túlzott vízfogyasztás is rosszat tehet a veséknek, ne vigye tehát túlzásba.

3.    Túlzott só fogyasztás

A rendszeres túlzott só fogyasztás komoly problémákat okozhat a vesékben és a szervezet más részein is. A vesék dolgozzák fel az étkezés során elfogyasztott nátrium 95%-át.

Amennyiben túl sok a só, a veséknek többet kell dolgozniuk a feles só feldolgozása miatt. Ez csökkent veseműködéshez vezethet, így a szervezet visszatartja a vizet. A vízvisszatartás jelentősen megemelheti a várnyomást, ezáltal növelve a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

Emellett a túlzott só fogyasztás a vizelet fehérjetartalmát is növeli, amely a vesebetegség kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője.

A napi ajánlott mennyiség, legfeljebb 5 gramm só. Ennél több rosszat tesz a veséknek sé a szervezetnek általában. Egy kávéskanál só nagyjából 6 gramm.

4.    Fájdalomcsillapítók rendszeres használata

Sokan gyakran használnak fájdalomcsillapítót a láz, gyulladás és fájdalmak leküzdésére. Azonban, ha túlzásba viszi, különféle szerveket és így a vesét is károsíthatja vele.

Kutatások kimutatták, hogy a fájdalomcsillapítók csökkentika  vesék vérkeringését és a veseműködést. Ezen felül a nagy mennyiségben vagy hosszú időn át alkalmazott fájdalomcsillapítók akut veseelégtelenséghez vagy krónikus vesebetegséghez is vezethetnek, amely krónikus.. néven ismeretes.

Amennyiben csökkent a veseműködése, ne vegyen be fájdalomcsillapítót az orvossal valókonzultáció nélkül. Még normális veseműködés esetén is csak konkrét esetben és a lehető legkisebb mennyiségben és a lehető legrövidebb ideg szedjen fájdalomcsillapítókat.

5.    Fehérjében magas étrend

A fehérje alapvetően jót tesz a szervezetnek, de a vörös húsok és egyéb fehérjében gazadag ételek túlzott fogyasztása növelheti a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

A vesék egyik feladat a fehérjékből származó nitrogén anyagcseréje. A magas fehérjefogyasztás növeli a vesék anyagcsere terhelését a hiperfiltráció és a glomeruláris nyomás krónikus növelésével, amely végül növeli a veseproblémák kockázatát.

Korlátozottan fogyasszon tehát vörös húst veséje egészségének megőrzése érdekében. Azok pedig, akik már veseproblémákkal küzdenek, ajánlatos a vörös húsok kerülése, mivel ez súlyosbíthatja a problémát.

6.    Túlzott alkoholfogyasztás

A mérsékelt italfogyasztás rendben van, de a túlzott alkoholbevitel jelentősen károsíthatja a veséket. Az alkohol méreg, amely rendkívül megterheli a veséket és a májat.

Amikor túl sok alkoholos italt fogyaszt, a húgysav lerakódik a vesecsatornákban és ezek eltömődéséhez vezethet.

Ez növeli a veseelégtelenség kockázatát. Ezen felül az alkohol kiszárít, dehidratációt okoz, amely megzavarja a vesék normális működését.

Amennyiben szívesen fogyaszt alkoholt, mértékkel tegye ezt. Az egészséges mennyiség napi két ital férfiak, és egy ital nők és idősek esetén.

7.    Dohányzás

A Betegségszabályozási és Prevenció Központ adatai szerint a dohányzás a szervezet majdnem minden szervének rosszat tesz, a veséket is beleértve. Több kutatás is kimutatta a dohányzás és a vesebetegség között fennálló kapcsolatot.

A dohányzás valóban a krónikus vesebetegség (ESRD) fő kiváltó okai közé tartozik az Amerikai Vesebetegek Szövetsége (AAKP) szerint.

A dohányzás növeli a vérnyomást és a szívverést, emellett lassítja a vérkeringést és szűkíti a vese vérereit.

Emellett felgyorsíthatja a veseműködés romlását és súlyosbíthatja a már fennálló vesebetegséget.

A dohányzás semelyik testrésznek nem tesz jót, így itt az ideje leszokni. Kérjen segítséget ehhez barátaitól, családjától vagy akár szakembertől is.

8.    Túlzott koffeinfogyasztás

A túlzott koffeinfogyasztás magas vérnyomást okoz, amely túlzottan megterheli a veséket is, idővel károsíthatja is azokat.

Egy 200-ben a Nemzetközi Vese Folyóiratban megjelent kutatás szerint a túlzott koffeinfogyasztás és a vesekövek kialakulása közt kapcsolat mutatható ki. A koffein növeli a kalcium kiválasztást a vizeletben.

A koffein mérsékelt mennyiségben a legtöbb embernél nem okoz problémát. Naponta 1-2 csésze kávét és 3 csésze teát nyugodtan elfogyaszthat. De korlátozza az ezen felüli koffeinbevitelt, például szénsavas üdítőitalokból, energiaitalokból, csokoládéból, kakaóból és egyes gyógyszerekből.

9.    A gyakori fertőzések semmibevétele

A gyakori fertőzések, mint a nátha, a megfázás, a köhögés, a torokgyulladás, a mandulagyulladás és egyéb megbetegedések semmibevétele súlyosan károsíthatja a veséket.

A vesebetegségben szenvedők gyakran hosszú időn át nem pihentek, amikor ilyen gyakori fertőzésekben szenvedtek. Emellett a vesebetegségben szenvedők érzékenyebbek az időjárásbeli változásokra és könnyebben megbetegednek.

Az ezen fertőzéseket okozó baktériumok és vírusok a vesét is károsíthatják, amennyiben nincsenek megfelelően kezelve.

Legközelebb, ha hasonló fertőzést kap el, kezeltesse megfelelően és gyorsan. vegye be a felírt antibiotikumot és pihenjen amíg jobban nem érzi magát.

10.    Alváshiány

Az elfoglalt életmódnak köszönhetően sokan nem veszik komolyan az alvás fontosságát. A napi 6-8 óra zavartalan alvás elengedhetetlenül fontos egészsége szempontjából.

Az éjszakai alvás során a szövetek megújulnak. Amennyiben tehát nem alszik eleget és elég jól, a megújulási folyamat megzavaródik és így a különféle szövetek és a veseszövet károsodásához vezet.

Kutatások kimutatták, hogy az álmatlan éjszakák magas vérnyomást és érelmeszesedést okozhatnak. Ez a vesebetegség kockázatát is növeli.

Alakítson ki helyes alvási szokásokat és egyensúlyozza ki a munka és a pihenés irányát. Ezzel sok egészségügyi probléma és veseprobléma megelőzhető.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!