A legtöbben úgy gondolnak az arthritiszre, mint az öregek betegségére. Ez részben igaz: átlagosan 60 éves korban diagnosztizálják ezzel az embereket. Az ízületi gyulladás azonban sokkal fiatalabbakat is érint; már huszonéves korban is szembesülhetünk ezzel a problémával.

Vannak gyógynövények, amelyek biztonságos alternatívái az arthritiszre felírt gyógyszereknek. Itt olvashat 10 növényről, amely azonnali enyhülést nyújt az arthritiszes fájdalomra és duzzadásra.

Az arthritisz során az ízületek porcai lassan elkopnak és megmerevednek, majd eldeformálódnak. Okozhatja autoimmun betegség is, amikor a test immunrendszere a saját szöveteit támadja meg. Általában a kisebb ízületek gyulladásával kezdődik a baj, amely fokozatosan erősödő fájdalommal és duzzanatokkal jár. A fájdalom és a duzzadások gyógyszeres beavatkozás ellenére is megmaradhatnak.

Kurkuma

A kurkuma, amely a curry jellegzetes színét adja, rengeteg fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkezik. Kurkumint és kurkuminoidot tartalmaz – olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a gyulladást és lassítják az ízületi gyulladás előrehaladását. Az összes hatóanyagából profitálhatunk, ha étrend-kiegészítő formájában fogyasztjuk. A kurkumát emellett külsőleg is alkalmazhatjuk fájdalomcsillapításra.

Gyömbér

A gyömbért évezredek óta használják gyulladások kezelésére. Csökkenti a test prosztaglandin-szintjét, ezzel nyugtatva az ízületeket. Kutatások kimutatták, hogy a gyömbér hatékonyabban csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők. A gyömbér ezen kívül segít a hányinger, a menstruációs görcsök és a fejfájás csillapításában is.

Eucommia

A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói eucommia kérget használnak a csípő és az ízületek fájdalmaira. Ez megerősíti a csontokat, az ínakat és az ínszalagokat. Az eucommia gyógyítja a szöveteket sérülések után. Tartalmaz egy vegyületet, amely serkenti a kollagéntermelést, amely pedig a szövetek egyik fontos alkotóeleme. Az eucommia fogyasztását leginkább étrend-kiegészítőként javasolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott konzultálni a háziorvosukkal, mielőtt elkezdik az eucommia fogyasztását.

Lapugyökér

A lapu egy széles levelű, évelő növény, amely gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik. A gyökerét szárított őrlemény, kivonat vagy főzet formájában szerezhetjük be. Arthritisz kezelésére fogyasszunk belőle napi két alkalommal.

Csalán

A csalán hihetetlenül hatékony az arthritisz és a köszvény minden formájának gyógyításában. A gyulladáscsökkentő hatásai a benne lévő tápanyagokkal együtt segít csillapítani a fájdalmat és erősíteni a csontokat. A csalán, ha külsőleg alkalmazzák, szúró, csípő érzést okoz a bőrön, amely elnyomja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. A csalán leveleit apró szőrök borítják, amelyeknek magas a szilíciumtartalmuk. Amikor a levél hozzáér a bőrhöz, a szőröcskék hegyes vége – és velük együtt a bennük lévő tápanyagok – a bőrbe fúródnak. Ezek a vegyületek stimulálják a neuronokat, ezzel csökkentik a fájdalmat. A csalántea megelőzi a vízvisszatartást, táplálja a vesét és a mellékvesét.

Fűzfakéreg

A fűzfakéreg az egyik legrégebb óta használatos gyógynövény gyulladások kezelésében. Hippokratész idejében az emberek ezt rágcsálták a fájdalom csillapítására. Aszpirin jellegű vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyan kezelik az enyhétől súlyosig terjedő fájdalmat a térdben, a csípőben és az ízületekben. Tea vagy étrend-kiegészítő kapszula formájában is fogyaszthatjuk. A fűzfakéreg túladagolása kiütéseket és allergiát okozhat; ügyeljünk a helyes adagolásra! Szalicilát érzékenyek nem fogyaszthatják!

Édesgyökér

Az édesgyökérben található glicirrizin meggátolja és csillapítja a gyulladásokat. Elpusztítja a testben lévő szabadgyököket és megakadályozza a gyulladást okozó enzimek termelődését. Az édesgyökér bioboltokban kapható szárított őrlemény, főzet, kivonat, gélek és kapszulák formájában. Magas vérnyomás betegeknek kerülniük kell.

Tömjén

A tömjén is a gyulladáscsökkentő tulajdonságairól híres. A Közel-Keleten és Indiában honos Boswellia-fák kérgéből kivont gyantából készítik. A tömjén blokkolja a leukotriént – azt az anyagot, amely megtámadja az egészséges ízületeket az autoimmun betegségek során. A boswellia kivonata hatékony a fájdalomcsillapításban és az ízületi funkciók helyreállításában a degeneratív ízületi gyulladásos betegeknél. Kapszula és külsőleg alkalmazható krémek formájában is kapható.

Macskakarom

Az Uncaria tomentosa vagy macskakarom egy újabb csodálatos növény, amely gyógyítja az arthritisz okozta duzzanatokat. Már az Inka Birodalomban is használták. Csökkenti a vér húgysavtartalmát, ezzel gyógyítva a köszvényt. A macskakarom a degeneratív ízületi gyulladás okozta fájdalmakra is jótékony hatással van. Vérhígító gyógyszerek szedése mellett ne fogyasszunk macskakarmot!

A mennydörgésisten indája

A Tripterygium wilfordii, más néven a „mennydörgésisten indája” a kínai orvoslás egyik legrégebbi gyógynövénye, amellyel az ízületi gyulladást kezelik. A gyökerének kivonata elnyomja a túl aktív immunrendszert, így kiváló alternatív gyógymód lehet a reumás ízületi gyulladás kezelésére. A mennydörgésisten indáját leginkább külsőleg használatos krémek formájában ajánlják.

Mielőtt természetes módon kezdjük kezelni az arthritiszt, kérdezzük meg háziorvosunkat az esetleges mellékhatásokról! Tartsuk észben, hogy a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásai nem gyógyítják meg az ízületi gyulladást, csak csillapítják a vele járó fájdalmat!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!