Több ezer ember szenved az állandó tüsszögéstől és orrfújástól a tavasztól őszig tartó időszakban. Mindenféle gyógyszerekkel és természetes készítményekkel próbálják enyhíteni a tüneteket.

Kamillatea

A kamilla képes az allergiával járó összes tünet elnyomására. Ahelyett, hogy meginná a teát, inkább egy papír zsebkendőbe dörzsöljön kamilla füvet, csepegtessen rá citromfű olajat és lélegezzen mélyeket

Az allergia kezelése otthon. Ha Ön allergiás és szeretne otthoni körülmények között enyhíteni tünetein, olvassa el az alábbi ötleteket. Bizonyára fog olyat találni, amit szívesen kipróbálna.

Hagyma

Amikor az ember allergia ellen gyógyszert vesz, olyat kap, ami tele van antihisztaminnal. De miért veszik meg drága pénzért, amikor otthon is elérhető? A kvercetin valójában egy antihisztamin, amely a legtöbb gyümölcsben és zöldségben jelen van. Legnagyobb koncentrációban a hagymában van. Hogy a lehető legnagyobb mennyiségű kvercetinhez jussunk, hámozzuk meg a hagymát, amennyire csak lehet. Az is segít, ha felaprítja. Belégzésével kitisztítja a fület és az orrjáratokat az irritáló pollenektől.

Borsmenta tea

Főzzön magának borsmenta teát és igya meg, ha már kihűlt (inkább hidegen, mint melegen), hogy enyhüljenek az allergiás tünetei. A tea a legtöbb tünetet enyhíti. A legjobb eredmény elérése érdekében tegyen a teába nyers mézet.

Méz

A méz már az ősidőkben is gyógyszerként is közismert volt; már akkor tudták, hogy az allergiára is pozitív hatással van. Fogyasszon minden nap egy evőkanálnyi mézet, és betegségén pozitív eredményeket fog észlelni. Ha önmagában nem szereti a mézet, fogyassza a fent említett módon, teával. Így csak megerősíti a gyógyító hatást.

Gőzölés

Sok ember leterheltnek, levertnek érzi magát az allergia miatt. Ha orrdugulástól szenved, az enyhítés legegyszerűbb módja a gőzölés. Egy tál forró vízbe csepegtessen eukaliptusz olajat, hajoljon fölé és tegyen törölközőt a fejére. Nincs más dolga, mint belélegezni a gőzt. Ez a módszer télen a megfázást is enyhíti.

Uborka

Ha szeme viszketni és könnyezni is szokott, tegyen rájuk uborka szeleteket. Csökkenni fog a viszketés és szeme megnyugszik. Ha az allergiától kipirosodott a szeme, hűtött uborkaszeletet tegyen rá.

Orrspray

A legtöbb, tüsszögés okozta kellemetlenséget az orrba kerülő pollenek irritációja okozza. Használjon sós orrsprayt, ami kitisztítja az orrüreget és megszabadítja a pollenektől. A spray orrdugulás esetén is alkalmazható.

Zöld tea

A zöld tea igazi antihisztamin-bomba, fő ellensége az allergiának. Fogyasztása enyhíti az orrdugulást, a nehézlégzést és erősíti az immunrendszert.

Hűvös hely

Az allergiás tüneteket gyakran súlyosbíthatják a meleg, párás helyek. Próbáljon hűvös, légkondicionált helyen tartózkodni, vagy otthon léghűtőt használni. Ha vezet, kapcsolja be az autóban is.

Fűszeres ételek

Az erősebb fűszerezésű ételektől előfordul, hogy elkezd folyni az orrunk vagy könnyezni a szemünk. Ez azért jó, mert í nedvességgel a pollenek is távoznak. A sok fűszer természetes nyugtatóként is működik és enyhíti az allergiás tüneteket. 

Fontos az otthoni rendszeres takarítás is. Legyen alapos, hogy minél kevesebb por és atka maradjon otthonában. Tartsa ágyneműjét és matracát tisztán. Ellenőrizze azt is, esetleg van-e valahol beltéri penész vagy gomba a falakon. 

Próbálja ki ezeket a nem túl bonyolult ötleteket, és látni fogja a javulást.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!