Mi okozza az orrérzést? Ennek az oka sokféle lehet: túlzott, erős tüsszögés, dörzsölés, száraz levegő, sérülés, allergia, légzőszervi problémák, esetleg fertőzés. Az orrban lévő apró erek megduzzadnak, és ha elszakadnak, az orrunk vérezni kezd. A vérzés lehet néhány csepp vagy folyamatos. 

Íme, néhány praktika, hogyan állítsuk el a vérzést.

Üljön egyenesen

Ezekkel a tippekkel könnyen kordában tartatjuk az orrvérzésünket. Természetesen oda kell figyelni, hogy a vérzés elkerülése érdekében ne piszkáljuk vagy fújjuk ki erősen az orrunkat. Ha allergiás és sokat tüsszög vagy fújja az orrát, mindenképp forduljon orvoshoz, előzze meg, hogy újabb orrvérzési gondjai legyenek.

A testtartásnak fontos a szerepe, ha épp vérzik az orra. A legfontosabb dolog, hogy üljön le nyugodtan, függőleges testhelyzetbe. Ne dőljön hátra, mert akkor a vér lefolyik a torkába. Lélegezzen a szájon át és hajtsa előre a fejét, de csak éppen hogy. Fontos, hogy ne essen pánikba. Egy kisebb orrvérzést elmulaszthat ez a javaslat.

Gyakoroljon rá nyomást

Fogja meg az orra mindkét oldalát és csípje meg a lágyrésznél néhány másodpercre. Ez csökkenti a vér áramlását az adott területen, így a vérzés mértéke csökken. Fontos, hogy ne nyomja nagyon erősen, nem kell fájnia! Néhány perc után hagyja abba és ellenőrizze, tart-e még a vérzés. Ne piszkálja, és ne fújja ki az orrát. Ha még mindig vérzik, ismételje meg a nyomást, kicsit több ideig. A módszer használ, mert a nyomással elszorítja az ereket, és így a vér nem tör utat magának, és abbamarad a vérzés.

Használjon jeget

A jég lehet a legjobb barátja, hogy kontrolálni tudja a vérzést. Összehúzza az ereket és csökkenti a gyulladást (ha a vérzés sérülés miatt van). Készítsen hideg borogatást: csomagolja egy törölközőbe a jeget, aprítsa fel. Tegye az orrnyergére és addig tartsa ott, amíg a vérzés el nem múlik.

Használjon ecetet

Egy másik egyszerű módszer a vérzés elállítására, ha vattára ecetet cseppent, és az orrlyukaiba teszi a vattát 10 percre. Az ecetsav összehúzza az erek falát, így a vérzés abbamarad.

Igyon sok vizet

A kiszáradt test is okozhat orrvérzést! Nagyon fontos, hogy főleg száraz időszakban hidratálja a szervezetét sok folyadék bevitelével. A száraz téli levegő gyakran kiszárítja a nyálkahártyát, ami orrvérzéshez vezet. Ahhoz, hogy a nyálkahártyát nedvesen tartsa, naponta legalább 8 pohár vizet fogyasszon!

Használjon vazelint

Ha a nyálkahártyája ki van száradva, a szárazság tovább irritálhatja az ereket, és a vérzés nem fog javulni, sőt. Éppen ezért, megelőzési céllal kenje be vazelinnel az orrlyukait, hogy nedvesek maradjanak a belsejükben lévő membránok. Ez különösen jót tesz, ha a vérzés oka a magaslati levegő, az orrüreg-gyulladás vagy a megfázás.

Párologtasson

Ha arcüreggyulladásod vagy légzőszervi megbetegedése van, az orra is vérezhet. Ezért fontos, hogy használjon gőzt. Lehet alkalmazni gőzkabin formájában, vagy belélegezve is. De az is jó, ha a szobát, ahol alszik, párásítja. Ez lehet szobai párologtatóval vagy nedves ruhával. Másik lehetőség, ha felforral egy kannában vizet, a gőz fölé hajol, letakarja a fejét egy törölközővel és belélegzi a meleg levegőt.

Fogyasszon több C-vitamint és K-vitamint

A C-vitamin segít a kollagén képződésében, amely segít nedvesen tartani az orr belső részét. Az ereket karbantartja és megakadályozza, hogy kiszáradjanak, és könnyen elpattanjanak. Fogyasszon rendszeresen C-vitaminban gazdag élelmiszereket, mint a narancs, citrom, egres. Ehhez hasonlóan, a K-vitamin a sötétzöld leveles zöldségekben van jelen, melyek fogyasztásával elősegíti a véralvadást. Az A vitamin hiánya is az orrnyálkahártya sérülékenységét okozza.

Fogyasszon E-vitamint

A téli hónapokban az orrban lévő membránokat nedvesen kell tartani. A hidratálásukhoz használjon E-vitamint. Ez bármelyik drogériában, patikában kapszula formájában beszerezhető.

Sós spray

Ha allergiája van vagy orrdugulástól szenved, használjon sót. Keverjen össze ¼ teáskanál sót és ½ teáskanál szódabikarbónát 1-1 ½ csésze vízzel. Keressen egy fecskendőt, szívjon bele vizet és fecskendezze az orrlyukába úgy, hogy közben a másik orrlyukat befogja. A nyomást csökkentve, álljon a csap fölé és lassan fújj ki az orrából a vizet, majd ismételje meg a másik oldallal is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!