A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. Alább 10 olyan táplálékról és módszerről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

5. oldal: Kurkumin, mozgás

8. Kurkumin

A kurkumin bizonyítottan jótékonyabb hatású, mint a reumás ízületi gyulladásra szedett hagyományos gyógyszerek. Egy indiai tanulmány során 45 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget 3 csoportra osztottak. Az egyik csoport napi 500 mg kurkumint, a másik 50 mg diklofenákot (egy nemszteroid gyulladáscsökkentő), a harmadik pedig mindkettőből kapott.

A csak kurkumint kapó csoportnál javultak legnagyobb százalékban az betegség aktivitását mérő értékek, valamint az ízületek érzékenysége és duzzadása is. Továbbá a gyógyszert szedő csoport értékei jelentősen gyengébbek voltak. A kutatók megállapították, hogy a kurkumin biztonságosan használható, és nincsenek mellékhatásai sem.

9. Mennydörgésisten indája

Egy randomizált tanulmány során összehasonlították a hagyományos kínai gyógynövényt, a mennydörgésisten indáját (Tripterygium wilfordii) és a reumás ízületi gyulladásra használt gyógyszereket. Arra az eredményre jutottak, hogy a mennydörgésisten indája jelentősen hatékonyabb, mint a methotrexát, ha a reumás ízületi gyulladásról van szó.

Pekingi kutatók egy tanulmány elkészítéséhez 207 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget toboroztak. A résztvevők 20 mg mennydörgésistene indája pirulát kaptak napi háromszor, vagy methotrexátot, vagy mindkettőt. Hat hónap elteltével a növényből készült pirulát szedő csoport 55,1 százalékának 50 százalékkal javult az állapota, míg a methotrexátot szedő csoportnál csak 46,4 százalékkal. Azonban a mindkét tablettát szedő csoport szerepelt végül a legjobban, mivel az emberek 76,8 százalékánál 50 százalékos javulás volt megfigyelhető.

10. Mozgás

Az ízületi gyulladással járó fájdalmat és merevséget olyan mozgásformákkal is bizonyítottan lehet enyhíteni, mint Tai Chi és a jóga.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!