A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. Alább 10 olyan táplálékról és módszerről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

2. oldal: Természetes módszerek az ízületi gyulladás ellen

Szerencsére számos olyan természetes módszer áll a rendelkezésünkre, amellyel biztonságosan és hatékonyan kezelhető a reumás ízületi gyulladás. Alább 10 olyan bizonyítottan is bevált módszerről olvashat, amely segíthet a betegség kezelésében.

1. Probiotikumok

A reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegeknél jellegzetes elváltozások figyelhetőek meg a bélflórában és a száj mikrobiomjában. Egy kínai tanulmány során a kutatók széklet-, szájüreg- és nyálmintát vettek az ízületi gyulladással diagnosztizált, és az egészséges kontrollcsoport alanyaitól is. A kapott eredmények szerint pedig jellegzetes különbségek figyelhetőek meg a beteg résztvevők mikrobiomjában. Például az ízületi gyulladásos betegeknél a Haemophilus spp nevű baktérium szintje alacsony, míg a Lactobacillus salivarius nevű baktérium szintje magas volt. Ezen kívül azt is megállapították, hogy az ízületi gyulladásos betegeknél megváltozott a vas, kén, cink és arginin felszívódási képessége.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, paralell kontrollos vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a probiotikumok tényleg segíthetnek a reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegeken. Hat héten át a kutatók 45 ízületi gyulladásos beteget tejsavat képző probiotikus baktériummal (LAB) vagy placebóval kezeltek a hagyományos kezelések mellett. A felhasznált probiotikum a Bacillus coagulans GBI-30, 6086 volt, egy olyan LAB lánc, amely ellenáll az alacsony pH értékű gyomorsavnak.

A probiotikumot szedő betegek képesek voltak arra, hogy lesétáljanak akár 3,2 km-t is, és részt vegyenek a napi tevékenységekben. Ezzel ellentétben a placebót szedő csoportnál nőtt a fájdalom nagysága, a betegek kevésbé voltak mozgásképesek, és csökkent a C-reaktív protein szintje is a szervezetben. A C-reaktív protein (CRP) egy olyan protein, amelyet a máj termel. A vérben a CRP szintje a gyulladás mértékével egyenes arányban nő, és csökken, ha a gyulladás mértéke is csökken. 

2. Illóolajok

Egy koreai tanulmány során a kutatók 40 ízületi gyulladással diagnosztizált beteget illóolajok keverékével kezelt. A keverék levendula, majoranna, eukaliptusz, rozmaring és menta-olajat tartalmazott, 2:1:2:1:1 arányban. Ezt hordozóolajjal keverték össze, ami mandula- (45%), sárgabarack- (45%), és jojoba-olajból (10%) állt. A kapott hordozóolaj keveréket 1,5 százalékkal felhígították, mielőtt hozzáadták az illóolajokat.

Az illóolajos keverék jelentősen csökkentette a fájdalom nagyságát és a depresszió mértékét a kontrollcsoporthoz képest.

Egy másik randomizált, duplavak tanulmány során 49 reumás ízületi gyulladásos betegen tesztelték, hogy a ligetszépe olajjal (EPO) helyettesíthetőek-e a fájdalomra és gyulladásra szedett nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID). A betegek kapszula formában vagy EPO-t, vagy EPO-t és halolajat, vagy placebót kaptak. 12 hónap elteltével az első két csoport jelentős állapotjavulásról számolt be. Ezen kívül ezeknél a csoportoknál jelentős mértékben csökkent az NSAID gyógyszerek használata is.

Továbbá a citromverbénából és omega-3 zsírokból álló keverék bizonyítottan csökkentette az ízületi diszfunkció és fájdalom mértékét, méghozzá 53 és 78 százalékkal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!