A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. Alább 10 olyan táplálékról és módszerről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

3. oldal: További természetes gyógymódok

3. D-vitamin

A D-vitamin hiány összefüggésben áll a reumás ízületi gyulladás kialakulásával. Egy lengyel tanulmány során 97 ízületi gyulladásos beteget vizsgáltak meg, akik 76,3 százaléka D-vitamin hányban szenvedett. A kutatók szerint összefüggés van a D-vitamin hiány, a betegség magasabb aktivitási szintje, és a rosszabb életminőség között.

De a D-vitamin szedésével javulhat a reumás ízületi gyulladásos beteg állapota. Egy indiai tanulmány során 73 alacsony D-vitamin szinttel (20ng/mL alatt), reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget hat héten át heti 60 000 IU (nemzetközi egység) D-vitaminnal kezeltek. Ezután a résztvevők további 3 hónapon át havi 60 000 IU D-vitamint kaptak. A betegeknél átlagosan 10ng/mL értékről körülbelül 57ng/mL értékre nőtt a D-vitamin szérumszintje. A kutatók szerint a D-vitamin szedése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy rövid idő alatt jelentős mértékben javult a betegek állapota.

Ezen kívül a D-vitamin a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Egy tanulmány során 377, alacsony D-vitamin szinttel és reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget randomizáltan két csoportra osztottak: az egyik csoport kapott D-vitamint, míg a másik nem. 24 hónap elteltével a D-vitamint szedőknél a betegség újboli kialakulásának aránya csak 19 százalék, míg a másik csoportnál ez az arány 29,5 százalék volt.

4. Az étrend

Egy feltételezés szerint a reumás ízületi gyulladás egy olyan, a táplálékok antigénjeire adott válaszreakció, amely a belekben kezdődik el. Az étrendet vizsgáló tanulmányok pedig alátámasztják ezt a feltételezést. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a hús, tejtermékek és gabonafélék elhagyásával enyhülnek a reumás ízületi gyulladás tünetei. Ugyanez igaz az étkezési protein mennyiségének csökkentésére például böjtölés alatt.

Now Vitamin D3 2000 IU 120 db lágykapszula Now Vitamin D3 2000 IU 120 db lágykapszula D-vitamin

Valójában két heti elemi diéta bizonyítottan ugyanolyan hatásos, mint egy adag prednizon, és még mellékhatásai sincsenek. Az elemi diéta aminosavakat (nem teljes értékű proteineket), mono- és di-szacharidokat, közepes- és hosszú-láncolatú triglicerideket tartalmaz, illetve vitaminok és ásványi anyagok szedését írja elő.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vegetáriánus étrend is hatékonynak bizonyulhat. A kutatók 27 reumás ízületi gyulladásos betegnek 7-10 napos böjtölést írtak elő, melyet a következő 3,5 hónapban glutén-mentes, vegán diéta, majd a végső 9 hónapban laktózmentes vegetáriánus diéta követett. A 26 kontrollszemélyhez képest a diétázó betegek állapota már egy éven belül jelentősen javult. A kutatók megjegyezték, hogy a széklet mikrobiomjában történt változások és az állapot javulását támasztják alá.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!