A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. Alább 10 olyan táplálékról és módszerről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

3. oldal: További természetes gyógymódok

3. D-vitamin

A D-vitamin hiány összefüggésben áll a reumás ízületi gyulladás kialakulásával. Egy lengyel tanulmány során 97 ízületi gyulladásos beteget vizsgáltak meg, akik 76,3 százaléka D-vitamin hányban szenvedett. A kutatók szerint összefüggés van a D-vitamin hiány, a betegség magasabb aktivitási szintje, és a rosszabb életminőség között.

De a D-vitamin szedésével javulhat a reumás ízületi gyulladásos beteg állapota. Egy indiai tanulmány során 73 alacsony D-vitamin szinttel (20ng/mL alatt), reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget hat héten át heti 60 000 IU (nemzetközi egység) D-vitaminnal kezeltek. Ezután a résztvevők további 3 hónapon át havi 60 000 IU D-vitamint kaptak. A betegeknél átlagosan 10ng/mL értékről körülbelül 57ng/mL értékre nőtt a D-vitamin szérumszintje. A kutatók szerint a D-vitamin szedése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy rövid idő alatt jelentős mértékben javult a betegek állapota.

Ezen kívül a D-vitamin a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Egy tanulmány során 377, alacsony D-vitamin szinttel és reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteget randomizáltan két csoportra osztottak: az egyik csoport kapott D-vitamint, míg a másik nem. 24 hónap elteltével a D-vitamint szedőknél a betegség újboli kialakulásának aránya csak 19 százalék, míg a másik csoportnál ez az arány 29,5 százalék volt.

4. Az étrend

Egy feltételezés szerint a reumás ízületi gyulladás egy olyan, a táplálékok antigénjeire adott válaszreakció, amely a belekben kezdődik el. Az étrendet vizsgáló tanulmányok pedig alátámasztják ezt a feltételezést. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a hús, tejtermékek és gabonafélék elhagyásával enyhülnek a reumás ízületi gyulladás tünetei. Ugyanez igaz az étkezési protein mennyiségének csökkentésére például böjtölés alatt.

Valójában két heti elemi diéta bizonyítottan ugyanolyan hatásos, mint egy adag prednizon, és még mellékhatásai sincsenek. Az elemi diéta aminosavakat (nem teljes értékű proteineket), mono- és di-szacharidokat, közepes- és hosszú-láncolatú triglicerideket tartalmaz, illetve vitaminok és ásványi anyagok szedését írja elő.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vegetáriánus étrend is hatékonynak bizonyulhat. A kutatók 27 reumás ízületi gyulladásos betegnek 7-10 napos böjtölést írtak elő, melyet a következő 3,5 hónapban glutén-mentes, vegán diéta, majd a végső 9 hónapban laktózmentes vegetáriánus diéta követett. A 26 kontrollszemélyhez képest a diétázó betegek állapota már egy éven belül jelentősen javult. A kutatók megjegyezték, hogy a széklet mikrobiomjában történt változások és az állapot javulását támasztják alá.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!