Rengeteg adat elérhető a világon különböző cikkekből és tanulmányokból, amelyek megerősítik a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Mégis úgy tűnik, csak nagyon kevesen használják ki a nyers fokhagyma adta előnyöket annak érdekében, hogy megőrizzék jó egészségüket. Ha megfázás, influenza vagy egyéb patogén eredetű betegségek gyötrik, a fokhagyma antibiotikus és vírusellenes hatásait többnyire figyelmen kívül hagyják. 

Egy kis, vékony gerezd hozzáadható számos ételhez, így könnyebben fogyasztható. De ha a fokhagymagerezdet egy kanál mézzel veszi be, az is használ. A petrezselyem vagy a koriander rágása amellett, hogy csökkenti a fokhagymaszagot, még egészséges is. Bármely módot is válassza, fogyasszon 2-4 gerezd fokhagymát naponta egészsége megőrzése érdekében.

Talán a legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy ilyen jelentéktelen növény, hogy tud ennyi mindent nyújtani. De talán a nyers fokhagyma ízének vagy a rágás okozta kellemetlen leheletnek köszönhető hanyagolása. Tény, hogy magas illóolaj tartalma miatt epekő betegségben szenvedők sem igen fogyaszthatják (és tudjuk, az epekövesség korunk egyik népbetegsége).

Néhányan a fokhagyma ízének és szagának elkerülése érdekében fokhagyma kivonatot használnak. 

6 érv a fokhagyma napi használata mellett:

1)    A fokhagymában található diallil-diszulfid nevű aktív vegyület hatékonyabban és gyorsabban képes áttörni a kemény baktérium membránokon, mint az antibiotikum, amelynek számos veszélyes mellékhatása lehet.
Két különálló tanulmányban összehasonlító elemzést végeztek a nyers fokhagymakivonat ételmérgezést okozó baktériumra gyakorolt hatásairól. A vizsgálatok szerint a fokhagyma fogyasztásával megelőzhetjük a legtöbb ételmérgezést és elkerülhetjük a kórházi kezelést is.

2)    Állatkísérletek során kutatók bebizonyították a fokhagyma jótékony tulajdonságait a cukorbetegség vonatkozásában. Megállapították, hogy a fokhagyma első sorban az inzulin aktivitásra van hatással, s így csökkenti a vércukorszintet.
 
3)    A fokhagyma képes kiirtani az olyan baktériumokat a szervezetből, mint a Yersinia pestis, amely bubópestishez vagy a „fekete halálhoz” vezethet.
 
Habár a bubópestis nem jellemző napjainkban, van néhány egyedülálló eset Európában. De a lényeg a fokhagyma antibiotikus, vírusellenes és gombaellenes hatása, mely számtalan betegségre nézve gyógyító hatású. 
 
A fokhagyma napi fogyasztásával biztosíthatja a szervezet profilaktikus (megelőző) védelmét, ezzel megakadályozván a fertőzések kialakulását. 
 
4)    A szív- és érrendszer egészsége a fokhagyma fogyasztásával növelhető. A fokhagyma bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a homocisztein szintet. A magas homocisztein szint érzékeny markere a szív- és keringési rendszer degeneratív betegségeinek és talán jobban előre jelzi az infarktus vagy a stroke bekövetkeztét, mint a magas koleszterin. A fokhagyma az oxidált LDL koleszterin szintjét csökkenti. Az a koleszterin, amely nem oxidálódik, fontos szerepet játszik az idegek és az agy szöveteinek fejlődésében, csak úgy, mint a D3 vitamin szintézisében. Tehát a koleszterin oxidációjának korlátozása sokkal ésszerűbb, mint magának a koleszterin mennyiségének a korlátozása.
 
A fokhagyma tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást, csökkenti a trigliceridek mennyiségét a vérben, feloldja a vérrögöket és stabilizálja az artériás plakkokat, megakadályozza a fontos lipidek oxidációját, amelyek sejtpusztuláshoz vezetnek. Mindezt mellékhatások nélkül, természetesen.
 
A fokhagyma véralvadásgátlóként is funkcionál.
 
5)    A fokhagyma erős antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, és igazi bajnok a rák elleni küzdelemben. Számos, a fokhagymában található értékes vegyület, beleértve a ként, a szelént és az allicint, hozzájárul a rákos sejtek apoptózisához (programozott sejthalál), amelyet a rákos sejtek igyekeznek elkerülni.
 
6)    Aki teheti, minden nap fogyasszon el legalább egy-két gerezdet az étkezései alkalmával.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!