A rohanó hétköznapokban mindannyian kimerültnek érezzük magunkat.

1.    Anémia

A vérszegénység okozta kimerültség a vörösvérsejtek hiánya miatt alakulhat ki, amik oxigént szállítanak a tüdőből a szövetekbe és a sejtekbe. Emiatt gyengének és oxigénhiányosnak érezheti magát. A vérszegénység ezen kívül vas-és vitaminhiányt, vérveszteséget, belső vérzést, vagy olyan krónikus betegségeket idézhet elő, mint az ízületi csúz, a rák, vagy a veseleállás. Terhesség alatt a nők kifejezetten hajlamosabbak a vashiányos vérszegénységre, és ebbe az időszakban, illetve a szoptatás alatt is nagyon fontos a vaspótlás.

Tünetek: Fáradtság, extrém gyengeség, elalvási nehézségek, koncentrációhiány, gyors szívverés, mellkasi fájdalmak, fejfájás

Vizsgálatok: fizikai tesztelés, vérteszt (teljes vérkép) – vörösvértest-szint ellenőrzése

2.    Pajzsmirigy betegség

Amikor kevés tiroid hormon a szervezetben, akkor a mindennapi teendőktől is nagyon ki lehet fáradni. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik szabályozzák az anyagcserét. A túlzott tiroid hormontól az emésztés felgyorsul, míg a túl kevéstől lelassul.

Tünetek: a túlműködés izomkimerültséggel, gyengeséggel, megmagyarázhatatlan súlyvesztéssel, állandó hőhullámokkal, megnövekedett szívritmussal, rendszertelen mestruációval, és szomjúságérzettel jár. A középkorú nők körében a leggyakoribb betegségnek számít. Az alulműködés pedig szintén kimerültséggel, koncentrációzavarral, a legkisebb mozgásra is izomfájdalommal, hízással, állandó hidegrázással, erős és gyakori mensturációval és székrekedéssel jár. Az 50 év feletti nőknél a leggyakoribb.

Vizsgálatok: Vérteszt – tiroid teszt

3.    Cukorbetegség

Évente több, mint egy millió embert diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel, de még így is nagyon sokan nem tudják magukról, hogy cukorbetegek. A cukor, vagy másnéven glükóz, adja  test energiáját. Így a 2-es típusú cukorbetegség akkor áll fenn, ha a test nem jól használja fel a glükózt, így az a vérben marad. A megfelelő energia nélkül a cukorbetegek fáradtabbnak érezhetik magukat, és ez akár az első intőjel is lehet, hogy fennáll a betegség kialakulása.

Tünetek: kimerültség, erős szomjúságérzet, állandó vizelési inger, éhség, súlyvesztés, ingerlékenység, gombafertőzés és homályos látás.

Vizsgálatok: éhgyomori szérum glukóz teszt (8 órányi nemevés után mérik a glükózszintet), oralis glukóz tolerancia teszt: 2x vizsgálják a vért: először a glükózszirup ivásakor, majd 2 órával utána.

4.    Depresszió

Ez a komoly betegség befolyásolja az alvást, az evést, a kedvet és minden mást is. Kezelés nélkül a tünetek hetekig, hónapokig vagy akár évekig is fennállnak.

Tünetek: Nem mindenkinél azonosak, de általánosan csökken az energiánk, megváltoznak az evési és alvási szokásaink, memória- és koncentrációs problémák jelentkeznek, reménytelenség érzet, értelmetlenséget és negatívitást él meg a beteg.
Vizsgálatok: vérvizsgálat nem létezik rá, de egy sor kérdéssel fény derülhet a betegségre. Ha az előbb felsorolt tünetek közül min.5 fennáll több, mint 2 héten át, akkor mentálhigiéniás doktorhoz kell fordulni. 

5.    Ízületi csúz

Ezt az autoimmun betegséget nem mindig könnyű diagnosztizálni. Amikor az immunrendszer saját maga ellen fordul és megtámadja az egészséges ízületeket és szöveteiket, akkor elviselhetetlen károkat okoznak a csontokban és a porcokban.

Tünetek: Nagyon sokféle tünettel találkozhatunk, mint kimerültség, alacsony energia, étvágytalanság és ízületi fájás. Azonban ezek a tünetek más ízületi betegségre is utalhatnak, mint pl. a kötőszövet és izomfájdalom, a lupus, a vérszegénység, a pajzsmirigy betegségei, amik tünetei azonosak. Az orvosok akkor jelenthetik ki biztosra a csúzt, ha a minimum 4 a következő kritériumokból teljesül: ízületi merevség a reggeli órákban, ami 1 órán át tart, legalább 3 ízületi terület szöveti dagadása, legalább 1 ízületi terület duzzadása (hagyományosan a csukló, középső ízület az ujjakon vagy az ujjpercek), szövetkinövés a bőr alatt, csontkopás a csuklóban, vagy a kézízületekben (röntgen által kimutatva)

Vizsgálatok: vérteszt – RA teszt (antitest) + reumatológiai vélemény

6.    Krónikus fáradtság

Ez az érthetetlen tünet erős kimerültséget okoz nagyon gyorsan. Azok, akik ettől szenvednek már a legapróbb mozdulatoktól is elfáradnak.
Tünetek: fejfájás, izom-és ízületi fájdalmak, gyengeség, érzékeny nyirokcsomók, koncentrációhiány. Egy másik fontos tünet a zavartság, amiről sajnos a tudomány nem tudja, hogy mi okozza.
Vizsgálatok: nincs igazán, az orvosoknak a többi tünet alapján ki kell zárni bizonyos betegségeket, mint a lupus vagy a multiple sclerosis.

7.    Alvási légzésszünet (apnoé)

Amennyiben ilyen alvást zavaró problémája van, akkor nagy valószínűség szerint a nem pihentető alvás következtében fáradtan fog ébredni. A betegség főbb jellemzője, hogy alvás közben a légzés rövid időre szünetel. A legtöbb esetben az apnoékor a felső légutak egy kis időre elzáródnak, ami azonnal riasztja az agyat, hogy ébredjen fel és lélegezzen újra. Az ebben szenvedők egy éjszaka alatt akár 12-100 légzéskimaradást is átélhetnek.

Tünetek: gyakran horkolással jár együtt és gyakori a következő napi fáradtság. Nagyon fontos a kivizsgálása, mert a kezeletlen apnoé akár szívbetegségekhez, magas vérnyomáshoz és strokehoz is vezethet.

Vizsgálatok: Klinikai körülmények között az alvás vizsgálata egy éjszakán át, mialatt poliszomnogram vizsgálatot végeznek (követik az alvásciklusokat és a légzést – fájdalommentes vizsgálat).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!