Ahogy beköszönt a hideg időjárás, sokan fellelkesülve belevágnak a téli sportokba, síelni mennek, korcsolyáznak vagy élénkítő sétákat tesznek a szabadban. 

Az alábbi 4 fűszer természetes módon melegíti testünket, segítségükkel kevésbé fog kihűlni kezünk, lábunk, fülünk és orrunk, s melegebbnek érezzük majd testünket.

Akik érzékenyek a hidegre, leginkább arra vágynak, hogy a szabadtéri programok után gyorsan felmelegedjenek.

1, Cayenne-i bors

A cayenne-i bors nem csak vérbőséget okoz, hanem a hidegrázást is kordában tartja. Adjuk hozzá ételeinkez, hogy felmelegítse testünket- Kínában és Olaszországban az emberek előszeretettel alkalmazzák a keringési problémák kezelésére. 

2, Fahéj

A fahéjnak jól ismert vérhígító tulajdonsága, mely szintén a keringést javítja. Akik fázósak, fogyasszanak minden nap egy kevés fahéjat, ezzel segítik szervezetük védekezését a hideggel szemben. Ehetjük almához, banánhoz vagy belekeverhetjük a reggeli müzlibe is.

3, Fokhagyma

A fokhagyma a fahéjhoz hasonlóan természetes vérhígító, segíti a vér szabad áramlását az erekben. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyító célokra, mivel termogenikus hatású.  

4, Gyömbér

A gyömbér elfogyasztva is melegítő hatású, de fürdővízbe is tehetünk belőle. Gyömbértea elkészítéséhez tegyünk 2 evőkanál szeletelt gyömbért néhány percre forró vízbe. A gyömbéres fürdő akkor a leghatékonyabb, ha a gyömbért forró vízben áztatjuk, majd ezt követően öntjük hozzá a fürdővízhez. 

Vannak, akik különösen érzékenyek a hidegre. Az ő ujjaik elfehérednek, néha egészen az ujjak tövéig a kézen és a lábon, ami komoly fájdalommal jár (Raynaud szindróma). Nekik azt ajánlom, hogy az ujjaikat ilyenkor 2-3 puff nitromint spray-vel fújják be, majd ezután egy könnyű kis krémmel dörzsöljék be az ujjaikba (pl. Nivea). Azonnal megkönnyebbülést fognak érezni, az ujjak fehérsége, fájdalma meg fog szűnni. Figyelem! Nem alkalmazható naponta többször, mint- 1-2 alkalommal, mert a vérnyomást csökkentheti és fejfájást is okozhat.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!