A bazsalikom esetleges mellékhatásai

1. Eugenol túladagolás:

A bazsalikomot elsődleges összetevője az eugenol.

Az Ajurvédikus gyógyászatban is használják és hozzájárul az egészség fenntartásához, viszont fogyasztása és használata mellékhatások kialakulásához is vezethet.

Miért? 

A bazsalikom túlzott fogyasztása eugenol túladagoláshoz vezethet. Ha túl sok eugenolt fogyaszt, akkor annak a lehetősége is fennáll, hogy mérgezést kap.

Az eugenol a bazsalikomon kívül a cigarettában és néhány ételízesítőben található még.

Tünetek: 

Véres köhögés, gyors légzés és véres vizelet.

2. Vérhígító:

A bazsalikom hígítja a vért, ezért nem kéne más vérhígító gyógyszerekkel együtt szedni.

Miért? 

Azok, akik már szednek valamilyen vérhígító gyógyszert, mint például warfarint vagy heparint, nem fogyasszanak bazsalikomot. A bazsalikom ugyanis felerősíti a vérhígító gyógyszerek hatásait, aminek súlyos következményei lehetnek.

Tünetek: 

Zúzódások és/vagy hosszabb ideig tartó vérzés.

3. Alacsony vércukorszint:

Egészségügyi problémának számít az is, ha a vércukorszint abnormálisan alacsony.

Miért? 

A bazsalikom jó hatással van a magas vércukor szintre, mivel csökkenti azt. Akinek azonban alapjába véve alacsony a vércukra ne igazán fogyassza a bazsalikomot, mivel az rendkívüli módon lecsökkenti a vércukor szintet, ami veszélyessé is válhat.

Tünetek: 

Sápadtság, szédülés, éhség, gyengeség, ingerlékenység.

4. Befolyásolhatja a termékenységet:

A bazsalikom befolyásolhatja a férfiaknál a termékenységet.

Miért? 

Hím nyulakat olyan teszteken vetettek alá, melynél két csoportba osztották őket: egy normális és egy teszt csoportra. Az utóbbi csoport 30 napig naponta 2 gramm bazsalikomlevelet kapott. A 30 nap leteltével a teszt csoport nyulainál jelentős mértékben csökkent a spermiumok száma.

5. Hatása a várandós nőkre:

Ha a várandós nők túl sok bazsalikomot fogyasztanak, az hosszú távon negatív hatással van mind az anyára, mind a babára, mivel a bazsalikom nem kívánt reakciókat indít be a várandós nőknél.

Miért? 

A bazsalikom stimulálhatja a méh összehúzódását a várandós nőknél, ezáltal pedig komplikációkat okozhat a szülésnél vagy a menstruációnál.

Tünetek: 

Hátfájás, görcsök, hasmenés és vérzés.

6. Befolyásolja a gyógyszerek hatását:

A bazsalikom befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását.

Miért? 

Ezért egy bizonyos anyag a felelős, amely a máj enzimrendszerében található. A hatása miatt a vérben megnövekedhet vagy csökkenhet a gyógyszer szintje.
A diazepam és a scopolamin két olyan gyógyszer, amelyek csökkentik a hányingert, a hányást, valamint az idegességet és a szorongást. A bazsalikom azonban csökkenti ezeknek a gyógyszereknek az amnéziás hatását.

Tünetek:

Gyomorégés, szórakozottság, fejfájás és hányinger.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!