Az emberi szervezet 2-3 mg cinket tartalmaz, főképp a csontok körüli izmokban és magukban a csontokban. Emellett a vesékben, hasnyálmirigyben, a retinákban, a májban, a vérsejtekben, a fogakban, a hajban, a bőrben, és a prosztatákban található.

Bár a cink esszenciális a megfelelő egészség és testfunkciók fenntartásához, fiatal gyermekek, terhes vagy szoptatós nők, valamint idősek körében gyakori a cink-hiány. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései szerint világszerte a népesség 31%-a szenved cink-hiányban egy adott időpillanatban. 

A cink-hiány fő oka a nem megfelelő tápanyagbevitel, valamint alkoholizmus, testsúly csökkentő műtét, cukorbetegség, és egyéb egészségügyi problémák is okozhatják. 

Alább találja a cink-hiány legfőbb tüneteit: 

1.    Nem megfelelő immunitás. 

A cink nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához, a cink-hiány pedig az antitestek számának csökkenéséhez vagy azok meggyengüléséhez vezethet, amely által az immunitás is csökken. A cink emellett fontos a T-sejtek növekedéséhez, és a membránok védekező funkciói fenntartásához is. 

Egy 2002-ben, a klinikai táplálkozásról szóló European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent cikk szerint a cink széles körben befolyásolja az immunitásban résztvevő összetevőket, mint az enzimek, a peptidek, és a cytokinek. 

A cink-hiányban szenvedők szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki gyulladás, valamint könnyebben fáznak meg vagy kapják el az influenzát. Főképp fiatal gyermekek és idősek körében kell odafigyelni a megfelelő cink bevitelre, mivel az ő immunitásuk különösen alacsony lehet. 

2.    Kitartó hasmenés.

A cink-hiány a hasmenés előfordulásának gyakoriságát és annak súlyosságát is növelheti. Csökkenti a szervezet immunitását, amely miatt a szervezet immunreakciói megváltoznak, valamint nagyobb eséllyel alakulnak ki gyulladások vagy fertőzések, amelyek hasmenést okozhatnak. Ez a probléma főképp a gyermekek körében jellemző. 

Súlyosabb esetben bélrendszeri problémákat is okozhat, mint a fekélyes elváltozások, a Crohn-betegség, vagy a megrövidült bél-szindróma.

Egy 2000-ben, a táplálékbevitelről szóló American Society for Nutritional Sciences szaklapban megjelent cikk alátámasztotta a cink-hiány, az alultápláltság, és a hasmenéssel járó betegségek kapcsolatát. 

Egy 2012-ben, a Cochrane Database of Systematic Reviews szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy bizonyos földrajzi területeken, ahol magas a cink-hiányos betegek aránya, a szájon át szedhető cink tartalmú étrendkiegésztő tabletták alkalmazása hasznos lehet a hat hónapnál idősebb, hasmenéstől szenvedő gyermekek körében. 

3.    Étvágytalanság.

A cink hiánya a szervezetben az étvágy csökkenését is okozhatja, a tünet bekövetkezésének mechanizmusa azonban ismeretlen. Úgy hiszik, a cink hatással van az agy különféle területein található neurotranszmitterekre, köztük a gamma-amino butirénsavra (GABA) és az amygdala-ra is, amelyek az étvágyra is hatással vannak. 

Az alacsony cink szint a szaglást és az ízlelést is megváltoztatja, amely szintén étvágytalanságot, ezáltal pedig testsúlyvesztést okozhat. 

Egy 2006-ban, az étkezési rendellenességekkel foglalkozó Eating and Weight Disorders szaklapban megjelent tanulmány szerint a két hónapon át, napi 14 mg mennyiségben szedett cink segítette az anorexia nervosa-s betegek gyógyítását. 

4.    A gyermekek nem megfelelő fejlődése. 

A cink elengedhetetlenül fontos a gyermekek megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez, ennek az ásványi anyagnak ugyanis esszenciális feladata van a sejtek növekedésében, a sejtelválasztódásban, és az anyagcsere folyamatokban is. A cink hiánya gátolhatja a gyermekkori növekedést, valamint csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet is.

A cink hiánya megakadályozhatja az egészségesnek számító magasság és testsúly elérését, valamint a szexuális érettség bekövetkezését is késlelteti. 

Egy 2014-ben, a The Cochrane Collaboration szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állították, hogy a megfelelő mennyiségű cink fogyasztása csökkentheti a hat hónapos és tizenkét éves korú gyermekek körében a halandóságot, a betegségek kialakulási esélyeit, valamint a növekedési rendellenességek kialakulási esélyeit is. 

A szoptatás azért is nagyon fontos a csecsemők táplálása szempontjából, mivel az anyatejben kis mennyiségben cink is található. 

5.    A haj elvékonyodása.

A cink-hiány meggyengíti a fejbőr sejtjeit, hajproblémákat okozva ezzel, mint a haj kihullása, a haj pigmentjeinek elvesztése, a haj szárazsága és durvasága, a haj töredezése, valamint a strukturális problémák, amelyek szintén a haj gyengülését és töredezését okozhatják. A probléma a szemöldököket és a szempillákat is érintheti. 

A szervezet cink-hiánya hypotireózisra (a pajzsmirigy alulműködésére) is utalhat, amely szintén a haj elvékonyodásával és kihullásával járhat. 2013-ban, az International Journal of Trichology szaklapban megjelent cikk szerint a cink-hiány és a hypotireózis között összefüggés figyelhető meg, mivel a betegség kóros hajhullást okozhat.

Több cink tartalmú étel fogyasztásával, valamint cink étrendkiegészítő kapszulák szedésével könnyedén kezelhetőek a hajproblémák, bármilyen étrendkiegészítő alkalmazása előtt azonban mindenképpen kérdezze meg orvosa véleményét. 

6.    Bőrproblémák.

A fontos ásványi anyag hiánya bőre egészségére is rossz hatással lehet, pattanásokat és mitesszereket, ekcémát, pikkelysömört, kiütéseket, és száraz, hámló bőrt okozhat. Emellett bőre színét is vesztheti, sápadttá válhat. 

A cink segíti a kollagén szintézist, amely elengedhetetlenül fontos a bőr egészségének fenntartása és a sebgyógyítás szempontjából. Emellett a cink a fehérjék és sejtmembránok megfelelő felépítését is segíti, valamint megvédi bőrét a káros ultraibolya (UV) sugárzástól is. A cink csökkenti a kártékony hatású szabadgyökök kialakulását is. 

A legtöbb egészségügyi szakember a pattanások és mitesszerek, a bőr öregedése, vagy a herpes simplex vírus ellen cink alapú krémeket és kenőcsöket javasol, amelyek a sebgyógyulást is gyorsítják. 

7.    Viselkedési zavarok. 

A cink-hiány gyakori több pszichiátriai betegség esetében is, mint az emlékezetvesztés, a pszichotikus zavar, vagy a pánikbetegség. A cink ugyanis stressz-csökkentő tápanyag, amelynek hiánya az érzelmi egyensúly felborulását okozhatja. 

A cink-hiány a szerotonin-szintézis csökkenéséhez és a feszültség érzetének növekedéséhez vezethet, csakúgy, mint gyakori hangulatingadozáshoz, dührohamokhoz, rémültséghez, depresszióhoz, és alacsony önértékeléshez. Amennyiben nem kezelik időben a problémát, akár figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) is kialakulhat. 

Egy 2011-ben a pszichofarmakológiával és pszichiátriával foglalkozó Progress in Neuro-psychopharmacology & Biological Psychiatry szaklapban megjelent tanulmány kiemeli a cink szerepét a depressziókor jelentkező neurodegeneratív gyulladásos állapotok megszüntetésében. 

Emellett 2010-ben a Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care szaklapban több, a cink és a hangulatingadozások kapcsolatát vizsgáló tanulmányt is megjelentettek, amelyek mind arra jutottak, hogy a megfelelő cink szint segíti a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentését. 

8.    Látásproblémák.

Az Amerikai Látásvizsgálati Szervezet felmérései szerint a cink elengedhetetlenül fontos a megfelelő látás érdekében, a retinában ugyanis nagy mennyiségben található cink. 
Segíti az A-vitamint a melanin termelésében, amely pigment védi a szemet és segíti az élesebb látást a sötétben. A cink hiánya tehát csökkent éjszakai látást és homályos látást eredményezhet. 

Egy 2001-ben a szem egészségével foglalkozó Archives of Ophthalmology szaklapban megjelent tanulmány szerint az antioxidáns és/vagy cink tartalmú étrendkiegészítők szedésével késleltethető az öregedéssel járó látásromlás mértéke. 
Amennyiben önt is veszélyezteti a látásromlás, kérdezze meg orvosa véleményét a cink tartalmú étrendkiegészítők szedéséről.

9.    Alacsony kognitív funkciók.

A cink-hiány az idegrendszerre is hatással lehet, csökkentheti a kognitív képességeket, mint a tanulási képességek és az emberekhez viszonyuló magatartás. 

Emellett a diszlexia kialakulásával is összefüggésbe hozták. A cink ugyanis befolyásolja a különféle szinaptikus területeket, mint a glutamát receptorok is, amelyek alapvető fontosságúak a tanulási folyamatok és a memória során. 

Egy másik tanulmány szerint, amelyet a Biological Trace Element Research szaklapban publikáltal 2013-ban, a szájon át alkalmazott cink tartalmú étrendkiegészítők javíthatják az iskoláskorú gyermekek kognitív funkcióit. 

10.    Gyenge csontok és ízületek.

A cink elengedhetetlenül fontos a csontok táplálása szempontjából, nagymértékben befolyásolja ugyanis azok állapotát, valamint stimulálja a csontok felépítését is. Az ásványi anyag hiánya sok esetben ízületi fájdalmat okozhat. 

Egy 2010-es tanulmány szerint, amit a tápanyagokkal foglalkozó Nutrition Research and Practice szaklapban jelentettek meg, a cink növelheti a csontok növekedési rátáját, mivel stimulálja a sejt proliferációt, a lúgos foszfatáz aktivitást, és a kollagén szintézist is. 

Mivel a csontokban található cink mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, cink tartalmú étrendkiegészítők fogyasztásával segítheti csontjai egészségének fenntartását és csökkentheti a csontritkulás kialakulási esélyeit. Bármilyen étrendkiegészítő fogyasztása előtt azonban kérdezze meg orvosa véleményét.  

11.    A cink-hiány kezelése.

A cink-hiányt könnyedén pótolhatja a megfelelő étrenddel, nagy mennyiségű cinket találhat az alábbi ételekben: 

- vörös húsok, szárnyasok, és tojás, 
- osztriga, rák, homár, és egyéb tengeri állatok, 
- babfélék, csicseriborsó, és lencsefélék,
- olajos magvak és csonthéjasok, mint a kesudió, a mandula, a szezámmag, vagy a tökmag,
- teljes kiőrlésű gabonák,
- vitaminokkal dúsított reggeli gabonapelyhek,
- tejtermékek, mint a sajt és az alacsony zsírtartalmú tej.

Emellett fogyaszthat cink tartalmú étrendkiegészítőket is, azonban ezt kizárólag orvosa beleegyezése után tegye.

Megjegyzés: 

Kerülje a túlzott cink bevitelt, mivel az cink mérgezést okozhat, amely hányingerrel, hányással, étvágyvesztéssel, hasi görcsökkel, hasmenéssel, és fejfájással járhat. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!