Az agy segítője; gyömbérrel a szklerózis multiplex ellen, az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével és a memória javításával.

Napjaink felgyorsult világában a megfelelő kognitív képességek elengedhetetlenek. Szerencsére a gyömbér kiváló szövetséges az emlékezet serkentésében. Emellett fontos szerepet játszik az agyi oxidatív stresszel és az idegi betegségekkel szemben való védekezésben is. 

A gyömbér gyökér egy széles körben használt étel, amely szinte mindenre gyógyír a gyulladástól, a rákon át a cukorbetegségig. Azonban azt tudta-e, hogy az agyfunkciókat is javítja?

Csodagyógyszer

Felhasználhatósága alapján kevés hasznosabb ételt találhatunk. A gyömbért világszerte használják ízletes ételek elkészítéséhez és emellett számos jótékony hatása is van.

A gyömbér az alternatív medicina szerint:

- csökkenti a fájdalmat
- megelőzi a cukorbetegséget
-  segít legyőzni a rákot
- megküzd a bakteriális és gombás fertőzésekkel
- csökkenti a gyulladást
- csillapítja a hányingert
- enyhíti a mérgező vegyi anyagok hatását
- kezeli a nem alkohol kiváltotta zsíros májbetegséget
- védelmet nyújt a sugárzással szemben
- javítja a keringést és a szívműködést
- megvéd a stroke kockázatától
- csillapítja a migrénes fejfájást

És a lista itt még nem ér véget. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a gyömbér okosabbá tesz és a neurológiai problémákkal szemben is védelmet nyújt.

Agyserkentő tulajdonságok

A Kutatás alapú komplementer orvoslás című lapban publikált kutatás szerint a gyömbér fogyasztása középkorú nőknél javította a kognitív képességeket. Hatvan egészséges résztvevőnek adtak véletlenszerűen placebót vagy gyömbér kiegészítőt (standardizált 400 és 800 mg-os kapszulákat napi egyszer) két hónapig. Az önkénteseket az első és a második hónap után tesztelték és értékelték a memória és a kognitív funkció szempontjából. Azoknál a résztvevőknél, akik gyömbérkivonatot kaptak, jelentős emlékezet javulás volt megfigyelhető, emellett az agyi oxidatív stressz csökkent.

Egy másik kutatás szerint a gyömbér gyökér segítette minimalizálni a mososodium glutamát (MSG) idegi mérgező anyag hatását. Miután 30 napig napi 4mg/per testsúly kg MSG-t kaptak hím albínó patkányok, jelentős csökkenés volt megfigyelhető az epinephrin és noprephinephrin hormonok szintjében, emellett az agyi neurotranszmitter dopamin és szerotonin szintjében is. Azonban amikor ugyanennyi ideig gyömbér kivonatot kaptak injekción keresztül (100 mg/per testtömeg kilogramm) a hormonok és neurotranszmitterek szintje szignifikánsan növekedett. Ha a kettőt együtt adták, az MSG káros hatásait tompította a gyömbér, azt mutatva, hogy a gyömbér hatékony neuroprotektív ágens.

Akár az időskorban, akár a mérgező étel adalékok miatt kialakuló kognitív hanyatlás esetén jól használható a gyömbér. Ennek beépítése a napi étrendbe, rendkívül egészséges szokás. Használja ízletes fűszerként, vagy frissen őrölve teaként, esetleg kivonatként az agy és idegrendszer egészségének megőrzésére most és a jövőben.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!