A ginsengben sok aktív összetevő található, a legfontosabbak a ginsenosidok vagy panaxosidok. A ginsenget régóta használja a hagyományos és a természetes orvoslás is az emberek egészségi állapotának növelésében és a betegségek leküzdésében. Adaptogénként tartják számon, olyan anyagként, amely segíti a szervezet természetes öngyógyítását. Sokféle egészségügyi probléma esetén használják, mint például fertőzések, hajhullás, stressz, merevedési zavarok és még a rák esetében is.

Emellett azonban számos mellékhatása is van, ahogy mindennek.

A ginseng 10 mellékhatása:

Sok jó tulajdonsága ellenére a ginseng sem mentes káros mellékhatásoktól, túlzottan nagy adagban fogyasztva, íme néhány lehetséges mellékhatás.

A ginseng egy tápláló évelő növény, amely Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában honos. Ez tulajdonképp egy gyógynövény gyökere. Aminosavakban, ásványi anyagokban, B-, C-, és E-vitaminban gazdag, ezért a szárított ginseng gyökeret gyakran árusítják por vagy kapszula formában.

1.    Álmatlanság, fejfájás és hányinger

A ginseng leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, vagy inszomnia, a fejfájás, a hányinger és az emésztési panaszok. Ezek a tünetek nem súlyosak de mindenképp kellemetlenséget okoznak.

2.    Szívproblémák

A ginseng felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást, amely súlyosbíthat egyes már fennálló keringési zavarokat. A magas vérnyomásúak, illetve azok, akiknek már volt szívrohamuk, ginseng fogyasztás előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal.

3.    Terhesség és szoptatás

A ginseng gyerekek és kisbabák számára nem biztonságos. A terhesség alatt való fogyasztása vetéléshez és születési rendellenességekhez is vezethet. A szoptatós anyáknak is kerülniük kel, mivel megmérgezheti a kisbabát.

4.    Csökkenti a vércukorszintet

A ginseng drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet, gyógyszeresen kezelt cukorbetegek orvosi konzultáció nélkül ne fogyasszák, mert a ginseng és a gyógyszerek együttes hatására drasztikusan csökkenhet a vércukorszint.

5.    Érgyulladás

A nagy mennyiségű ginsengbevitel agyérgyulladást okozhat, amely akár stroke-hoz, lázhoz és fejfájáshoz is vezethet.

6.    Gátolja a véralvadást

A ginseng gátolja a véralvadást, mivel hígítja a vért, tehát anticoagulánsként viselkedik, ezzel növelve a vérzés kockázatát. Műtét előtt ajánlott kerülni, mivel operáció utáni vérzési problémákhoz vezethet. Azok, akiknek véralvadási problémáik vannak, konzultáljanak orvosukkal ginsengfogyasztás előtt.

7.    Allergiás reakciók

A ginsengallergia tünetei: fulladás, viszketés, kiütések, stb. A legsúlyosabb alllergiás reakciók akár halálosak is lehetnek.

8.    Skizofrénia

A ginseng magas dózisban hatással van a szervezet neurotranszmittereire. Ezek vegyi anyagok, amelyek üzenetet szállítanak az idegsejtektől a többi sejthez. A ginseg és egyes antipszichotikumok együttes szedése módosíthatja a neurotranszmitter szintet a skizofrániás vagy egyéb mentális betegségekkel küzdő személyek szervezetében.

9.    Vérnyomás

A ginseng vérnyomásra gyakorolt hatása vitatott, mivel egyes esetekben növelte, más esetekben csökkentette azt. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek erősen ajánlott az orvosi konzultáció ginseng fogyasztása előtt, így elkerülhetik a nem várt mellékhatásokat.

10.    Egyéb mellékhatások

A hosszantartó és folyamatos ginsengfogyasztás vérzési zavarokhoz vezethet, illetve ödémához, szívritmuszavarokhoz, látási zavarokhoz, száj és ajak szárazsághoz és viszketéshez.
Összegezve, a ginseng fogyasztása rendkívül jótékony, azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mértéktelen fogyasztása akár súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!