Az egyiptomiak úgy hitték, hogy a gyümölcs hozzásegít az örök élethez, ezért a halottakkal együtt temették el őket. Az ősi hagyományok csak érdekességek, azonban a gránátalmának számos jótékony hatása van az egészségre.

A gránátalma hajra gyakorolt jótékony hatása

1. Megakadályozza a rák kialakulását:

A kínaiaknál a szerencse gyümölcsének tartják, a görög esküvőkön pedig hagyomány szerint mindig megtalálható gyümölcs.

Mivel a gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, A-, C-vitamint, valamint vasat, ezért könnyedén felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így megállítja a sejtkárosodást és megakadályozza a rák (különösen a prosztata-, mell- és tüdőrák) kialakulását.

2. Megakadályozza a szívbetegségek kialakulását:

A gránátalmában lévő antioxidánsok csökkentik a „rossz” koleszterolszintet (LDL), és növelik a „jó” koleszterolt (HDL), így a gránátalma megakadályozza a szívbetegségek kialakulását. A gyümölcs leve serkenti a vérkeringést a szívben, így a szív egészséges marad.

3. Erősíti az immunrendszert:

Egy közepes méretű gránátalma a C-vitamin napi bevitelének 15%-át tartalmazza, amely erősíti az immunrendszert.

4. Egészséges bőr:

A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez, ami elengedhetetlen az egészséges bőrhöz. A gránátalma magjaiból kinyert olajjal bekenhető az egész test: az olajban lévő antioxidánsok megvédik a bőrt a szennyeződésektől, így megelőzik az öregedést és a bőrrák kialakulását. Segítik a bőrsejtek regenerálódását, illetve eltávolítják az elhalt hámsejteket, így a bőr egészséges és ragyogó lesz.

5. Megakadályozza a csontritkulás kialakulását:

A naponta fogyasztott gránátalma erősíti a csontokat, így megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

6. Egészséges artériák:

Az artériák elmeszesedése naponta fogyasztott gránátalmával megelőzhető. 

7. Vérnyomás:

A naponta fogyasztott gránátalmalé akár 5%-kal is csökkentheti a magas vérnyomást.

8. Megakadályozza fogkő kialakulását:

Naponta egy pohár gránátalmalével megakadályozható a fogkő kialakulása.

9. Megszünteti a hasmenést:

A gránátalmával megszüntethető a hasmenés.

10. Szabályozható vele a testsúly:

Mivel a gránátalma tele van antioxidánsokkal, ezért naponta fogyasztva segít a testsúly szabályozásában. 

11. Megakadályozza a sejtkárosodást:

A gránátalmában található nagy mennyiségű antioxidáns elpusztítja a szabadgyököket, amelyek általában nem csak megtámadják, de károsítják is a sejteket. A gyümölcs rendszeres fogyasztásával azonban a sejtek és a szövetek is egészségesek maradnak.

12. Megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását:

A naponta fogyasztott gránátalma megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását. Ha a betegre már hatással van a kór, a gránátalma akkor is lassítja a betegség lefolyását. A gyümölcs serkenti a beteg agyát, valamint hozzájárul a napi feladatok megfelelő és aktív elvégzéséhez.

A gránátalma bőrre gyakorolt jótékony hatása

Ez a leveses, piros gyümölcs különösen jó hatással van a bőrre, köszönhetően az antioxidáns, antimikrobiális, gyulladás- és öregedésgátló tulajdonságainak. Emiatt a gránátalma gyakran hozzávalója különböző bőrápoló termékeknek.

13. Hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához:

A kollagén a bőrben található létfontosságú anyag, amely biztosítja, hogy a bőr puha, sima és feszes maradjon. A gránátalmában található bizonyos vegyületek megakadályozzák, hogy az enzimek lebontsák a kollagént, így hozzájárulnak az egészséges bőrhöz. Ezenkívül olyan sejtek növekedését is segítik, amelyek elasztint és rostot termelnek, ezáltal biztosítják, hogy a bőr puha és rugalmas maradjon. Továbbá a gyümölcs stimulálja a keratinociták sejtosztódását, amelyek a bőr külső rétegét alkotják. Ezen sejtek növekedésével a bőr könnyebben gyógyul.

14. Segíti a sejtregenerálódást:

A bőrkárosodás gyakran vezet olyan problémák kialakulásához, mint a bőr pigmentációja és a májfoltok megjelenése. A gránátalma megvédi az epidermiszt (a bőr külső rétegét), és elősegíti a bőrsejtek regenerációját az epidermiszben és a dermiszben (a bőr belső rétege). Ezenkívül hozzájárul a természetes antioxidánsok termeléséhez, amelyek ugyancsak segítik a bőrsejtek regenerációját. Így nem csak serkenti a vérkeringést, de a szövetek helyreállítását és a sebgyógyulást is.

15. Pattanások kezelése:

A pattanások emésztési problémák vagy a hormontermelés felborulása miatt alakulnak ki. Mivel a gránátalma gazdag C-vitamin forrás, szabályozza a faggyúkiválasztást, valamint megszünteti az emésztési problémákat is, így helyreáll az egészséges vérkeringés a szervezetben. Ha szeretné eltüntetni a pattanásokat vagy sebeket, vigyen fel gránátalmalevet az érintett területre, így segíti a szövetek helyreállását.

16. Száraz bőr:

A gránátalma kis molekuláris felépítése segítségével mélyen a bőrbe jut, így hatékonyan kezelhető vele a száraz bőr. Mivel omega-5 zsírsavat tartalmaz, ezért nyugtatja a száraz, kirepedezett és irritált bőrt, valamint hidratál is.

17. Zsíros vagy kombinált bőr: 

A gránátalmaolaj jó hatással van a zsíros bőrre. Gyakran használják bőrápolási termékekben, mivel megakadályozza a pattanások kialakulását, csökkenti a kisebesedést és nyugtatja az enyhén irritált bőrt.

18. Öregedésgátló:

A gránátalma öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így külsőleg és belsőleg is képes a bőrt megfiatalítani. A gránátalmalé a nap vagy öregedés okozta károkra használható, míg a gránátalmaolaj erősíti az epidermiszt, így csökkenti a ráncokat. A gyümölcstől a bőr sima és fiatalos lesz, valamint meghosszabbítja a kollagéntermelő sejtek élettartamát. A kollagéntől és elasztintól a bőr rugalmas és fiatalos marad, valamint minimalizálódik a ráncok megjelenése is.

19. Nap elleni védelem:

A gránátalma kiváló hatással van a napsugarak okozta károkra. Mivel a gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ezért védi a bőrt a szabadgyökökkel szemben, amivel így megelőzhető a bőrrák kialakulása, enyhíti a napégést és csökkenti a nap okozta sérüléseket. A gránátalma magjából készült olaj védelmet nyújt a bőrrákkal szemben, mivel olyan polifenolos antioxidánst tartalmaz, amely meggátolja a tumorok növekedését.

20. Bőrgyulladás:

A gránátalma-kivonat (hasonlóan bármilyen más balzsamhoz), nyugtatja a gyulladt bőrt. Gyulladásgátló hatása a benne lévő polifenoloknak és más vegyületeknek köszönhető. A gránátalma magja gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért serkenti a sebgyógyulást a vágások és horzsolások esetében. A gránátalma fogyasztásával vagy kivonatának/olajának használatával az érintett terület nem csak gyorsabban gyógyul, de a fertőzés is megelőzhető. Továbbá a gyógyulás után nem marad vissza sebhely a bőrön.

A gránátalma hajra gyakorolt jótékony hatása

Ezzel a gyümölccsel nem kezelhetőek hatékonyan az olyan hajproblémák, mint a hajhullás, korpásodás vagy hajritkulás, viszont olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek közvetve jó hatással vannak a hajra. Például, a hajhullásért gyakran a vérszegénység a felelős, a gránátalma viszont serkenti a vérkeringést, így a hajhullással is felveheti a harcot.

21. Erősíti a hajhagymákat:

A gránátalmalé fogyasztásával erősödnek a hajhagymák. A gránátalma kivonatot pedig gyakran használják a hajhullás kezelésére. A gránátalmaolaj olyan savat tartalmat, amely erősíti, dúsítja és egészségessé teszi a hajat. Nem csak a fejbőr keringését serkenti, de a hajnövekedést is stimulálja.

22. Göndör haj:

A gránátalmaolajat gyakran használják forró olajos kezeléseknek vagy a sampon használata előtt, hogy „megszelídítsék” a göndör hajat. Az olaj hidratálja a hajhagymákat és kezelhetővé teszi a hajat, így növeli a komfortérzést és szebbé teszi a hajat.

A gránátalma kiválasztása és tárolása

Kiválasztás: A gránátalma vásárlásakor mindig válassza azokat a gyümölcsöket, amelyek gömbölyűek, a méretükhöz viszonyítva elég nehezek és szép színűek, valamint friss illatúak. A héjuk legyen vékony, de kemény, és ne legyenek rajta vágások, a teteje pedig ne legyen penészes. A nagyobb gyümölcsök levesesebbek, mint a kisebbek. A magok kukoricamagra emlékeztetnek, viszont pirosas színűek, kissé áttetszőek és vékonyabb a héjuk. A gyümölcs héjának viszont nem feltétlenül kell piros színűnek lennie: a mélypirostól a vörösesbarnáig változhat a színe, de ennek nincs hatása a gyümölcs minőségére, azonban mindig részesítse előnyben a sötétebb színű gyümölcsöket. Mivel a gránátalma a leszedése után nem érik tovább, a szüretelés után nem növekszik a cukortartalma, ezért tanácsos teljesen érett gyümölcsöt vásárolni.

Tárolás: Szobahőmérsékleten a gránátalma akár két hétig is eláll, ha hűvös, száraz helyen tárolja és közvetlen napfénynek nem teszi ki. Az egész gyümölcs akár egy hónapig is elállhat hűvös, száraz helyen, hűtőben pedig két hónapig is. Habár a gyümölcsöt nem tanácsos lefagyasztani, a magok egy évig tárolhatóak légmentesen zárt tasakban a fagyasztóban. A friss gránátalmalevet hűtőben kell tárolni, de 2-3 napon belül el kell fogyasztani. A felszeletelt gránátalmát 4 napon belül fogyassza el, mivel a gyümölcs húsa felvágás után gyorsan megromlik.

Felhasználási tippek (Fogyasztás/Elkészítés)

Ez az ízletes gyümölcs könnyedén beépíthető az étrendbe, így a szervezet több rosthoz, káliumhoz és E-vitaminhoz jut. A gránátalma többféle módon is fogyasztható: például magában, vagy más ételek részeként is, a gránátalmamagok pedig finom és egészséges rágcsálnivalók.

Fogyasztás előtt tisztítsa meg a gyümölcsöt. A héjat vágja be négy oldalt és nyissa fel. Minden negyedet tegyen vízbe, és az ujjai segítségével távolítsa el a magokat. Mivel a héj könnyebb, ezért a víz felszínén fog lebegni, míg a nehezebb magos gyümölcs a víz aljára süllyed. A vízben könnyebben meglazíthatóak a magok, így könnyebb kiszedni őket.

1. A szárított magok húsos ételekhez használhatóak:

A gránátalmamagok ehetőek, porrá őrölve pedig jól ízesíthetőek velük a húsos ételek.

2. Gránátalmalé:

Néhányan csak kiszívják a levet a magokból, aztán kiköpik őket. Ha szeretné kiszívni a gránátalma levét, egy kemény felszínen gurigassa végig. Amikor a gyümölcs már elég puha, szúrjon egy szívószálat az egyik végébe, és a gyümölcs összenyomásával szívja ki a levet. Megjegyzendő azonban, hogy ezzel a módszerrel a gyümölcs nagy része veszendőbe megy.

3. A magok különleges ízt adnak az ételeknek:

A gránátalmamagok számtalan ételre szórhatóak, így a hétköznapi ételeknek is különleges ízt kölcsönöznek. A reggeli zabkását vagy müzlit, valamint a felkockázott mangót is finomabbá teszik. A narancs-, almalé, valamint a fekete tea pedig jellegzetes ízű lesz tőle.

4. Levesek:

A gránátalmamagok számtalan leveshez adhatóak hozzá. Akár gránátalmalevest is készíthet, amibe tegyen egy kevés zöldséget.

5. Koktélok, italok és jégkrémek:

A gránátalmalének savas, citrusos íze van. A franciák sűrű, piros szirupot készítenek a gránátalmából, amit grenadinnak neveznek. Ez az alkoholmentes szirup gyakran használt alapanyag a koktélok elkészítésénél. Ezenkívül sokszor ízesítik vele a gyermekeknek készült italokat és a jégkrémeket is.

6. Saláták:

A gránátalma mindenféle salátához hozzáadható. A szezonális saláta elkészítéséhez keverjen össze friss zöldeket (például spenótot) felszeletelt körtével, pirított dióval, szétmorzsolt márványsajttal, gránátalmamagokkal és öntse le az egészet citromecettel. A gyümölcssalátához keverjen össze mangót, gránátalmamagokat és papayát, valamint ízlés szerint adjon hozzá egy kis citromlevet. A gránátalmamagokat ezenkívül a dióból, spenótból és kecskesajtból készült salátához is hozzáadhatja, egy kis mézzel ízesítve.

7. Salsa szósz:

A sült csirkéhez kiválóan illik a gránátalmás salsa szósz. A szósz elkészítéséhez a gránátalmamagokat keverje össze kis darabokra szeletelt piros paprikával és narancsdarabokkal.

8. Turmix:

A gránátalmamagokat turmixokhoz, alkoholos italokhoz és gyümölcslevekhez is hozzá lehet adni. Egyszerűen turmixolja össze a magokat, amíg folyékonyak nem lesznek, majd szűrje le a kapott folyadékot, amiből gránátalmás mojitót, bort készíthet vagy a mangós turmixba is keverheti.

9. Desszertek:

A gránátalmamagokkal a desszertek is ízesíthetők, egyszerűen csak szórja a joghurt, fagylalt, vagy csokoládétorta tetejére néhány szem málnával.

10. Ízesített gránátalmalé:

Melegítse fel a gránátalmalevet almaborral és egy fahéjrúddal. A fahéjrúd eltávolítása után az italt pohárban szolgálja fel és szórja meg gránátalmamagokkal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!