Manapság, ha valaki elveszíti közeli hozzátartozóját, barátját, elvárják tőle, hogy 6-8 hét alatt végezzen a "gyászmunkával" és térjen minél előbb vissza a "normális" életbe.

Tudományos cikkek sora óv minket az elhúzódó "gyászmunkától", ezt helytelennek és kórosnak beállítva. Ezzel szembe mennek az évezredes bölcsességgel, miszerint a gyász egy évig tartó folyamat.

Vannak, akik úgy érzik, a gyászon minél hamarabb túl kell lenni. Ez főleg azokra érvényes, akik általában irányítani tudják az érzéseiket, és nem szeretik maguk körül a zűrzavart.

Azért egy évig, mert egy év kell ahhoz, hogy minden ünnepünk, legyen az karácsony, húsvét, névnap, születésnap, házassági évforduló, stb. napjai újra előjöjjenek, de már a szeretett személy részvétele nélkül.

Át kell élni ezeket az évfordulókat, hogy végérvényesen lezáruljon bennünk a gyász. És ez nem felejtést jelent, csupán egy hosszú utat, ami vissza vezet a normális életbe.

Mivel modern korunk ezt már felülírta, az eredmény sem lehet kétséges. Rengeteg elfojtás, frusztráció, aminek a következménye súlyos szocializációs zavarok, vagy szomatizációs tünetek kialakulása.

Vannak dolgok, amiket meg kell tanulnunk, nem siettetni.

Amikor Napóleon nekivágott végzetes kimenetelű oroszországi hadjáratának, melynek következtében Franciaország visszavonhatatlanul elvesztette világhatalmi szerepét és  a közép hatalmak szintjére süllyedt, Talleyrand herceg így figyelmeztette: „Most sürgősen kezdjünk el várakozni". A türelmetlen Napóleon leváltotta tisztségéből, nem hallgatott rá. A többi, mint tudjuk már történelem.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!