Az esszenciális olajak használata aromaterápiaként már évezredek óta bevált módszer. Az ókori görögök, rómaiak, perzsák és egyiptomiak is jól dokumentálták használatát. Manapság az esszenciális olajakat aromaterápiára, masszázsra, érzelmi egyensúly elősegítésére, illetve háztartási célokra használják leginkább.

Az esszenciális olajak növényekből kinyert gyógyhatású, aromatikus levek. Ezek a komponensek védik meg a növényeket a rovaroktól, a környezeti károktól és hatásoktól, illetve hozzájárulnak a növekedésükhöz és a környezethez való alkalmazkodáshoz. A növényből való kivonatolás során magas koncentrációjú olajak készülnek, melyek sokkal hatékonyabbak, mint a szárított gyógynövények.

A levendulaolaj az egyik legismertebb az esszenciális olajak között, mely számos módon alkalmazható gyógyírként.

Levendulaolaj, a legismertebb gyógyhatású esszenciális olaj

A levendulaolaj kémiailag komplex struktúrával rendelkezik, hiszen több mint 150 aktív alkotóelemmel büszkélkedhet, mely magyarázatul szolgál arra, miért is alkalmazható a levendulaolaj a rovarcsípéstől elkezdve egészen a reumatikus fájdalmak kezeléséig annyi mindenre. Ismert tulajdonságai között említhetjük gyulladáscsökkentő, gombaölő, antidepresszáns, antiszeptikus, baktériumölő, mikrobaölő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató és méregtelenítő hatását.

Az egyik legsokoldalúbb esszenciális olajként a levendulaolaj kiválóan nyugtat, kiegyensúlyozza a szellemet és a testet is, illetve revitalizál. Inhalálva, fürdővízbe csepegtetve, párologtatva, vagy testápolóinkhoz adagolva is alkalmazható, akár természetes parfümként, mely kíméletes az érzékeny bőr számára is.

Levendulaolaj felhasználási módjai

- alkalmazzuk bátran rovarcsípések kezelésére és a fájdalom enyhítésére
- aloe verával keverve napégés ellen kiváló
- a tarkóba masszírozva enyhíti a homloküregi fejfájást
- adagoljuk samponunkhoz, hogy megelőzzük a korpát és a hajhullást
- helyezzünk levendulát kis vászontasakba, majd tegyük a ruhásszekrénybe a molylepkék ellen
- a levendulaolajat öblítő helyett is alkalmazhatjuk, tiszta vízhez adagolva
- vízzel hígítva természetes légfrissítőt kapunk, melyet egyszerű pumpás flakonba töltve könnyedén használhatunk a lakásban
- egy-két csepp levendulaolaj a párnánkra, vagy az éjjeliszekrényre tett párologtatóba, és könnyen megy az elalvás
- a kisgyerekek fürdővizébe csepegtetett levendulaolaj ellazítja őket, és leegyszerűsödik a fektetés
- vese- és epehólyag gyulladásaira is alkalmazható
- hatásosan kezeli a gombás fertőzéseket
- csökkenti a lázat, csillapítja a köhögést és a megfázást
- háziállítok esetén természetes bolhairtó
- stimulálja az egészséges sejtek növekedését
- magas vérnyomás ellen is kitűnő
- csepegtessünk egy kevés levendulaolajat egy pamutlabdára, majd helyezzük a kukába, hogy semlegesítse a kellemetlen szagokat, illetve az azt okozó baktériumokat és gombákat. Zsenge leveleit mártások és egy tál ételek ízesítéséhez is használhatjuk. 

Gyógyteához is hozzákeverhetjük, mert serkenti az epekiválasztást, így javítva az emésztést. A legnagyobb levendula mezők Provance-ban vannak még ma is. Látványuk, illatuk nem feledhető!

Levendulaolaj használatának szabályai

A tömény levendulaolajat sose alkalmazzuk közvetlenül a bőrre, és belsőleg se alkalmazzuk, illetve ne keverjük más olajokkal orvos vagy természetgyógyász felügyelete, engedélye nélkül! Ne kerüljön a szembe illetve a nyálkahártyára! Kisgyermekek és háziállatok elől zárjuk el! Tároljuk hűvös, száraz és naptól védett helyen! Ha kifejezetten irritál minket az illata, valószínűleg bőrünkön is allergiás reakciót váltana ki, így csak óvatosan próbálkozzunk az alkalmazásával, és ha bőrpírt és viszketést tapasztalunk, azonnal mossuk le a felületet!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!