A hibiszkusz teának vannak pozitív hatásai a szervezetre, illetve ritkán komolyabb mellékhatásai is lehetnek. Ezekre oda kell figyelni.

A jótékony hatások:

1. Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását:

A hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást (még az egészséges embereknél is), melyet kutatások is alátámasztanak. Másrészről azonban, ha az egészséges emberek abbahagyták a tea fogyasztását, a vérnyomásuk megemelkedett. A hibiszkusz tea vizsgálata még csak gyerekcipőben jár, ezért további következtetések levonásához több kutatásra lesz szükség.

2. Hashajtó hatású:

A hibiszkusz tea enyhén hashajtó hatású. Habár még nincs elég bizonyíték, hogy a tea így hat az emberi szervezetre, az állatokon végzett kutatások alapján a hibiszkusz gyógyító hatású tea.

3. Felveszi a harcot a tumorral:

A hibiszkusz tumor-gátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezáltal a tea bizonyos esetekben kiváló lehet rákos betegek számára. A hibiszkuszban található aktív vegyületek gyulladásgátló hatásúak és megakadályozzák a tumor terjedését.

4. Antibakteriális hatású:

A hibiszkusz vizes kivonata antibakteriális hatású. Az állatokon végzett tanulmányok szerint a hibiszkusz megszabadít a férgektől és különböző baktériumoktól is. Másrészről nincs bizonyíték rá, hogy a hibiszkusz hatékony antibakteriális szer az emberi szervezet szempontjából.

5. Más jótékony hatások:

A hibiszkusz tea más jótékony hatásokkal is rendelkezik. Például nyugtató és köptető hatású, így ideálisan kezelhető vele a szorongás, stressz, illetve a köhögés és a megfázás is.

Ezen kívül a tea meggátolja a kövek kialakulását a szervezetben, illetve antioxidáns hatású és a patkányokon végzett tanulmányok alapján véd a mérgezéstől.

Esetleges mellékhatások:

6. Hatással van az ösztrogénre:

A hibiszkusz tea fogyasztásával csökken az östrogénszint. Ha hormonpótló terápiában vesz részt, vagy fogamzásgátlót szed, lehetséges, hogy nem kéne hibiszkusz teát fogyasztania. 

7. Terhesség és termékenység:

Mint már az előbb említésre került, a hibiszkusz tea csökkenti az ösztrogén szintet. Ez a tulajdonsága arra is utalhat, hogy fogyasztásával csökkenthető a termékenység. Ha gyermeket tervez, a hibiszkusz tea fogyasztása komplikációkat okozhat. A tea magzatra gyakorolt hatásáról azonban nem adtak még közre elég tanulmányt.

8. Alacsony vérnyomás:

Habár az egyik legpozitívabb tulajdonsága, a hibiszkusz tea vérnyomás csökkentő és vizelethajtó hatása kitágíthatja az ereket. Ezért, ha vérnyomás csökkentő gyógyszereket szed, ne fogyasszon hibiszkusz teát.

9. Rák:

A kutatások szerint a hibiszkusz tea hatással van a bőrben és agyban lévő rákos sejtekre. Ha kemoterápiával kezelik, ne fogyasszon hibiszkusz teát, mivel az a rákra ható gyógyszerekkel komplikáció kialakulásához vezethet.

10. Hallucinációk:

A hibiszkusz tea ritkán hallucinációkat is okozhat, ezért néhányan könnyelműnek vagy részegesnek érezhetik magukat a fogyasztása után. Ezért kifejezetten elővigyázatosnak kell lennie vezetés vagy gép használata közben, miután hibiszkusz teát ivott.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!