Túléltek több jégkorszakot, túlélték a dinoszauruszokat kipusztító meteor becsapódást, túl a szuper kontinens feldarabolódását. 

Ez az élő kövület azonban nem csak ezért nagyon figyelemre méltó a számunkra.

Ennek az állatnak a vére nem piros, hanem kék. Az oxigént a vérben minden más fajban a hemoglobin szállítja, de a tőrfarkú rák vérében nincs hemoglobin, hanem helyette  réz tartalmú hemocianint tartalmaz. Ez  még néhány rák és pókféleségben szintén így van. A hemocianin nem olyan hatékony oxigénszállító, mint a hemoglobin, de a hideg, tengeri vizekben élő tőrfarkú ráknak megfelelő. A rák vérében literenként 50g hemocianin van.
A hemocianin színtelen, ha nem szállít oxigént, míg amikor oxigént köt meg, akkor a színe kékké változik.

Miért érdekes számunkra a tőrfarkú rák?

Még ez is csak érdekesség lenne a számunkra, de a tőrfarkú rák vére ennél sokkal többet tud.

Bármilyen baktérium kerül a tőrfarkú rák vérébe, azt azonnal megtámadják vérsejtjei, körülveszik, izolálják és elpusztítják. Nem maradhat életben egyetlen mikroba sem.

Ilyen hatékony természetes védelmi rendszerrel ma egyetlen általunk ismert állatfaj sem rendelkezik.

Sőt, semmi féle szintetikus vegyület nem képes erre, csak az emberre messze halálos dózisban tudják ugyan ezt a mikrobaölő hatást mutatni.

Ezért azután a gyógyításban a tőrfarkú rák vérének a szerepe nélkülözhetetlen.

1976 óta csak olyan oltóanyag kerülhet forgalomba, amiből mintát vettek és a mintát összekeverték a tőrfarkú rák vérével és teljesen negatív reakciót produkált. 

Amíg rendelkezésünkre áll a tőrfarkú rák vére, addig teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az alkalmazott oltóanyagok teljesen sterilek.

Sőt, kézenfekvőnek tűnt megvizsgálni azt is, hogy miként hat a hemocianin a rákos sejtekre. 

A kutatók azt találták, hogy  állatkísérletekben, elsősorban a húgyhólyag rák kezelésében hatásos, és ráadásul egyáltalán nem bizonyult toxikusnak. 

Sajnos azonban a tőrfarkú rákok száma az utóbbi 15 évben ötven százalékkal csökkent, döntő részben az általunk okozott környezetszennyezés miatt.

Szóval vigyázzunk a "kékvérű hercegre", mert 450 millió éves tapasztalatát a mi életben maradásunkhoz aligha nélkülözhetjük.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!